Svanholmen (Drottningholm)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°19′27″N 17°52′53″Ø

Svanholmen med svanehuset, 2011.

Svanholmen er en øy i den engelske parken på Drottningholms slottLovön i Ekerö kommune. Svanholmen ligger like øst for Monumentholmen og er bebygd med et kinainspirert svanehus bygd i 1846-47 etter tegninger av Gustaf Brandelz.[1] Bygningen var vinteroppholdssted for slottsparkens vingeklipte knoppsvaner.

I mange slottsparker i Europa ble det på 1700- og 1800-tallet bygd innhegninger og paviljonger for eksotiske dyr. Anleggene ble kalt menagerier. I slottsparken ved Drottningholm fantes blant annet fuglepaviljongen (en så kalt voliére) ved Kina slott og svanehuset på Svanholmen. Det ligner en kinesisk pagode og fungerte som vinteroppholdssted for parkens knoppsvaner. Huset inneholdt opprinnelig et basseng i midten og kakebitformede innhegninger rundt for svanene. Oppe under taket fantes et høyloft. På vinterstid ble huset varmet opp med en kakkelovn. Slik bodde slottsparkens svaner om vinteren fram til 1960-tallet.

I årene 2001-2004 ble det gjennomført en restaurering av bygningen, hvor også fasadenes dekorasjonsmaling ble tilbakeført. Bygningen er et statlig byggnadsminne og inngår i verdensarven Drottningholm. Sommerstid er det beitedyr der, av den grunn er holmen tilgjengelig for allmennheten bare vinterstid.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Svanehuset vinteren 2012.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jan Lisinski. «Svanhuset på Drottningholm - sagan om den fula ankungen» (PDF). Kulturvärden. Statens fastighetsverk (4): 12–15. Arkivert fra originalen (PDF) 23. april 2017. 

Kilder[rediger | rediger kilde]