Wikipedia:Stilmanual/Portaler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Redigeringsguide
for Wikipedia
Stilmanual (alle)
Supplement til stilmanualen
Akademikere
Bedrifter
Biografier
Fotballspillere
Geografi
Golf
Gårder
Helse
Kommuner
Kunstnere
Land
Matematikk
Musikkgrupper
Organismer
Politikere
Skip
Slekter
Tettsteder
Tidsskrift
Utested
Utmerkelser
Varemerker
Veier
Andre guider
Bildeguide
Flertydige titler
Hvordan man redigerer en side
Hvordan skrive bedre artikler
Kategorisering
Kilder
Lister
Navnekonvensjoner
Oppsettsveiledning
Pekersider
Rettskrivning
Wikipedia-termer
Bruk av Wikipedia
Vedlikeholdsmaler

Stilmanual for portaler inneholder tips og forklaringer på hvordan en portal bør utformes. Det er ingen forbud mot å legge inn mer eller mindre enn det denne stilmanualen inneholder, dette er kun en grov forklaring på hva som bør være med.

Denne artikkelen i seg selv er ikke offisiell politikk på Wikipedia. den er derimot en klargjøring av hvordan en del regler kommer til anvendelse og hvordan en kan lage en portal om et tema.

Bakgrunn for valg av portaltype[rediger kilde]

Det er eksperimentert en del med portaler, og etter mye analyse av statistikk for sidevisninger er det funnet noen nyttige konklusjoner. Dette har ført til en portaltype som er brukt i Portal:Den andre verdenskrig og Portal:Kunst. Det finnes flere portaler og i Wikipedia:Portaler finnes en komplett oversikt.

Portalertyper som medfører vedlikehold «dør» over tid for de blir ikke vedlikeholdt

For å løse det første bør en bruke portaltyper som ikke medfører daglig, ukentlig eller månedlig vedlikehold. Hvis innhold skal skiftes ut så må nytt innhold roteres inn og ut av sidene uavhengig av brukerintervenering.

Portaler det ikke lenkes til brukes ikke

For å sikre tilbakelenker til portaler brukes en mal {{portal}} som i utgangspunktet plasserer en boks nederst på siden. Hvis javascipt kjører så fjernes denne og teksten plasseres på toppen av siden der det står «Fra Wikipedia, den frie encyklopedi». Denne malen gir portalsiden en trafikkvekst med en faktor på rundt regnet 5-10x. Hvis teksten står på toppen av siden kan en regne en vekst på 2-3x.

Portaler som ikke finnes av søkemotorer får gjennomgående svært få treff

For å øke antall treff er det viktig at portalene gis et navn som er sammenfallende med et begrep som er i vanlig bruk, og at dette begrepet gjentas tidlig og tilstrekkelig inne på siden. Som oftest kan en bruke en beskrivende eller definerende artikkel. På en portal om kunst er det naturlig å bruke kunstartikkelen.

Portaler som ikke endrer innhold leses ikke

Lesere oppfatter veldig fort om en portal endrer innhold. Hvis den ikke endrer innhold vil de ikke oppsøke den for å bli overrasket over nytt stoff, de vil da kun bruke den som et navigasjonshjelpemiddel. En portal bør ha tilstrekkelig dynamikk for å virke spennende. Ikke skriv en tekst på portalen som illuderer at siden skal endres dynamisk om den egentlig er helt statisk av natur.

Portaler som ikke kan brukes for videre navigasjon brukes ikke

Hvis portalen ikke støtter videre lesing så vil en bruker finne den utilstrekkelig. Brukeren vil da ikke velge å bruke portalen som et navigasjonshjelpemiddel. For å være velfungerende som et navigasjonshjelpemiddel må den ha tilstrekkelig med oversikter og lenker til samlefremstillinger.

Innledende forbehold: Når er en portal aktuell?[rediger kilde]

Forutsetningen for å lage en portal er at det finnes et tilstrekkelig antall artikler om et tema, at det finnes en definerende artikkel og at det finnes en eller et lite antall kategorier som portalen kan brukes som inngang til.

Hvis det ikke finnes mange nok artikler vil det ikke være aktuelt med en portal. Portaler skal forenkle inngangen til en samling artikler, og uten at en trenger en portal av denne grunnen blir den noe unødvendig. Det kan likevel være aktuelt å lage en portal om en ser at det vil bli en større samling artikler innen et naturlig avgrenset felt.

For å gjøre det enkelt å finne ut av avgrensingene til portalen så må det finnes en naturlig avgrensende artikkel. Hvis en slik ikke finnes blir det raskt vanskelig å holde portalen fokusert på det aktuelle temaet, og det blir også vanskelig for leseren å forutse når portalen er en naturlig inngang til stoffet han eller hun søker.

Avgrensing av portalen blir også langt enklere om det er en eller noen få definerende kategorier hvor alle portalens artikler kan plasseres. I svært få tilfeller er det mer enn en slik definerende kategori. En portal som bruker mer enn en kategori er Portal:Mat og drikke.

Portal med rotasjon av artikler[rediger kilde]

Det finnes noen maler som støtter portaler med automatisk rotasjon av artikler. Selve grunnsiden har en meget enkel struktur. Den består av to kolonner, hvorav høyre kolonne kommer først, og hvor hver kolonne inneholder noen bokser med transkludert materiale og noen lenker. I bunnen kommer en oversiktsmal, kategorier og interwikilenker.

<!-- Merk at høyre kolonne kommer først for å hjelpe søkemotorer å ranke opp portalen. -->

<!-- Høyre kolonne -->
<div style="width: 34%; float: right;">
{{Portalboks|align=right|valign=top|Kunst|bilde=}}
{{Portalboks|align=right|Eksterne portaler}}
{{Portalboks|align=right|valign=bottom|Mest lest}}
</div>

<!-- Venstre kolonne -->
<div style="width: 65%; float: left;">
{{Portalrotor|Anbefalte og utmerkede artikler}}

<div style="font-variant: small-caps; text-align: center; margin: 10px; ">[[:Kategori:hovedkategori|hovedkategori]]: [[:Kategori:1|1]] · [[:Kategori:2|2]] · … [[:Kategori:N|N]]
[[:Kategori:Lister|Lister]]: [[Liste 1|1]] · [[Liste 2|2]] · … [[Liste N|N]] · [[Portal:portalnavn/A–Å|A–Å]]</div> {{Portalrotor|tema 1|tema 2|…|tema N}} </div> <div style="clear: both; width: 100%; padding-top: 10px;">{{portaler}}</div> __NOTOC__ __NOEDITSECTION__ [[Kategori:Portaler|portalnavn]] iw-lenker

Malen {{portalboks}} brukes for bokser i høyrekolonnen, og transkluderer inn en artikkel eller en mer spesialisert side. Hvis det hentes inn en hel artikkel så kommer denne gjerne fra hovedrommet. Som oftest vil dette være en definerende artikkel. På en del portaler er denne plassert øverst i høyre kolonne for å gjøre den mindre påtrengende.

Den neste boksen i høyrekolonnen er en samling eksterne lenker til andre aktuelle portaler. Disse lenkene er viktige for de understøtter videre arbeid med artikler innen det tematiske området. Ofte kan det være vanskelig å finne tilsvarende portaler på nettet, og i en del tilfelelr må en velge portaler som er litt på siden av det en ønsker eller som er smalere enn ønskelig.

Den siste boksen i høyrekolonnen er en oversikt over mest leste artikler. Dette fylles inn av en bot på bakgrunn av oppføringer på siden [[Portal:portalnavn/A–Å|A–Å]]. Denne siden kan også vedlikeholdes av en bot, se Bruker:Agtbot/Catalyst.

Malen {{portalrotor}} brukes for bokser i venstrekolonnen, og transkluderer artikler hentet fra et sett av artikler. Hvert sett ligger på en egen navngitt underside. Settet som brukes øverst er et sett av artikler som har fått status som anbefalte og utmerkede artikler. Dette er de artiklene vi helst vil vise frem. Hvis vår definerende artikkel er en slik anbefalt eller utmerket artikkel så må den fjernes fra dette settet så den ikke blir stående to ganger på portalsiden!

Under de anbefalte og utmerkede artiklene så kommer det en blokk med kategorier og lister. Dette er sentrale oversikter som brukere er antatt å ha stor interesse av. Normalt vil dette være sentrale kategorier og spesielle utvalg som lages i egne lister. Listene vil ofte brukes der en kan komme opp med mer eller mindre komplette oversikter, mens kategoriene lister det som faktisk finnes av artikler. Et eksempel er lister over norske malere på kunstportalen. En spesiell liste er den komplette oversikten [[Portal:portalnavn/A–Å|A–Å]]. Denne brukes også for å lage oversikten over hva som er mest lest. Sideoppslag som er med på denne listen vil bli tatt med i oversikten «mest lest».

Etter disse lenkene kommer det en oversikt over sentrale tema med en artikkel hentet fra hvert sett som en interesseskapende godbit. Hvis leseren ønsker å lese flere slike så kan lenken i overskriften brukes, hvis ikke kan lenken «les mer» følges inn til artikkelen.

Tilpassinger i artikler[rediger kilde]

Den delen av artikkelen som brukes som teaser kapsles inn med <onlyinclude>…</onlyinclude>. Dette gjør at kun dette fragmentet tas med under transkluderingen. Fordi malverket legger på en «les mer» under teaseren så er det ikke nødvendig å lenke på lead in, noe som gjør at vi får litt mindre endringer i selve artikkelen. Vi bør derimot ha en visuell godbit i form av et bilde, og dette legges til med malen {{thumb}}. Denne malen sjekker om siden er en artikkel i hovedrommet eller om siden er i et annet navnerom. Finner den at den brukes på en portalside så krympes bildet og plasseres til venstre i kolonnen. Er malen i selve hovedrommet så plasseres bildet til høyre, eller noe annet sted i henhold til hvordan malen brukes.

I bunnen av artikkelen plasseres malen {{portal}} slik at vi sikrer at selve portalen får trafikk. Denne plasseres typisk nederst i artikkelen, rett før kategoriene. Hvis javascript kjører så vil den bli en boks som ser ut som boksen til kategoriene, hvis ikke vil den erstatte teksten «Fra Wikipedia, den frie encyklopedi» rett under artikkelens tittel.