Erling Stordahl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Erling Stordahl
Erling Stordal (5663301703).jpg
Erling Stordahl til hest under det første ride- og botaniseringskurs for blinde og døvblinde i 1964
Født1. aug. 1923Rediger på Wikidata
Død31. okt. 1994Rediger på Wikidata (71 år)
Beskjeftigelse Musiker, sangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Engedahl/StordahlRediger på Wikidata
Utmerkelser Norsk kulturråds ærespris (1981), Solprisen (1988), Årets Peer Gynt (1975), St. Olavs OrdenRediger på Wikidata

Erling Johan Stordahl (fullskrift og enkel el. normal kortskrift: ⠠⠑⠗⠇⠊⠝⠛⠀⠠⠎⠞⠕⠗⠙⠁⠓⠇; utvidet kortskrift: ⠠⠱⠇⠊⠝⠛⠀⠠⠴⠕⠗⠙⠁⠓⠇; født 1. august 1923, død 31. oktober 1994) var en norsk musiker og idrettsaktivist, og en foregangsmann for integrering av funksjonshemmede. Han var født med synsskader, og ble helt blind i 13-årsalderen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Tidlig virke, musiker[rediger | rediger kilde]

Han tok examen artium i 1943 og organisteksamen i 1947. I tiden som fulgte var han gardbruker og musiker. Stordahl ble norgesmester på trekkspill som ungdom på 15 år og spilte inn ca 120 sanger sammen med musikeren Gunnar Engedahl, som også var blind, på merket Odeon. Flere av hans sanger ble slagere, blant annet «Minnenes melodi».

Stordahl og Engedahl reiste på turnéer sammen i 20 år, og lot inntektene gå til Norges Blindeforbund. I 1956 gav Stordahl ut samleplaten De ti beste slagere.

Han overtok farens gård Storedal i Sarpsborg (Skjeberg) i 1957, og anla det som skulle bli Storedal Kultursenter, spesielt tilrettelagt for synshemmede. Kultursenteret er et minnesmerke over kong Magnus Blinde, som ifølge Snorre ble født på gården Storedal i 1117. Senteret ble åpnet av daværende kronprins Harald i 1970.

Beitostølen[rediger | rediger kilde]

I 1953 giftet han seg med Anna, og de bygde huset Bamseli i Beitostølen i Valdres sammen, som de første fastboende. Han startet alt i 1962 med et skikurs for blinde. Så fikk Stordahl idéen om å få til et skirenn for blinde, og tanken ble realisert med Ridderrennet på Beitostølen som ble arrangert første gang i 1964. Hver blind deltaker delte spor med en seende. Fra da av har rennet blitt arrangert årlig, og samler hundrevis av deltakere fra inn- og utland. Erling Stordahl tok initiativet til Ridderrennet, et årlig skirenn for funksjonshemmede, som arrangeres på Beitostølen. Det første rennet ble arrangert i 1964, men startet alt i 1962 med et skikurs for blinde. Senere opprettet han Beitostølen Helsesportsenter i 1970. Hans erfaringer, livsfilosofi og idérikdom har hatt sterk innflytelse på senterets virksomhet.

I 1981 ble han tildelt Norsk kulturråds ærespris. I 1994 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden.

Det fremkom av testamentet etter Erling og Anna Stordahl at det skulle bygges et kapell på Beitostølen. 31. oktober 2000 ble Lyskapellet vigslet av biskop Rosemarie Köhn.

Arkiv[rediger | rediger kilde]

Arkiv med kildemateriale om Erling Stordahl:

  • RA/PA-0939 Otto Johansen, i Riksarkivet (arkivet er i sin helhet viet Erling Stordahl og er skapt av hans mangeårige medarbeider, legen Otto Johansen.)
  • Arkivet etter Anna og Erling Stordahl, Opplandsarkivet, Valdres Folkemuseum, Fagernes.

Erling Stordahl-sitater[rediger | rediger kilde]

  • «Livet er hva dine tanker gjør det til.»
  • «Vi vandrer alle i mørket. Noen fordi de ikke ser med øynene, noen fordi de ikke ser med tankene. De fleste av oss fordi vi ikke ser hverandre.»

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Stien over fjellet. En livsskildring – selvbiografi (1957)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Espen Andersen: "Erling Stordahl. Ildsjel og banebryter", Akilles, Oslo, 2010
  • Otto Johansen: Ridderrennet. Erling Stordahl og hans verden, Gyldendal, Oslo, 1972
  • G. Reed: «Beitostolen, Shangri la for the handicapped », i The Physician and Sportsmedicine. November 1978, s 146 til 150.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
Sonja Hagemann
Norsk kulturråds ærespris
Neste mottaker:
Halldis Moren Vesaas