Vakttältet (Drottningholm)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vakttältet
Drottningholm talt 2007.JPG
Vakttältet ved Kina slott i 2007.
Generelt
StedDrottningholms slott
Byggeår1782
Arkitektur
PeriodeRomantikken
ArkitektCarl Fredrik Adelcrantz
Beliggenhet

Vakt teltet ved Drottningholm Slott
59°19′05″N 17°52′39″Ø

Vakttältet er en bygning i nærheten av Kina slott, innenfor Drottningholms slottspark, på Lovön, Stockholms län.

Da Gustav III overtok Drottningholms slott i 1777 var Kina slott i flittig bruk av hoffet og det ble nødvendig å ha en bygning for vaktmannskapet. Den nye Corps de Garde-byggnaden (eller Vakttältet) ble oppført i årene 1781-1782.

Bygningen er tegnet av Carl Fredrik Adelcrantz, som også tegnet Kina slott og det er utformet som et tyrkisk eller romersk soldattelt. Bygningen minner om Kopperteltene i Hagaparken som ble skapt noen år senere av Louis Jean Desprez.

Vaktteltets forside og gavlene er kledde med malte metallplater, som en kulisse, baksiden er av tradisjonelt trepanel, hvor også alle husets vindusåpninger finnes. Teltene på Drottningholm og i Hagaparken reflekterer romantikkens gjennombrudd på andre halvdel av 1700-tallet med dens interesse for historie og fremmede kulturer.

På 1800-tallet fungerte bygningen som forlegning for forskjellige vaktstyrker og mannskaper som deltok i infanteriskolen. Det har siden vært lager.[1] Vaktteltet ble restaurert på 1990-tallet, da fasaden fikk tilbake sin opprinnelige farvesetning. I dag er vaktteltet et utstillingslokale om Drottningholmsparken og dens bygninger.

Drottningholms slott med omgivende miljø er siden 1991 opptatt på Unescos verdensarvliste.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Drottningholm/ Vakttältet vid Kina slott — Statens fastighetsverk». www.sfv.se (svensk). Arkivert fra originalen 17. april 2017. Besøkt 16. april 2017. 

Kilder[rediger | rediger kilde]