Lovö skogskyrkogård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°19′15″N 17°51′21″Ø Lovö skogskyrkogårdLovön i Ekerö kommune ble anlagt på 1830-tallet som en utvidelse av den gamle kirkegården ved Lovö kyrka. Skogskyrkogården ligger inntil Lovö kyrkallé cirka 800 meter øst for Lovö kyrka. Her finnes gravplasser for kiste- og urnegraver samt en minnelund.[1] Skogskyrkogården ligger også innen verdensarvområdet til Drottningholms slott.[2]

I 1823 foreslo Krono-befallningsman Lagercrantz å flytte kirkegården ved Lovö kyrka til et annet sted av «tjänligare beskaffenhet». Man mente at den gamle kirkegården hadde blitt for trang og hadde «sumpigt läge». I 1824 ble det utpekt et område for en ny begravelsesplass som tilsvarte omkring et svensk tunnland (ca 5 000 m²) i den så kalte Skarphagen ved Lovö kyrkväg. I mai 1825 ble det sendt en søknad til kongen «om erhållandet af förenämnde plats till kyrkogårdsanläggning af församlingens närvarande ledamöter underskrifven och lofvade Krono Befallninhsmannen Lagercrantz ombesörja ansökningens inlemnande på vederbörlig ort». Begravelsesplassen ble stelt i stand på 1830-tallet men det drøyde til 1855 før den første begravelsen fant sted. Da ble Hanna Nordwall fra Lunda begravd, hennes gravminne og familiegrav finnes fortsatt på kirkegården.

Blant de personer som fikk sin siste hvile her finnes Gösta Reuterswärd (1887–1963) som var hovjägmästare og slottsfogdeDrottningholms slott. I Nordwalls familiegrav ligger også Johan Adrian Nordvall som var dispasjør i Stockholm i årene 1854–1867.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lovö kyrkogård». www.svenskakyrkan.se. Besøkt 23. april 2017. 
  2. ^ Kart med grensen for verdensarvområdet Drottningholm.