Rikssalen (Drottningholm)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rikssalen på Drottningholms slott

Rikesalen er en sal på Drottningholms slottLovön i Stockholms län. Salen ligger i søndre del av overetasjen. Salen kalles også Contemporainsalen på grunn av alle portretter i helfigur av de europeiske regenter som styrte under Oscar Is tid.

Rikssalen, orienteringsplan.
Scholanders veggoversikt fra 1855.

Rikssalen på Drottningholm ble opprinnelig utformet av Nicodemus Tessin d.y. og har takmalerier av Johan Sylvius som ble fullført etter dennes død av Evrard Chauveau i 1699. Salen var på midten av 1800-tallet i svært dårlig stand og gjennomgikk under Oscar I en total omvandling, hvor kun de opprinnelige takmaleriene ble bevart.

Etter initiativ fra dronning Josefina ble salen gjort om til et portrettgalleri (contemporain-galleri) med portretter av kongen og samtidige europeiske regenter. Som ansvarlig arkitekt engasjerte hun Fredrik Wilhelm Scholander som i 1855 leverte flere forslag til ominnredning av Rikssalen.[1] Scholander skapte en festlig banksal i hvitt og gull samt speilutstyrte peiser. På veggene planla han enhetlige felter, hvor portrettene skulle henge. Ifølge Boo Malmborg mislyktes Scholander når det gjaldt å harmonisere det opprinnelige barokktaket med den nye veggarkitekturen han tegnet.[2]

Gjennom dronning Josefinas omfattende slektsforbindelser fikk hun de berørte fyrstehus til å levere sine portretter i samme format. Disse var malt av forskjellige hoffmalere i de respektive land og ble gitt i gave til dronningen, som i sin tur donerte dem til staten i 1860. Totalt dreide det seg om 20 portretter hvor 17 er malt i helfigur og tre er midjebilder som fikk plass over dørene. Oscar Is eget portrett er utført i 1865 av hoffmaleren Carl Theodor Staaff.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Boo Malmborg (1966), ss 68-69
  2. ^ Boo Malmborg (1971), s 217
  3. ^ Boo Malmborg (1966), s 69

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Malmborg Boo von, red. (1966). Drottningholm: en konstbok från Nationalmuseum. Årsbok för Svenska statens konstsamlingar, 0491-0575 ; 13 (svensk). Stockholm: Rabén & Sjögren. Libris 22784. 
  • Kjellberg, Sven T.; Svensson, Arthur; Malmberg, Boo (1966–1971). «De kungliga slotten, band 1, Kungliga slottet i Stockholm.» Slott och herresäten i Sverige: ett konst- och kulturhistoriskt samlingsverk. (svensk). Malmö: Allhems Förlag AB. Libris 8207997.