Vilan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vilan i november 2011.
Vilan i november 2011.

Vilan (eller Hvilan) er en bygning inne på Drottningholms slottområdeLovön i Stockholms län.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Vilan ble oppført i 1792 for ballettmesteren Louis Gallodier og ble tegnet av Louis Jean Desprez Bygningen ligger nordvest for Ekerövägen og er fra 1935 et statlig bygningsminne. Siden 1991 er Vilan en del av Unescos verdensarv.

Eiendommen består av en hovedbygning og to frittstående sidebygninger. Hovedbygningen aksentueres av en tverrstilt, innføyd bygningskropp i to etasjer. Samtlige tak er utformet som saltak, kledd med svartmalte metallplater på hovedbygningen respektive enkeltkrum teglstein på sidebygningene.

I 1792, straks etter Gustav IIIs død fikk ballettmesteren Louis Gallodier rett til å bo i Vilan resten av livet av hertug Karl II (siden Karl XIII). Kontrakten gjaldt siden også for hans barn og slekt som innehadde eiendommen fram til 1868. Etter en tids forfall fungerte Vilan som kafé.

I 1906 overtok Axel Wallenberg som fikk renovert eiendommen. Blant annet ble kinesiske håndmalte tapeter og veggmalerier bevart. Nåværende veranda stammer fra 1914. Årene 1988-89 ble det utført en omfattende opprustning av interiør og eksteriør. Bygningen brukes nå som privatbolig.

Kilder[rediger | rediger kilde]