Generator

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Prinsippet for en enkel generator for vekselspenning. Det er også vanlig at det er spolene som går rundt og magnetene som står i ro. Lyspæren lyser og indikerer strømgjennomgang

En generator, eller dynamo er en maskin som omdanner mekanisk energi til elektrisk energi.

De første generatorer produserte kun likestrøm og ble omtalt som dynamoer. Av den grunn er det i dag vanlig å bruke generator om vekselstrømsgeneratorer og dynamo om likestrømsmaskiner.

Når en elektrisk leder befinner seg i et magnetfelt vil det oppstå elektrisk spenning når magnetfeltet blir endret, dette fenomenet er kjent som induksjon, se elektromagnetisk induksjon. En generator består derfor av en elektrisk leder og en magnet som kontinuerlig forskyves i forhold til hverandre. Dette skjer ved å tilføre generatoren mekanisk energi.

I praksis består derfor en generator av en ubevegelig stator og en rotor som blir beveget utenfra. Den ene består av en eller flere magneter og den andre av en eller flere elektriske ledere. Disse er vanligvis utformet som spoler med mange viklinger for å generere høyere spenning.

Et eksempel[rediger | rediger kilde]

En magnet som dreies mellom to spoler, vil danne indusert strøm i spolene, som vekselspenning. En spole er en lang kobbertråd som er viklet rundt en jernstav.

Se også[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har multimedieinnhold relatert til