Årets Peer Gynt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
for andre betydninger se Peer Gynt (andre betydninger)
Annie Skau Berntsen og premien, 1986.

Årets Peer Gynt, Peer Gynt-prisen eller Peer Gynt-statuetten er en pris som gis til personer og institusjoner som har utøvd samfunnsansvar og markert Norge internasjonalt: «Statuetten deles ut til personer eller institusjoner som har markert seg på en positiv måte på det samfunnsnyttige plan, og som har gjort Norge kjent i utlandet.» Prisen er oppkalt etter hovedpersonen i Henrik Ibsens dramatiske dikt Peer Gynt fra 1867.

Prisen ble delt ut første gang i 1971 da den gikk til Einar Gerhardsen for hans innsats som statsminister i gjenoppbyggingen av landet etter krigen. Utdelingen skjer under Peer Gynt-stemnetVinstra i Nord-Gudbrandsdalen, et stemne som har blitt arrangert siden 1967. Peer Gynt-stemnet selv, stortingsrepresentanter og tidligere vinnere av Årets Peer Gynt-prisen kan foreslå kandidater til prisen. En komite, som består av lederen i Stiftelsen Peer Gynt, en representant fra Stortinget, to tidligere vinnere av prisen og en uavhengig representant fra akademia eller kunstfeltet nominerer kandidatene. Vinneren stemmes fram av stortingsrepresentantene, og prisen deles også ut av en stortingsrepresentant. Det synlige beviset på utnevnelsen til årets Peer Gynt er en bronsefigur av Peer Gynt på bukken, laget av kunstsmed Karl Bilgrei.

Det har til tider vært gode diskusjoner hvorvidt det er en hedersbetegnelse å få en pris med den tvilsomme karakteren Peer Gynts navn. Henrik Ibsens drama Peer Gynt derimot er, i likhet med listen over prisvinnerne, noe som har engasjert mennesker positivt både nasjonalt og internasjonalt.

Prisvinnere[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Furberg, Kristoffer (23. mars 2015) «Moserparet får Peer Gynt-prisen». I: Universitetsavisa
  2. ^ nrk.no Deeyah Khan er årets Peer Gynt 07.05.2016
  3. ^ «Peer Gynt-prisen til «Skam»». aftenposten.no. 21. april 2017. Besøkt 9. juli 2017. 
  4. ^ NRK (6. april 2018). «Elisabeth Hoff blir årets Peer Gynt». NRK. Besøkt 19. desember 2018. 
  5. ^ «Peer Gynt-prisen til Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal». NRK. 12. april 2019. Besøkt 11. august 2019.