Hertigarnas stall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°19′25,94″N 17°53′30,67″Ø

Hertigarnas stall i september 2011.
Drottningholms slott (venstre) og Hertigarnas stall (høyre) sett fra Kärsön 1931.

Hertigarnas stall er en tidligere stallbygning på Drottningholmsmalmen ved Drottningholm slottLovön i Ekerö kommune. Bygningen ble oppført på 1780-tallet, sannsynligvis etter tegninger av Carl Fredrik Adelcrantz. Stallen ble i 1985 ervervet av Ekerö kommune og ble gjort om til pensjonistboliger.

Bygningens oppføring var en konsekvens av den nye vei- og broforbindelsen mellom Drottningholm og Stockholm som ble åpnet i 1787. Ansvarlig for prosjektet var Carl Fredrik Adelcrantz som da var kongelig arkitekt og sjef for Överintendentsämbetet. Forbindelsen gikk via Brostugan på Kärsön, Nockeby vertshus, Tranebergs vertshus og Kungsholmen. Stallbygningen var som slottet, synlig på lang avstand for reisende som kom på den nye veien fra Stockholm.

Bygningen fikk sannsynligvis sitt navn fordi den var ment for hertugenes hester og opprinnelig fantes det femti spiltau i førsteetasjen og boliger for kusker og stalldrenger i hovedetasjen. Stallfunksjonen fantes helt inn på 1900-tallet. Bygningen var vertshus 1924-73 og deretter kontor før Ekerö kommune kjøpte huset i 1985.

Bygningen er siden 1986 et bygningsminne og en del av verdensarven Drottningholm.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]