Odessamassakren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kart over holocaust i Ukraina. Blant annet er Odessagettoen er markert med gul-rød stjerne. Massakren i Transnistria er markert med røde dødningehoder

Odessamassakren viser til utryddingen av jøder i Odessa og byene i områdene rundt i Transnistria høsten 1941 og vinteren 1942 under andre verdenskrig. Massakren ble utført av rumenske soldater under tysk kommando.

I perioden 22. til 24. oktober ble mellom 25 000 og 34 000 jøder enten skudd eller brent ihjel.

Odessa hadde før andre verdenskrig en stor jødisk befolkning på rundt 180 000, som utgjorde rundt 30% av byens totale befolkning. Byen ble tatt av rumenske styrker etter en lang beleiring, og på dette tidspunktet var det igjen mellom 80 000 og 90 000 jøder i byen. De øvrige hadde enten flyktet eller blitt evakuert av de sovjetiske myndighetene. Før massakrene brøt ut, hadde jøder fra de omkringliggende områdene blitt samlet i Odessa og rumenerne sette om konsentrasjonsleire i området.

Tyske og rumenske styrker rykket inn i byen 16. oktober etter at de sovjetiske styrkene hadde evakuert fra byen. En uke senere eksploderte en tidsinnstilt bombe som sovjeterne hadde satt opp før de evakuerte, og denne bomben sprengte det rumenske hovedkvarteret og drepte 67 personer, herunder den rumenske øverstkommanderende, ytterligere 16 andre rumenske offiserer og fire tyske offiserer.

Ansvaret for bomben ble lagt på jødene og kommunistene, og dagen etter ble 5 000 jøder innsamlet og enten skutt i grupper på 30-40 eller hengt. Samme ettermiddag ble 25 000 jøder samlet inn og plassert i fire store lagerbygninger og skutt med maskingeværer som var plassert i huller i veggene. For å forsikre seg om at ingen overlevde, ble det klokken 17.00 satt fyr på bygningene. Andre jøder ble samlet i haveområdet, oversprøytet med bensin og satt fyr på.

Etter krigen ble det funnet massegraver med tilsammen mer enn 22 000 døde mennekser.

Rundt 35 000 til 40 000 av de gjenværende jødene ble flyttet til en ghetto i forstaden Sloboda hvor de, i perioden 25. oktober til 3. november ble holdt utendørs og mange frøs ihjel.