Grindstugan (Drottningholm)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den nymalte "Grindstugan" i 2011.

Grindstugan (også kalt Bomstugan) er en tidligere grindstuga, dvs. et lite hus for en vaktperson, på Drottningholms slottområde, Lovön, Stockholms län. Huset, som ligger ved lindealléens vestre ende, ble oppført i 1846–1847 etter tegninger av arkitekt Per Axel Nyström eller muligens av Fredrik Wilhelm Scholander. Grindstugan inngår siden 1991 i Unescos verdensarv. Bygningen er et statlig bygningsminne som eies og forvaltes av Statens fastighetsverk. Huset leies nå ut som sommerbolig.

Takfotdetalj.

Fram til begynnelsen av 1900-tallet, kunne Drottningholms slottområde nås via to tilfartsveier, dels fra nåværende Ekerövägen og dels via barokkparkens nordre lindeallé. Entreen via lindealléen var sperret av to bommer, en ved Slottsstallen i øst og en ved lindealléens vestre ende, ikke langt fra Kantongatan, derfor ble den sistnevnte også kalt Cantonbommen. Her ble det i 1846–1847 oppført et lite hus for bomvakten. Som arkitekt figurerer daværende slottsarkitekt Per Axel Nyström, ifølge andre opplysninger var det Fredrik Wilhelm Scholander som tegnet huset.[1]

Arkitekten gav huset, som inneholder et rom og kjøkken, et dekorativt ytre med inn- og utvendig brystningspanel, diagonalstilte vindussprosser, dekorasjonsmalt takfot og en krenelert skorsteinsstopp som minner om et lite forsvarstårn. Det utstikkende inngangspartiet gav bomvakten mulighet til å holde oppsikt med veien. Huset ble restaurert på 1990-tallet, da fikk eksteriøret tilbake sitt opprinnelige utseende. Fasaden med snekkerdetaljene ble malt i september 2011.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Drottningholm/ Grindstugan — Statens fastighetsverk». www.sfv.se (svensk). Besøkt 18. april 2017. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]