General Electric

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

General Electric (GE) er et amerikansk konsern stiftet i 1879. Ved inngangen til 2005 var det verdens største selskap målt etter markedsverdi. Pr. 28. mars 2005 har selskapet en verdi på cirka 379 milliarder dollar. GE har per. april 2008 ca. 2900 medarbeidere i Norge, de fleste fra GE Healthcare. Ca. 600 nye medarbeidere ble tillagt GE i Norge i 2007 ved GEs oppkjøp av Vetco Gray (GE Infrastructure).

Beskrivelse av virksomheten[rediger | rediger kilde]

GE er engasjert i utvikling, produksjon og markedsføring av et vidt spekter av produkter for å generere, overføre, fordele, kontrollere og forbruke elektrisitet. Produktene har et vidt spekter av anvendelsesområder: Belysning, industriell automasjon, utstyr for elektrisk fordeling og kontroll, lokomotiver, strøm-generatorer, produkter for strømlevering, service til kjernekraft, jetmotorer, kjemikalier og utstyr for behandling av vann og prosessanlegg, sikkerhetsutstyr, syntetiske materialer.

Tjenester omfatter kringkasting og TV-kanaler, produkttjenester, elektriske forretninger, elektrisk installasjon, ingeniørtjenester og reparasjon.

Kundene omfattes innenfor infrastruktur, industri, helseforetak, nettverkstilbydere, finanssektoren og konsumsektoren.

Forskning og utvikling[rediger | rediger kilde]

GE fører en «Ecomagination» (økotenkning) kampanje for å øke omsetning samtidig som budsjettet for forskning og utvikling fordobles fra det nåværende nivå på $ 700 mill. Fremtidige produkter vil være lokomotiver som går på solenergi, fly med lavt utslipp av eksos, mer effektiv belysning og mer avanserte systemer for vannrensning.

Ifjor[når?] reduserte GE sine energiutgifter med $ 70 mill og reduserte sine utslipp av klimagasser med 150 000 tonn.

GE Broadcast[rediger | rediger kilde]

GE Broadcast eier TV-konglomeratet NBC Universal, som igjen eier bl.a fjernsynskanalene under CNBC, TV-kanalene under NBC, og filmselskapet Universal Pictures.

GE-bedrifter i Norge[rediger | rediger kilde]

GE Commercial Finance[rediger | rediger kilde]

GE Healthcare[rediger | rediger kilde]

GE Healthcare er en del av det amerikanske GE-konsernet, og omsetter for ca. 17 mrd. USD årlig fordelt på ca. 47000 ansatte verden over. GE Healthcare utvikler, produserer og selger et stort spekter av produkter og tjenester rettet mot helsesektoren - så som MR, CT, PET, SPECT og Ultralydmaskiner, kontrastmidler og nukleærmedisinske substanser , samt IT-løsninger for kommunikasjon av bilder, diagnose og pasientoppfølging samt pasientovervåkingssystemer. GE Healthcares løsninger sikter mot å kunne stille diagnose av f.eks kreft, hjertekarrsykdommer og nevrologiske lidelser på tidligst mulige stadium - å se ting på nye måter - slik at en eventuell behandling kan startes så tidlig som mulige i sykdomsforløpet.

Globale omsetningstall:
2005: 15,2 mrd. USD
2006: 16,6 mrd. USD
2007: 17,0 mrd. USD

GE Healthcare i Norge:
GE Healthcares historie i Norge strekker seg så langt tilbake i tid som til 1874, da farmasøyten Morten Nygaard dannet Nygaard & Co – det firmaet som senere ble til Nycomed. I 1997 dannet Nycomed fra Norge og Amersham fra England Nycomed Amersham – som noen år senere skiftet navn til Amersham Health. I 2004 kjøpte GE Amersham Health og den nye enheten ble kalt GE Healthcare AS.

GE Healthcare har totalt ansatt om lag 1400 personer i Norge innenfor forskning, utvikling, produksjon, service, markedsføring & salg – fordelt ut over landet på følgende steder: Lindesnes, Horten, Oslo & Kjeller.

Lindesnes fabrikker er verdens største produsent av "virkestoff" for kontrastmidler – substanser som bidrar til kontrastforsterkning. På Kjeller og i Oslo forgår forskning og utvikling på denne typen legemidler samt produksjon av disse for bruk i sykehus og klinikker verden over. Ut fra Kjeller forsynes norske sykehus som har nukleærmedisinske avdelinger med radioaktive substanser for dette formålet.

I mai 2008 ble det besluttet å legge ned virksomheten på Kjeller innen utgangen av året. Det innebærer at produksjonen av radiofarmaka nedlegges, mens forskning og utvikling flyttes til Storo. PET-senteret på Rikshospitalet vil videreføres.

I Horten ligger GE Vingmed Ultrasound – som også er en del av GE Healthcare. Her utvikles meget avanserte ultralydmaskiner for diagnostisering av hjertelidelser.

I samarbeid med Rikshospitalet i Oslo og Haukeland Sykehus i Bergen driver GE Healthcare for tiden en utstrakt preklinisk forskning innen tidlig kreftdiagnose.

GE Money[rediger | rediger kilde]

Se GE MoneyBank Norge.

StubbDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]