Cato Zahl Pedersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Cato Zahl Pedersen (født 12. januar 1959 i Larvik) er en norsk, funksjonshemmet idrettsutøver. Han har vunnet 13 gull og ett sølv i fire forskjellige Paralympics, i grenene langrenn, alpint og friidrett. Han konkurrerer i klassen LW 5/7.

Under lek i skogen nær hjemstedet på Nesodden i 1973, klatret han opp i en høyspentmast for å se på utsikten. Til tross for rimelig klaring til de strømførende kablene, fikk han på grunn av den høye luftfuktigheten strøm igjennom kroppen, og falt ned i en steinrøys. Forbrenninger og kompliserte bruddskader førte til at en og en halv arm måtte amputeres.

I tillegg til å være en fremragende idrettsutøver, har han utmerket seg ved å ta utfordringer som synes uovervinnelige selv for folk med armer, og mestre de problemer som oppstår. Hans «Unarmed-ekspedisjoner» har tatt ham til sydpolen (1994 – 1995), verdens sjette høyeste fjell Cho Oyu (8.201 moh) i 2005, og nesten til toppen av Mount Everest (2007).

Cato Zahl Pedersen har vært en viktig medspiller i etableringen av CatoSenteret i Son.[1]

Medaljer i Paralympics[rediger | rediger kilde]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Mulighetenes senter, en veiviser innen egen mestring». catosenteret.no. Besøkt 7. mars 2015. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norsk Idrettsleksikon, Tom A.Schanke, Aller Forlag

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
 Bjørg Eva Jensen 
Egebergs Ærespris
Neste mottaker:
 Oddvar Brå 
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)
langrennstubbDenne langrennrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.