Lilla Kina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lilla Kina
Canongatan 11, 2011.jpg
Lilla Kina, fasade mot øst, september 2011.
Generelt
Sted:  Ekerö
Byggeår:  1753
Arkitektur
Interiør

Koordinater: 59°19′00″N 17°52′28″Ø

Lilla Kina er en bygning i utkanten av Drottningholms slottsområde, Lovön i Ekerö kommune. Lilla Kina, som ble bygd i 1753 ligger på Cantongatan 11 og er i dag privatbolig. Huset ble bygd i 1753 samtidig med det første Kina slott som bolig for bössespännaren (jegeren) Maisch. I tillegg til hovedbygningen var det også hundegård, bur for rapphøns og diverse boder og uthus.[1]

Fra slutten av 1700-tallet ble området kalt for Cina boställe, som da ble utleid på livstid til Anna Sophia Hagman, hertug Fredrik Adolfs offisielle elskerinne. Huset ligger i enden av tre av Kina slotts kastanjealléer. Det har en grunnplan i U-form med to framskutte fløyer mot gaten. Midtpartiet framheves av fire søyler som bærer en altan. Fasadene er konstruert i bindingsverk, kledd med gulmalt trepanel. Taket er dekket med svarte, falsede metallplater.

Bygningen har gjennomgått mange renoveringer, blant annet ble det i 1937 gjennomført en større ombygging hvor planløsningen ble forandret og ildsteder ble flyttet.[1] Lilla Kina inngår fra 1991 sammen med Drottningholm i Unescos verdensarv. Bygningene er byggnadsminnee som eies og forvaltes av Statens fastighetsverk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Drottningholm/ Lilla Kina — Statens fastighetsverk». www.sfv.se (svensk). Besøkt 21. april 2017.