Monumentholmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°19′25″N 17°52′37″Ø Monumentholmen er en holme i Drottningholms slottspark på Lovön i Ekerö kommune. På toppen av holmen skulle det bygges et monument over Gustav III, derav navnet. Den stråleformede allébeplantningen med lindetrær som finnes der i dag ble planlagt allerede på Gustav IIIs tid. Bare fundamentet til minnetemplet ble fullført.

Venstre bilde: Forslag til minnetempel over Gustav III på Monumentholmen av Fredrik Magnus Piper 1697. Høyre bilde: Monumentholmen med det bevarte fundamentet i september 2011. Venstre bilde: Forslag til minnetempel over Gustav III på Monumentholmen av Fredrik Magnus Piper 1697. Høyre bilde: Monumentholmen med det bevarte fundamentet i september 2011.
Venstre bilde: Forslag til minnetempel over Gustav III på Monumentholmen av Fredrik Magnus Piper 1697.
Høyre bilde: Monumentholmen med det bevarte fundamentet i september 2011.

Gustav III bestemte i stor grad selv utformingen av Drottningholms engelske park, men ved kongens død i 1792 var parken ennå ikke ferdigstilt. Parkens arkitekt, Fredrik Magnus Piper forsøkte å påvirke utformingen, ikke minst etter Gustav IIIs død og dro også nytte av kongens egne tusjtegninger. Et eksempel på dette er utformingen av Monumentholmen, som ligger i den engelske parkens sentrale del.[1]

I monarkens levetid ble det planlagt et amortempel på stedet og som innramming ble det planlagt fire seksjoner med lindealléer som i stråleform strekker seg i alle retninger. Mellom seksjonene ble det satt igjen åpne områder for fire siktlinjer, blant annet mot Götiska tornet og Kinesiska pagoden. På generalplanen som Piper la fram i 1797, fem år etter Gustav IIIs død, hadde amortempelet blitt erstattet av et minnetempel over Gustav III.[2] Bare fundamentet kom på plass. Det består av gråstein holdt sammen med ankerjern og kan fremdeles beskues.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Catarina Nolin (2000). Drottningholms slottspark, historik och vägledning. Statens fastighetsverk. ISBN 91-86670-239.