Confidencen (Kina slott)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°19′01″N 17°52′40″Ø

Confidencen
Kina Slott 2007a.jpg
Posisjon

Confidencen, Kina slott
59°19′01″N 17°52′40″Ø

Confidensen (fransk for i fortrolighet) er en paviljong ved Kina slott i Drottningholms slottsparkLovön, Stockholms län. I Confidensen kunne mat- og serveringsbord løftes opp gjennom golvet i matsalen. Dette innebar at de kongelige kunne spise middag uten at tjenerskapet var tilstede altså en confidence.

Kina slott har fire paviljonger eller fløybygninger i nord. En av dem, nordvest for slottet er den såkalte Confidensen som ble oppført på en høy sokkel av gråstein. Confidencen er en matsal med hev- og senkbart bord. Her kunne de kongelige spise i fred, uten tjenestefolk til stede som kanskje tjuvlyttet. Tjenestefolket dekket bordet i kjelleren og på et signal ovenfra ble det løftet opp gjennom en luke i golvet til selskapet. I tillegg til bordet kunne også fire runde skap, så kalte servanter (for mat og drikke) et på hver side av bordet løftes opp. Heisanordningene finnes delvis ennå bevart i mellom- og kjelleretasjen. Opprinnelig var fasadene malt i et mønster som skulle illudere kurvfletting, akkurat som det første Kina slott. Senere ble veggenes farvesetning tilpasset den nyoppførte hovedbygningen.[1]

Nord for Confidencen ligger det gamle teglvelvede kjøkkenet, hvor måltidene for Confidecens gjester ble tilberedt. Den store åpne peisen med kokegroper og bakerovner er bevart. Her har det i noen år vært en sommerkafé.

Interiørbilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Drottningholm/ Confidencen — Statens fastighetsverk». www.sfv.se (svensk). Arkivert fra originalen 27. september 2016. Besøkt 17. april 2017. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kungahuset: "Välkommen till Drottningholm med Din skola!"
  • Kjellberg, Sven T.; Svensson, Arthur; Malmberg, Boo (1966–1971). «De kungliga slotten, band 1, Kungliga slottet i Stockholm.» Slott och herresäten i Sverige: ett konst- och kulturhistoriskt samlingsverk. (svensk). Malmö: Allhems Förlag AB. Libris 8207997.