Kronan (fontene)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°19′13″N 17°52′46″Ø Kronan er en fontene i Drottningholms slotts barokkparkLovön i Stockholms län. Fontenen former med sine 26 sprutmunnstykker en kongelig krone. Den ble bygd i 1703, men begynte først å fungere i 1961.

Fra 1684 begynte enkedronning Hedvig Eleonora å utplassere skulpturer av Adriaen de Vries i slottets barokkpark. Tanken var først å bygge en Neptunfontene ved barokkhagens lengdeakse i den delen som ble kalt boskékvarteren, vest for Kaskaderna som var utformet av Nicodemus Tessin d.y..

Drottningholm fontan 2006a.jpg
Fontenen "Kronan" sommeren 2006 med Drottningholms slott i bakgrunnen.

Et åttekantet basseng ble påbegynt i 1695 og ble ferdig i 1703. Et oppdrag ble i 1706 gitt til Kaspar Schröder om å tegne en fontene med Neptunus med treudd som hovedskulptur. Schröder leverte et forslag med Neptunus stående på en jonisk søyle, omgit av sirener og delfiner. Planene ble endret og i bassenget ble i stedet fontenen Kronan plassert. Neptunus med treudd, sammen med de opprinnelige småskulpturene av en elvegud, ble i stedet satt opp på sjøparterren utenfor slottets østre langside mot Mälaren.

For å forsyne Kronan og Kaskaderna med vann engasjerte man den franske fontenekonstruktøren Louis de Cussy.[1] Han planla å lede vannet til Kaskadernas vannfall og parkens fontener inklusive Kronan ved hjelp av utborrede trestammer, skjøtet sammen med jernbeslag. Vannet kom fra noen dammer som hadde blitt gravd ut for formålet på Lovön nord for parken. Men vannet fra dammene fikk bare noen av fontenene til å sprudle og Kronan samt Kaskaderna fungerte ikke som tenkt.

Først den 16. juni 1961 fikk man fart på Kronans vann som ved hjelp av et moderne pumpeanlegg og tidsmessige rørinstallasjoner ble forsynt med vann. Samtidig ble også de rekonstruerte Kaskaderna og barokkparkens vannspeil innviet og fungerte for første gang slik det var tenkt 300 år tidligere.[1]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Vattenparterren i Drottningholms slottspark — Statens fastighetsverk». www.sfv.se (svensk). Besøkt 22. april 2017. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Informasjonsskilt på stedet satt opp av SFV og hoffet.