Wikipedia:Nybegynnerforum/Arkiv/2023

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

sliter med å få godkjent oversettelse fra norsk til engelsk.[rediger kilde]

hei, jeg har oversatt siden https://no.wikipedia.org/wiki/Norsk_Astronomisk_Selskap til https://en.wikipedia.org/wiki/Draft:Norwegian_Astronomical_Society Prøvde tilbake i 2017/2018 men fikk det ikke godkjent, og får det heller ikke godkjent nå. Noen tips? Erik Sundeim (diskusjon) 29. des. 2022 kl. 22:01 (CET)

God kveld Erik Sundeim, viste ikke en gang at engelskspråklig WP hadde noen form for godkjenning for å få lagt ut en artikkel. Skal si at de har laget seg omstendelig rutiner. Skal bli interessant å se om noen her på norsk WP kjenner disse reglene og kan gi noen tips. Vennlig hilsen Frankemann (diskusjon) 29. des. 2022 kl. 22:09 (CET)
Frankemann: Se en:Wikipedia:Articles for creation: «The Articles for Creation process must be used by non-registered users and by those who do not yet have sufficient editing experience because these groups of editors are not permitted to create articles directly in Wikipedia's mainspace.» Linken i starten av kommentaren inneholder mer informasjon, bl.a. notabilitet, troverdige kilder osv. osv. Erik Sundheim, jeg la til taggen en:Wikipedia:WikiProject Science i tillegg til de tre du hadde lagt inn. ///Mvh. 1000mm (diskusjon) 30. des. 2022 kl. 01:09 (CET)
Tusen takk @Frankemann ja det er nok notabilitet og troverdige kilder som de mener at mangler "Make sure that the topic is notable enough for an article".
googler man "Norwegian Astronomical Society" finner man 723 resultat,
og googler man på norsk "Norsk Astronomisk Selskap", 30600 resultater. Det er jo naturligvis flere resultat på norsk.
Men referansene som er lagt inn i Draftet: Universitet Harvard.edu og ESO og Univ. i Oslo må jo vel ha nok notabilitet og troverdighet! Erik Sundeim (diskusjon) 30. des. 2022 kl. 04:18 (CET)
Til Erik Sundeim: Ikke enkelt å få oversatte artikler inn på engelskspråklig Wikipedia, se gjerne denne saken, som jeg har bedt vedkommende ta videre med fast ansatte i Wikimedia Norge. Ulflarsen (diskusjon) 14. feb. 2023 kl. 18:40 (CET)
Tusen takk @Ulflarsen! Erik Sundeim (diskusjon) 18. feb. 2023 kl. 16:56 (CET)

Redigering.[rediger kilde]

Hvordan kan man fjerne uriktige opplysninger som andre har lagt inn i en artikkel? ArvidHdahl (diskusjon) 1. feb. 2023 kl. 22:38 (CET)

I utgangspunktet så gjør man slik du gjorde, redigerer artikkelen og fjerner informasjonen som er gal. Dessverre så har dette, her, blitt satt tilbake uten å sjekke opp om referansen faktisk gir støtte for påstanden som fremsettes i artikkelen. TommyG (diskusjon) 1. feb. 2023 kl. 23:44 (CET)

Prinsipper for bruk og vedlikehold av kategorier?[rediger kilde]

Hei, kom borti en avkrok av WiNo som handlet om dekketøy, og så viser det seg at det er flere kateogier: spise- og serveringsbestikk, kjøkkenutstyr, og kanskje flere, og der er det selvsagt en del dobbeltmedlemsskap og også utelatelser; men kan det virkelig være nødvendig å ha tre katoegorer, som her, som på den ene siden delvis overlapper, og på den andre siden alle er mangelfulle (evt. pga. manglende oversikt)? Under en av dem ligger det også to artikler som også overlapper i betydelig grad, nemlig spisegaffel og gaffel. Så er det kakekniver og kakegafler, men ikke fx. kakespade (vel, det er jo et litt annet emne, altså mangel på artikkel ... men likavæl ... et sted er det i det minste rødlinket). Det samme foregår på fagfeltet som bredt utlagt dekker sjømannsskap, tauverk, knuter, stikk og knop. Selv om enkeltartiklene i og for seg kan være gode - omenn langtfra alle - så virker det som om katogriseringen likner mest på sånn rydding der man hiver alt i retning av et åpent skap og smekker igjen døra før ting rekker å velte ut igjen. Så ... jeg var på leting i stilmanualen etter en oversikt over, om ikke regler for, så i det minste noen prinsipper for- eller til nød et lønnlig håp om - riktig og formålstjenlig kategorisering, uten imidlertid å finne noe slikt i første omgang. Fins det noe slikt? MVH, T 84.208.65.62 7. feb. 2023 kl. 01:13 (CET)

Se Hjelp:Kategorier. Generelt ønsker vi å plassere artikler i mest mulig spesifikk kategori. Mange kategorier vil være overlappende ved at mange ting vil kunne plasseres i flere kategorier, men slike må det til dels være. Samtidig kan det være for mange like eller for uklare kategorier, og det kan være behov for opprydning. Generelt bør vi være forsiktige med å fjerne kategorier, det er lett at barnet forsvinner ut med badevannet. Dersom du finner noe surr i kategorisystemet er det fint om du tar det opp på Torget etter at du har skaffet deg oversikt. Vennlig hilsen Erik d.y. 8. feb. 2023 kl. 18:50 (CET)
Hei, takk skal du ha. Er jo et vanskelig emne, både i leksika og ordbøker. Melder meg på Torget hvis og når. MVH, T 84.208.65.62 10. feb. 2023 kl. 11:54 (CET)
Hei, nå har jeg laget liste, og bruker 1000mm (sp?) har lagt inn stor og prisverdig innsats for å gjøre den pen. Linken ligger under "Servise" på Torget. Som det fremgår av diskusjonssiden på sandkassesiden, vil innføringen av listen utgjøre et ganske omfattende kirurgisk inngrep. Jeg skal ikke skryte på meg evner som sideombrekker, tvert imot, og derfor nøler jeg med å krasje sidelengs inn i Wikipedia, noe som sikkert bare ville medført masse oppretting. Jeg så noe om "etterslep på vedlikehold" og beklager å legge sten til byrden MEN om du eller noen annen veteran kunne i det minste kikke innom sandkassesiden og diskusjonen der, ville det vært fint. MVH, T 84.208.65.62 24. feb. 2023 kl. 06:21 (CET)
Link til kladden det henvises til: Bruker:1000mm/Dekketøy, med tilhørende diskusjonsside. ///Mvh. 1000mm (diskusjon) 24. feb. 2023 kl. 15:50 (CET)

Ang ny artikkel[rediger kilde]

Hei!

Hvorfor skal det være så vanskelig å lage en ny artikkel? Må jo ha mastergrad for å finne ut av hvordan dette gjøres. Dagulv (diskusjon) 15. feb. 2023 kl. 10:10 (CET)

Er det denne artikkelen om Liv Sandvik Jakobsen du refererer til eller er det noe mer nylig? TommyG (diskusjon) 15. feb. 2023 kl. 11:51 (CET)
@Dagulv: Sender deg varsling om at du har fått svar. Mvh Vasmar1 (diskusjon) 15. feb. 2023 kl. 21:58 (CET)
Jeg refererer til en artikkel jeg laget om Ole Bjørn Valen. Jeg hentet stoff fra hans hjemmeside, noe som tydeligvis ikke var god nok kilde for wikipedia, og dermed ble artikkelen slettet. Når ikke en gang Ole Bjørn sine egne ord er god nok dokumentasjon, hva er bra nok da?
Aviser og div andre tidsskrifter er i allefall etter min mening ofte lite troverdige kilder.
Opplevde det samme ang Liv Sandvik Jakobsen. Laget en artikkel om henne, og vipps så ble den slettet.
Øystein Køhn er også verdt å nevne. Mye av det jeg skrev i artikkelen om han ble redigert bort av noen her på Wikipedia, grunnet at kilden ikke var god nok.
Ingenting av det jeg skriver her på Wikipedia er hentet ut av det blå eller min fantasi.
Noe av det jeg har skrevet ble fjernet fordi artikkelen lignet på en CV. Hvis det er slik dere vurderer artikkeler, så er det et hav av andre artikkeler som også burde blitt slettet.
Sånn ellers så liker jeg å skrive her på Wikipedia, men systemet dere bruker kunne godt vært enklere å bruke. Dagulv (diskusjon) 28. feb. 2023 kl. 10:21 (CET)
Det er utvilsomt mye å sette seg inn i når man ønsker å bidra på Wikipedia og det er absolutt betydelig strengere krav og høyere terskel for å komme i gang i dag enn det var da jeg la til min første endring på Wikipedia for snart 20 år siden så jeg har forståelse for at det kan føles frustrerende til tider. MEN, når det er sagt, så snart du bidrar på wikipedia, så er det ikke noe dere, da er du en del av oss. Tidvis kan man irritere seg over at andre har andre meninger om hvordan ting skal formateres og hvilken informasjon som skal med, og veldig mye av etablert praksis er ting som dessverre ikke står nedskrevet noe sted, men som er mer eller mindre uskrevne regler som har etablert seg blant de som bidrar her. Og, for å gjøre det ekstra spennende, så er det ikke nødvendigvis full enighet om hverken de skrevne eller uskrevne reglene men om man er uenig, så kan man ta diskusjonen på artikkelens diskusjonsside eller på Torget om det er mer en prinsipiell diskusjon.
Når det kommer til de konkrete eksemplene du henviser til, så står det i sletteloggen til artikkelen om Ole Bjørn Valen at den ble slettet pga. opphavsrettsbrudd. Det vil si at man kan ikke kopiere tekst fra hjemmesiden til en person eller bedrift rett inn i Wikipedia fordi den teksten er det noen som har opphavsretten til og det er ikke lov for oss å gjenbruke den direkte. Man bør derfor heller skrive med sine egne ord og bruke andre tekster som eksterne kilder for å verifisere det man skriver. Det bringer oss over til et nytt tema, pålitelige kilder. Hjemmesiden til en person er som regel ikke ansett som en pålitelig kilde til informasjon om personen. Høyst sannsynlig er det de skriver på hjemmesiden sin sant, men det har vi ingen garanti for. Dersom det er et sitat av typen «Ola Nordmann har uttalt at alle som er Nordmenn burde hete Ola» og det er noe hen har skrevet på sin hjemmeside, så kan man bruke det som referanse på at det er noe hen har uttalt. Derimot om personen skriver «jeg var den første til å klatre Mount Everest med en isbjørn på ryggen» så er det en opplysning vi trenger en tredjepartsreferanse på, f.eks via at noen har skrevet om det i en bok/biografi/ol eller via dekning i media/nett- eller papiraviser/osv. I tillegg har vi en del skrevne og uskrevne regler om hva som ansees som relevant for Wikipedia. Det er ikke nødvendigvis slik at jeg kan opprette en artikkel om meg selv fordi jeg synes jeg er veldig spennende person. Det må påvises at informasjon om meg som person har noe slags relevans for andre folk og at informasjonen kan verifiseres via pålitelige tredjepartskilder. TommyG (diskusjon) 28. feb. 2023 kl. 10:59 (CET)

Små uenigheter[rediger kilde]

Jeg opplever av og til at endringer jeg gjør blir redigert tilbake. Et eksempel er uenighet om bruken av stor bokstav. Det er ikke vilje hos motparten til å gå i dialog. Uenigheten er ikke stor nok til å ha to versjoner av artikkelen med ulike syn. Hva er beste løsning på dette? 80.213.167.196 25. feb. 2023 kl. 14:11 (CET)

Anbefaler å ta det opp på diskusjonssiden til relevant artikkel til å begynne med. Znuddel (diskusjon) 25. feb. 2023 kl. 14:14 (CET)

Atta Mohammed[rediger kilde]

Atta Mohammed er født 24.02.1966 i Noorjamal i Pakistan. Han er det mellomste barnet, og hadde to eldre søstre, og en yngre bror og søster. 213.52.69.98 28. feb. 2023 kl. 00:04 (CET)

Hvilken relevans har dette, til hva? ///Mvh. 1000mm (diskusjon) 28. feb. 2023 kl. 00:05 (CET)

Victims of Communism Memorial[rediger kilde]

Victims of Communism Memorial.

Via dette finner jeg bare informasjon om "memorial" i USA, mens det finnes lignende "memorials" i Tallin og Praha, om ikke enda fler.

Vennlig hilsen

Harald OLH0102olh (diskusjon) 28. feb. 2023 kl. 18:09 (CET)

Hvis du ser på den engelske siden – en:Victims of Communism Memorial – så ser du helt øverst følgende tekst: «For other uses, see Victims of Communism Memorial (disambiguation).» som linker til de to i Tallin og Praha og enda noen til. At norske Wikipedia ikke har disse artiklene er selvsagt dumt, men nå er det nå en gang elleve ganger så mange artikler på engelske Wikipedia, og trolig enda mange ganger flere bidragsytere, gitt hvor få av verdens innbyggere som snakker og skriver norsk. Alle står fritt til å skrive artikler på Wikipedia, så lenge emnet har relevans – noe slike memorials selvsagt har, dvs. alle har like mye eller lite ansvar for enten å skrive en artikkel selv, eller oversette fra en annen språkversjon av Wikipedia. ///Mvh. 1000mm (diskusjon) 28. feb. 2023 kl. 18:47 (CET)

min egen wikipedia-side[rediger kilde]

Jeg har i noen mnd.tid forsøkt å lage min egen wikipedia-side, siden jeg har en laget en ca 100 komposijoner, og var med i en av de første gruppene, som emigrte til København.Jeg spiller nå med Arild Seim, som også har ein egen Wikipedia side.

Det jeg ikke får til er å lage boks med en innholdsside tv.som f.eks https://no.wikipedia.org/wiki/Tor_Endresen har. Jeg får heller ikke til å lage en boks t.h.som f.eks https://no.wikipedia.org/wiki/Tor_Endresen har.

Jeg var begynt å skrive min egne side, men pg.a.jeg manglet en del kilder, derfor ble mine opplysningen fjernet. Jeg har søkt på youtube få råd men står fast i det jeg skal gjøre, det bildet jeg skal bruke har jeg tillatelse å bruke.Robpusten (diskusjon) 12. mar. 2023 kl. 19:26 (CET)

Hei! Innholdsfortegnelse dannes automatisk når du lager overskrifter på de ulike avsnittene. (På korte artikler vises ikke innholdsfortegnelse selv om en har avsnitt, da det ikke er behov for linker til å hoppe til annet sted i artikkelen.) Infoboks legges inn ved bruk av mal, ideelt sett med å hente informasjon fra Wikidata. Da må selvsagt informasjon legges inn der, og Wikidata-oppføringen kobles til artikkel. For øvrig anbefales det ikke å skrive selvbiografi, da Wikipedia skal være skrevet fra et objektivt ståsted. ///Mvh. 1000mm (diskusjon) 12. mar. 2023 kl. 19:43 (CET)

Jeg begynner å bidrage på Wikipedia-bokmål. Unnskyld for feilene mine. Norsk er faktisk ikke morsmålet mitt. Jeg foretrekker å advare dere, slik at ikke mye feil er til stede på denne Wikipedia.

Vi ses

--Èl-Gueuye-Noere (diskusjon) 19. mar. 2023 kl. 22:19 (CET)

@Èl-Gueuye-Noere: Hei! Jeg anbefaler deg å begynne med små endringer, ikke legg til mye tekst før du behersker norsk godt nok til at ikke andre må gå over og rydde alle bidragene dine. Dette skriver jeg i beste mening altså! Mvh Vasmar1 (diskusjon) 19. mar. 2023 kl. 22:26 (CET)

Fletting av Wikidata elementer[rediger kilde]

Sliter med flettingen av Q1294605 og Q34636 da sistnevnte er delvis beskyttet, er også første gang jeg fletter to elementer så tar gjerne imot råd om hvordan.

refleksnes (diskusjon) 22. mar. 2023 kl. 09:39 (CET)

De kan ikke flettes så lenge f.eks. engelsk Wikipedia har artikkel både for en:Jugendstil og en:Art Nouveau. - 4ing (diskusjon) 22. mar. 2023 kl. 10:18 (CET)
Vil gjerne påpeke at i likhet med artiklene som 4ing lenker til, så dekker elementene forskjellige områder. Førstnevnte dekker primært stilen slik den forekom i Tyskland, mens sistnevnte er en mer generell betegnelse. Dette kan også sees i Store norske leksikon, (no) «Jugendstil» i Store norske leksikon og (no) «Art nouveau» i Store norske leksikon, som jeg nå har korrigert på de relevante elementene. Bemerker også at nnwiki har forskjellige artikler, og at jeg også har korrigert navnet for nynorsk (i henhold til artikkeltittel), men som også nevner at jugendstil er mest anvendt på norsk. Jeg er selv usikker på hva som er mest generelt anvendt (dog jeg har hørt art nouveau mest). EdoAug (diskusjon) 22. mar. 2023 kl. 13:42 (CET)

Trenger hjelp med Template:Switcher, Mal:Switcher[rediger kilde]

Hei er det noen som klarer å porte Template:Switcher slikt at man kan bruk det på norsk wiki, jeg har prøvd å flytt over koden Mal:Switcher, men jeg klarer ikke det selv. Johshh (diskusjon) 24. mar. 2023 kl. 14:50 (CET)

Endring av navn og omdirigeringskonflikt[rediger kilde]

Prøver å få litt orden på kraftselskapa, men møter ein del utfordringar pga navneendring osv. Ser f.eks. eit problem med omdirigering av BKK til Eviny. I dag er BKK navnet brukt for Eviny sitt nettselskap. Men for å få endre BKK nett til kun BKK, som dei har endra navnet til, så må ein bli kvitt omdirigeringa. Spørsmålet mitt er korleis ein oppdaterer alle artiklar kjapt. Virkar svært tungvindt å måtte redigere kvar enkelt artikkel. Gazer75 (diskusjon) 8. apr. 2023 kl. 19:36 (CEST)

Det må nok gjøres manuelt… Du kan flytte BKK Nett til BKK, kryss av for behold omdirigering (fra BKK Nett til BKK) og overskriv når du får advarsel om overskriving av den eksisterende omdirigeringssiden BKK. BKK-artikkelen har ingen annen historikk enn omdirigering, så der går ikke noe tapt. Etterpå bør det legges inn en hattnotis på BKK, noe à la Denne artikkelen omhandler nettselskapet, for strømprodusenten som tidligere het BKK, se Eviny. ///Mvh. 1000mm (diskusjon) 8. apr. 2023 kl. 21:45 (CEST)
Man får ikke mulighet til å overskrive omdirigeringer før man er patruljør. Så enkleste måten er å markere BKK for hurtigslett ({{hs}}), og så vente på sletting før man kan flytte. --- Løken (diskusjon) 8. apr. 2023 kl. 22:22 (CEST)
Det var jeg ikke klar over, men det er en fornuft i det. Om man ikke har tålmod til å vente på at noen hurtigsletter kan man flytte BKK til f.eks. «BKK omdir» og merke den for HS, så blir BKK ledig. ///Mvh. 1000mm (diskusjon) 8. apr. 2023 kl. 22:35 (CEST)
Kva er patruljør? Kan du fikse problemet for meg kanskje? Aldri hørt om hurtigslett osv. Er nok for avansert for meg endå. Gazer75 (diskusjon) 22. apr. 2023 kl. 16:15 (CEST)
@Gazer75, patruljør og hurtigsletting kan du lese om på hhv. Wikipedia:Patruljering og Wikipedia:Retningslinjer for sletting#Hurtigsletting.
Jeg har nå flyttet BKK Nett til BKK, og lagt til tidligere nevnte hattnotis med lenke til Eviny. ///Mvh. 1000mm (diskusjon) 22. apr. 2023 kl. 21:04 (CEST)
Litt utanfor mitt kunnskapsområde endå. Har kontroll på litt basis redigering osv etter litt wiki arbeid på OpenStreetMap wikien, men er så mange funksjonar eg ikkje har peiling på. Burde kanskje fjerne linkar i artiklane for kraftstasjonar osv. Der er det henta info frå wikidata i infoboksen. Ein del av selskapa har jo veldig mange stasjonar. Ei liknande framtidig endring av navn vil jo lage store utfordringar. Gazer75 (diskusjon) 9. apr. 2023 kl. 01:19 (CEST)
Det er bare å spørre hvordan man gjør ting, så får du svar. Jeg hjelper gjerne, med det jeg kan hjelpe med. Innhold i infoboks og annet fra Wikidata følger med selv om man endrer navn på (les: flytter) artikkelen. Ikke alltid det skjer helt umiddelbart, men i løpet av relativt få sekunder. ///Mvh. 1000mm (diskusjon) 9. apr. 2023 kl. 01:26 (CEST)

kan du hjelpe meg med å skrive en tale[rediger kilde]

Kelunda (diskusjon) 16. apr. 2023 kl. 11:21 (CEST)
Jeg er redd for at Wikipedia ikke er rette sted å finne en taleskribent. Det finnes jo noen få ressurser på internett med ferdige selskapstaler, men kvaliteten er nok så som så. Ellers kan kanskje ChatGPT være til hjelp, bare du presiserer hva talen skal handle om? Til syvende og sist er det nom best å stole på egne evner; de er ganske sikkert bedre utviklet enn det du tror selv. Lykke til! Asav (diskusjon) 16. apr. 2023 kl. 21:43 (CEST)

Flykapring[rediger kilde]

Flykaprer i Norge hadde Husby som etternavn. Ikke Huseby. 46.230.141.122 17. mai 2023 kl. 00:04 (CEST)

Takk, fikset. - 4ing (diskusjon) 17. mai 2023 kl. 00:21 (CEST)

Jødiske høytider[rediger kilde]

Hvorfor er det ikke artikler om alle de jødiske høytidene? William F. William Feidelmann (diskusjon) 30. mai 2023 kl. 08:24 (CEST)

Det korte svaret er vel fordi ingen har skrevet artiklene. Litt mer utfyllende, så kan man jo si at Wikipedia er laget av frivillige. Det står ingen redaksjon bak som angir hvilke temaer eller artikler som skal skrives, så det som blir skrevet er hovedsakelig gitt ut fra bidragsyternes interesser. Men, dersom du ønsker å hjelpe oss med å utbedre denne situasjonen, så er du så klart velkommen til det. Det trenger ikke nødvendigvis være lange utfyllende artikler til å begynne med, så om du f.eks oppretter artikler med bare 4-5 setninger, så er det en god start. Husk referanser. TommyG (diskusjon) 30. mai 2023 kl. 08:46 (CEST)
(Mitt svar, skrevet parallelt med TommyG's svar:) Godt spørsmål, muligens fordi så få av oss har oversikt over temaet. Hvorfor ikke begynne en gjennomgang av de ? Husk bare på at du som forfatter skal være usynlig i teksten (ingen personlige erindringer, altså), og at du skal skrive utifra gode kilder som du (eller andre) skal oppgi i artikkelen. Autokefal Dialytiker (diskusjon) 30. mai 2023 kl. 08:50 (CEST)

Stemmerett i Norge[rediger kilde]

hei,

Jeg prøvde å lese om stemmerett i Norge og da oppdaget jeg en feil i artikkelen, men jeg vet ikke helt hvordan jeg skal gjøre det fordi hele delen av artikkelen må skrives om. Pluss jeg vet egentlig ikke så mye om stemmerett, det er jo en grunn til at jeg havnet på Wikipedia i første omgang. Så jeg er litt redd for at hvis jeg begynner å skrive så blir det bare en ny feil. Noen tips til hva jeg skal gjøre i sånne tilfeller? Hennuj (diskusjon) 11. jun. 2023 kl. 21:51 (CEST)

Når du åpner siden om stemmerett, vil du se at det finnes en fane med «Diskusjon» oppe til venstre. Der kan man skrive hva man mener bør endres i artikkelen, så er jeg ganske sikker på at du får svar, og at eventuelle feil vil bli rettet opp. Håper dette er til hjelp! Asav (diskusjon) 11. jun. 2023 kl. 22:15 (CEST)

Aksjon skolevei[rediger kilde]

Hei! Jeg fant ut at det manglet en artikkel om Aksjon skolevei, så jeg trykket opprett. Kanskje det var litt tidlig, at den ikke skulle være offentliggjort med en gang - men det fant jeg ikke nøn måte å gjøre. Hvorfor blir o og e skrevet i rekkefølge automagisk endret til en ø, forresten, går det an å slå det av? Men i alle fall, jeg vil gjerne jobbe mer med artikkelen, når jeg får tid til det. Hva er den riktige måten å gjøre dette på? Menneske (diskusjon) 26. jun. 2023 kl. 00:42 (CEST)

@Menneske: Hei. Jeg flyttet artikkelen til denne sandkassen hvor du kan jobbe med den frem til du føler den er klar for publisering. For å fjerne automatisk endring til nordiske bokstaver må du trykke på tannhjulet i venstre marg og deretter skru av inndataverktøy. Forøvrig lykke til med artikkelen – si ifra hvis du trenger mer hjelp! :) 12u (diskusjon) 26. jun. 2023 kl. 01:41 (CEST)

Artikkelen min blir tilbakestilt, og ting jeg har skrevet før i artikkelen blir også fjernet[rediger kilde]

Hei! Fotball-VM for kvinner starter om en uke, jeg har jobbet med artiklene til norske spillere, bl a at de er tatt ut til VM-troppen. Fra 27.6. til i går 14.7. har jeg hovedsaklig lagt til nye ting i artikkelen om Guro Reiten, bl a er det jo stas at hun ble tatt ut på FIFA 23 sin Topp 10-spiller over verdens beste spillere i forkant av mesterskapet, ikke noe hovedpoeng, men stort i spillverden, og typisk slike ting som legges til i artikler om mannlige fotballspillere.

Mens jeg redigerte i går, så har en administrator fjernet det meste av det jeg bidratt med om Reiten i perioden. Jeg reagerte først på at en administrator går inn og skriver samtidig med meg (han har ikke bidratt i artikkelen før), og deretter at alt mitt ble borte. Administratoren skriver i loggen «Tilbakstilt endring til siste versjon av Elchatino».

Reitens artikkel er nå barbert ned til veldig lite, som jeg finner galt når vi snakker om en spiller på Chelsea og landslaget.

Jeg har spurt på diskusjonsveggen hans, han svarer meg at det han har tatt bort er «urelevant». Men han har fjernet mer enn tilbakestilling, f eks det jeg la til i går at Reiten har tatt et seriemesterskap til i England, og at hun er flere ganger cupmester i Norge. Og han fjernet innhold som har stått der lenge: at hun var på U19-laget som tok EM-sølv i 2011, og at hun har vært på samtlige yngre landslag. I loggen har han bare skrevet: «Strammet inn». Dette er ikke innstramming i mine øyne

Kan jeg få noen tips til hvordan jeg bør forholde meg til dette? Kjipt å legge arbeid ned i et tema jeg kan, og så skjer dette

Vennlig hilsen Lindsey McGonagall Lindsey McGonagall (diskusjon) 14. jul. 2023 kl. 20:16 (CEST)

Hei @Lindsey McGonagall og takk for at du bidrar! Det er bruker @Znuddel som har redigert i artikkelen om Reiten. Her det flere ting å diskutere:
  • oppstramming ved å fjerne feks "LSK hadde ønsket henne i flere år, men først som 22-åring følte hun seg klar for å ta det neste steget." er jeg enig i. Det er forsåvidt ikke galt å ha med (oppgitt kilde), men også noe vagt og subjektivt som best kan sløyfes. Men en del av oppstrammingen er muligens for hardhendt.
  • private opplysninger om legning er unødvendig å ha med (ikke relevant)
  • opplysninger (tekstbolker) med oppgitt kilde bør ikke skrives om uten å sjekke kilden; oppdateringer bør gjøres ved å føye til opplysninger med nye kilder.
Hilsen Erik d.y. 14. jul. 2023 kl. 20:30 (CEST)
Takk for raskt svar, jeg er enig i dine tre punkter, og tekstene du refererer til i punktene er ikke mine.
Hva med at følgende er fjernet, er det noe vi kan ta tak i (sakser fra mitt opprinnelige spørsmål, men har lagt til tall så det er lettere å se temaene): "Jeg har spurt på diskusjonsveggen hans, han svarer meg at det han har tatt bort er «urelevant». Men han har fjernet mer enn tilbakestilling, f eks det jeg la til i går at 1) Reiten har tatt et seriemesterskap til i England (i år), og at 2) hun er flere ganger cupmester i Norge. Og han fjernet innhold som har stått der lenge: at 3) hun var på U19-laget som tok EM-sølv i 2011, og at 4) hun har vært på samtlige yngre landslag." Lindsey McGonagall (diskusjon) 14. jul. 2023 kl. 20:39 (CEST)
Saksopplysninger om hennes karriere er relevante, men bør fremstilles nøytralt. Hilsen Erik d.y. 14. jul. 2023 kl. 20:55 (CEST)
Alle disse fire opplysningene er nøytrale fakta. Jeg legger dem inn igjen, det har kanskje skjedd en glipp at de ble fjernet.
Et siste spørsmål: I artikkelen om Martin Ødegaard står det nevnt at han er i managerspillet Football Manager. Da er det vel like relevant at Reiten er i managerspillet FIFA 23?
Takk for hurtige tilbakemeldinger, forresten! Lindsey McGonagall (diskusjon) 14. jul. 2023 kl. 22:08 (CEST)
Det er OK å tilføye, pass på at det er oppgitt kildehenvisning til sammen med opplysninger. Hilsen Erik d.y. 14. jul. 2023 kl. 22:13 (CEST)

Gi meg noe hjelp nå.[rediger kilde]

Hvordan jeg skal hjelp få vet ikke jeg - men det vet nok dere eller må si? Tusen takkolako for hjelp hvis kommer men hvis ikke hvis da jeg lei. Håper klare dere hjelpe meg - til å kjøpe - jeg mener - skrive - artikkel - i 2000 og 23. Takk? Tror jeg. 2A01:799:C12:2100:19F1:A166:DD85:3411 23. jul. 2023 kl. 20:24 (CEST)

Hei hei! Her på denne siden (Nybegynnerforumet) kan du spørre om det meste. Det er litt uklart hva du trenger hjelp med, men om du ønsker å skrive en ny artikkel, så kan WP:Artikkelveiviser være til nytte. Registrerte bidragsytere får også tilgang til mer interaktive verktøy for å hjelpe dem komme i gang med forskjellige redigeringsformer. EdoAug (diskusjon) 23. jul. 2023 kl. 21:27 (CEST)
Ja, ønsker det jeg men hvor opprette? Side? Hhjelp. 2A01:799:C12:2100:4199:3438:7766:F415 31. jul. 2023 kl. 21:02 (CEST)
Rett ut sagt: Hvis dine innlegg her faktisk viser hvor dårlig du kan norsk, er det antagelig best om du fortsetter dine sprogstudier først, og kommer tilbake når du kan vise at du har forstått langt mere av norsk syntaks og grammatikk... Autokefal Dialytiker (diskusjon) 31. jul. 2023 kl. 21:38 (CEST)

Hjelp jeg trenger[rediger kilde]

Hvordan opprette artikkel? 2A01:799:C12:2100:4CC7:D99A:4DF4:DD76 16. aug. 2023 kl. 16:42 (CEST)

Skriv artikkelnavnet i søkefeltet og trykk enter. Forutsatt at artikkelnavnet ikke finnes kommer du til et søkeresultatside hvor det står «Opprett siden xxxx på denne wikien» hvor «xxxx» er søkeordet du skrev. Dette ordet vil være med røde bokstaver og når du trykker på ordet, kommer du til en side hvor du kan opprette en artikkel under dette navnet. --2A02:586:C43A:CA2:4577:4F13:693D:1095 16. aug. 2023 kl. 17:02 (CEST)
Hjertelig takk tusen :^3 2A01:799:C12:2100:4CC7:D99A:4DF4:DD76 16. aug. 2023 kl. 18:22 (CEST)
Hva med å registrere deg som bruker og få et brukernavn? --Finn Bjørklid (diskusjon) 18. aug. 2023 kl. 09:56 (CEST)

Kildebruk[rediger kilde]

Hei! Jeg lurte bare kjapt på om Proff.no kan brukes som referanse for en wikipedia artikkel? Om det er, er det noe grense og burde dette da være en lite prioritert referanse ifht. de andre man har til disposisjon? ~~~~ Wakris1 (diskusjon) 26. aug. 2023 kl. 13:16 (CEST)

@Wakris1: Hei, du kan bruke Proff.no som referanse. Spørsmål nummer to er vanskelig å svare konkret på da det vil variere hvilke andre kilder man har til disposisjon. Mvh Vasmar1 (diskusjon) 26. aug. 2023 kl. 21:47 (CEST)
@Wakris1 Det kommer jo også an på hvilke opplysninger du ønsker å kildebelegge. Hilsen Erik d.y. 28. aug. 2023 kl. 21:30 (CEST)

Vedr. Henrik Storvik Roestad[rediger kilde]

Vedr. Henrik Storvik Roestad - er ISBN nummer god nok verifisering? ISBN 9788299989855 TALLAK Dragefrykt Sorella 24 (diskusjon) 12. sep. 2023 kl. 14:20 (CEST)

Hadde lenka ført til en side der boka fantes, så kanskje. Men lenka gir null treff i alle bibliotekssøk. Da mener jeg den ikke er egnet som verifisering. Nit-hak (diskusjon) 12. sep. 2023 kl. 17:36 (CEST)
Tja, at boken finnes er det nok ingen tvil om. [1], [2], [3] har den i alle fall til salgs. Det blir vel mer et spørsmål om publiseringen oppfyller kravene for relevans. TommyG (diskusjon) 12. sep. 2023 kl. 17:57 (CEST)
Det står på nettsiden til en av bokhandlene TommyG lenket til, at boken først kommer i salg 05.10.2023. Uansett om den kommer til å bli innkjøpt av bibliiotekene eller ikke, er det dermed for tidlig å søke den opp på bibliotek. :) (Og for øvrig er det vel for tidlig å starte en Wikipedia-artikkel om forfatteren også, dersom dette er debutboken og han ikke er notabel av andre årsaker.) ¨Annelingua (diskusjon) 12. sep. 2023 kl. 18:03 (CEST)

Små flagg[rediger kilde]

Hei! Det er lett med nasjonale flagg i infoboks, som eksempelvis Frankrikes flagg, men hva om flagget ikke er standard, hvis jeg vil ha det grønne flagget til Irland? Se på engelsk artikkel Irish Rebellion of 1798 og dens infoboks med flagg? Hvordan får jeg disse tilgjengelige? Ping meg hvis du har et svar. Finn Bjørklid (diskusjon) 18. aug. 2023 kl. 00:41 (CEST)

Hmm, jeg ser at {{Flagg|Irland|1798}} gir «Irlands flagg» basert på Mal:Flagg/Irland, som ser ut til å ha manglende informasjon (uten at jeg kan svare helt sikkert) i forhold til Liste over irske flagg (liste med årstall på enwiki). Jeg er ikke sikker på hva som er riktig, men det virker som om det rett og slett mangler fra malen. EdoAug (diskusjon) 18. aug. 2023 kl. 00:55 (CEST)
Takk for svar. Du har gitt meg ett flagg, men jeg mangler det grønn flagget for historiske Irland, som vist til høyre. Har du en løsning på det utover manglende parameter i malen? Kanskje det går an å knote til en midlertidig løsning? Jeg har for øvrig publisert min oppdaterte artikkel med faktaboks nå: Det irske opprøret 1798. De som vil forbedre faktaboks er velkommen til å prøve. --Finn Bjørklid (diskusjon) 18. aug. 2023 kl. 09:55 (CEST)
Jeg har inntrykk av at vi her støter an i et problem i forhold til systematikken her: Det virker som Flagg-malen i utgangspunktet går utfra de offisielle flaggene, og da kan det bli et problem i forhold til nasjonale/regionale/øvrige grupper som på forskjellige tider har hatt sine egne ideer om flagg... Poenget mitt er at jeg er litt usikker på hvor langt inn i haugen med mulige unntak og tillegg det er praktisk å få en enkelt mal til å strekke til, uten å miste helt oversikten... Autokefal Dialytiker (diskusjon) 18. aug. 2023 kl. 12:56 (CEST)
Jeg forstår problemet. Jeg har brukt det generelle flagget for Irland i artikkelen i mellomtiden inntil vi kommer opp med en løsning. Jeg ser for øvrig at svensk Wiki kanskje har benyttet seg av en omvei. --Finn Bjørklid (diskusjon) 18. aug. 2023 kl. 16:53 (CEST)
På enwiki bruker de Mal:Flagicon image. Vi har den samme malen på nowiki, så det er bare å gjøre det på samme måte: {{Flagicon image|Green harp flag of Ireland.svg}} gir . Tholme (diskusjon) 19. aug. 2023 kl. 16:15 (CEST)
På engelsk Wikipedia sier de sikkert: You are the best! --Finn Bjørklid (diskusjon) 18. sep. 2023 kl. 14:12 (CEST)
Også flaggikon|Irland|grønn vil gi samme lenke (også klikkbar) = Det irske flagget. --- Løken (diskusjon) 18. sep. 2023 kl. 14:58 (CEST)

Preussen[rediger kilde]

Jeg har utvidet innledningen til artikkelen Preussen. Den ser litt tam ut, og jeg forsøkte å legge inn en faktaboks ved å låne fra det tyske keiserrike, men denne malen må være blant våre eldste siden teksten var på nynorsk (ikke noe galt i det). Det gikk ikke spesielt bra, og jeg gjorde mitt spede forsøk usynlig. Er det noen andre som har mer peil og erfaring med faktabokser av tidligere land enn meg som kan titte på dette og eventuelt pinge meg? Finn Bjørklid (diskusjon) 18. sep. 2023 kl. 14:11 (CEST)

@Finn Bjørklid: Hællæ! {{Infoboks land}} er designa for å virke med både nåværende og tidligere land, og har også god dokumentasjon på malsiden, så kanskje du vil gjøre et nytt forsøk med den i stedet? Jon Harald Søby (diskusjon) 18. sep. 2023 kl. 14:49 (CEST)
Jeg pleier å titte på artikler innenfor samme emne og etterligne. I dette tilfellet så det ut som {{Infoboks tidligere land2}} var malen som var aktuell, men hvis {{Infoboks land}} gjør samme susen er det veldig ålreit. Hyggelig å høre fra deg forresten; vi burde ta en kaffe en dag om du er på samme kontinent. --Finn Bjørklid (diskusjon) 18. sep. 2023 kl. 16:39 (CEST)
Samme! Vil tippe vi er på samme kontinent ja, hehe. WMNO har wikilunsj den første torsdagen i måneden, og du er hjertelig velkommen til å være med der om du er i hovedstaden. Ellers er det bare å si fra, jeg er som regel i Oslo én gang i uka ihvertfall. :-) Jon Harald Søby (diskusjon) 18. sep. 2023 kl. 16:52 (CEST)

Slette bilde i egenskrivi artikkel[rediger kilde]

Hei. Problemet er bare at jeg lasta opp et bilde på feil måte så det hvna på feil sted og nå får jeg ikke til å slette det. Kan det stemme at bare administrator har rettigheter til å slette - Selv før publisering?

Kan jeg slette bildene jeg har lastet opp?[rediger kilde][rediger kilde]

·       Det er kun administratorer som kan slette bilder.

·       Hvis du ser at du har gjort en feil etter at du har lastet opp et bilde, kan du åpne bildet for redigering, og skrive inn {{speedy|årsak}} (erstatt årsak med grunnen til at du vil slette bildet). Det å skrive inn speedy fungerer både om bildet ligger på Commons og lokalt på Wikipedia.


For denne forklaringa her skjønner jeg ikke altså

Hilsen fersking i wikipedia, men ikke som artikkelpublisator andre steder....Tiril b Bjørkvold

Tiirl b Bjørkvold (diskusjon) 4. okt. 2023 kl. 16:01 (CEST)

Hei, er det en av disse filene det er snakk om?
I så fall så må du sørge for å fjerne bildene fra artikkelen du har begynt å jobbe med, så legger du deretter til følgende mal på bildefilen på Wikimedia Commons: {{SD|G7}} TommyG (diskusjon) 4. okt. 2023 kl. 16:17 (CEST)

Infoboks språk[rediger kilde]

Her er en pussig ting jeg ikke forstår i artikkel Hadramautisk. I infoboksen har jeg fylt ut lenke for kart, men det blir ikke vist. Også land er utfylt, men blir heller ikke vist. Jeg har på følelsen at global wikidata overstyrer. Eller har jeg gjort en feil jeg ikke ser? Finn Bjørklid (diskusjon) 13. okt. 2023 kl. 16:09 (CEST)

Det er nok ikke wikidata som slår til her, men heller mangler i infoboksen. Jeg ser at bl.a kart-parametre ble fjernet i sommer, så det spiller ingen rolle hva du skriver. Kanskje @Johshh kan si noe om endringene som ble gjort. Avilena (diskusjon) 13. okt. 2023 kl. 16:40 (CEST)
Det er kanskje to ting som manler i malen. Det kan hende at parameter for bilde burde ha vært mulig. Og ettersom mange språk er historiske, er det behov for å konkretisere en tidsepoke for språkets eksisens. Er @Johshh rette person for disse spørsmålene? --Finn Bjørklid (diskusjon) 14. okt. 2023 kl. 16:27 (CEST)
Her er et annet problem med en type infoboks. Det samme bildet dukker opp to ganger etter hverandre. Jeg kom over det samme problemet tidligere, men da lot jeg det fare da jeg var mer opptatt med noe annet. Her er eksempelet Erkebiskop av Canterbury. Noen gode ideer? --Finn Bjørklid (diskusjon) 22. okt. 2023 kl. 11:53 (CEST)
Det henter bilde fra parameteret emblem lokalt men henter også bilde fra parameteret våpenskjold fra Wikidata. TommyG (diskusjon) 22. okt. 2023 kl. 20:56 (CEST)

Hvordan legge til en norsk kunstner som er underpublisert?[rediger kilde]

Jeg har oppdaget en norsk kunstner, død i 2017 som har virket i Norge siden sin ungdom, flyttet til Italia, reist rundt i verden, hatt åpent galleri, fått priser i Italia og født på Rørøs. Vi kan drive opp foto av noen arbeider, men han har livnært seg spesielt med portrettmaling i Italia. Hans arbeider fra 1977 - er teknisk gode. Han er solgt på auksjoner..vel.. det står ikke noe om ham her. Vi må løfte han fram. Mette Mettep (diskusjon) 28. okt. 2023 kl. 17:51 (CEST)

Hei hei! Om du ønsker å opprette og publisere en artikkel, anbefaler jeg å sjekke denne veiviseren. Velkomstmalen som jeg kommer til å legge til din brukerdiskusjonsside, kommer også til å inneholde masse hjelpeinformasjon i forhold til å opprette og redigere artikler. EdoAug (diskusjon) 28. okt. 2023 kl. 18:18 (CEST)
Mettep: Se også Wikipedia:Relevanskriterier#Kunstnere. Znuddel (diskusjon) 28. okt. 2023 kl. 18:34 (CEST)

Galleri[rediger kilde]

Når jeg har laget et galleri med bilder går det ikke lenger å trykke på bildene for å få dem forstørret. Hvorfor? Bingar1234 (diskusjon) 24. nov. 2023 kl. 16:21 (CET)

VE ser ut til å legge til |lenke= i kildeteksten når man lager galleri fra bunn av, hvilket overstyrer den vanlige lenkingen. Det er uklart for meg hvorfor dette er standarden, og hvorfor det ikke er noen mulighet til å endre på den lenken i VE hvis den dytter opp mot den funksjonaliteten til å begynne med.
Jeg har fikset det på Tatovering. Telaneo (Diskusjonsside) 24. nov. 2023 kl. 16:34 (CET)

Boksen "Mangler kildehenvisning"[rediger kilde]

Hei! Jeg er ny på Wikipedia. Jeg har utvidet artikkelen "Huskeregel" og satt inn tre kilder. Kan jeg da fjerne boksen i toppen som sier at artikkelen mangler kildehenvisning? Hvordan gjør jeg det? På forhånd takk for svar. Hilsen Marterum Marterum (diskusjon) 25. nov. 2023 kl. 14:37 (CET)

Ja, bare trykk på «Rediger», og fjern «{{Kildeløs|Helt uten kilder.|dato=10. okt. 2015}}». Informasjonskapsel (diskusjon) 25. nov. 2023 kl. 14:48 (CET)
Takk for svar! Nå fikk jeg det til:) Marterum (diskusjon) 25. nov. 2023 kl. 15:15 (CET)

Utvide eller ny artikkel?[rediger kilde]

Hei erfarne folk. Hva er best: Å utvide artikkelen "Timenes" med mer info om naturreservatet som ligger der (det er nevnt i artikkelen), eller å lage en ny artikkel som heter "Nedre Timenes naturreservat"? Jeg spør for å lære. Marterum (diskusjon) 25. nov. 2023 kl. 20:01 (CET)

Alle naturreservater er verd en egen artikkel med omtale av størrelse og hensikt og kilde for opprettelse, osv. --Harald Haugland (diskusjon) 25. nov. 2023 kl. 20:06 (CET)
Takk for svar! Da blir det artikkel om naturreservatet. Marterum (diskusjon) 26. nov. 2023 kl. 11:51 (CET)
Min første artikkel er ute (og flere erfarne har vært inne og forbedra den! Dette er så kult!) Nedre Timenes naturreservat Marterum (diskusjon) 26. nov. 2023 kl. 14:47 (CET)
Gratulerer Marterum! Det har blitt en veldig fin artikkel, og jeg håper dette er begynnelsen på en lang «karriere» her på Wikipedia :). Mvh Znuddel (diskusjon) 26. nov. 2023 kl. 14:52 (CET)

Kildebruk[rediger kilde]

Når jeg skal sette inn kilder i artikler, kan jeg bruke kilder fra andre WIkipediasider? Akkurat nå jobber jeg med Wikipediasiden til Mekorot, på den engelske wikipediasiden til Mekorot står det at de står for 90% av vannproduksjonen i Israel, dette er informasjon jeg selv ikke finner noe sted på nettet, men kan jeg da bruke den engelske siden som kilde? Zyrates1 (diskusjon) 25. nov. 2023 kl. 20:21 (CET)

Du kan bruke eksterne referanser fra andre wikier, men selve artiklene kan ikke brukes som referanser. Og i tilfellet Mekorot er heller ikke den prosentandel påstanden referansebelagt i den engelskspråklige artikkelen. Znuddel (diskusjon) 25. nov. 2023 kl. 20:33 (CET)
Wikipedia kan ikke brukes som kilde på seg selv; det står i strid med prinsippet om at vi skal formidle etablert, faglig fundert kunnskap, og dette siste krever pålitelige, fagfellevurderte eller redaksjonelt behandlede sekundærkilder. Asav (diskusjon) 26. nov. 2023 kl. 09:56 (CET)

Henvisning til foreldre eller barn[rediger kilde]

Hei! Jeg tenkte å lage en wikipedia-artikkel for Helge Braastad (en av Norges fremste skog-forskere og tidl. professor for NTNU). I den anledning lurte jeg på hvor viktig det er at jeg skriver hvem hans foreldre eller etterkommere er, jeg har god informasjon om hans etterkommere men lurer på om det er nødvendig eller i det hele nyttig å sette inn "Barn" og "Foreldre" i infoboksen om han slik man ser på en del andre sider. Zyrates1 (diskusjon) 26. nov. 2023 kl. 11:29 (CET)

Ihvertfall barn blir vanligvis ikke oppført dersom de ikke i seg selv er bemerkelsesverdige. Foreldre kan derimot være av en viss genealogisk interesse. Asav (diskusjon) 26. nov. 2023 kl. 11:58 (CET)
Da setter jeg opp foreldrene. Zyrates1 (diskusjon) 26. nov. 2023 kl. 12:38 (CET)

Eksterne lenker[rediger kilde]

Hei! Hvordan føyer man til flere eksterne lenker på en artikkel? Hilsen nybegynner Marterum (diskusjon) 27. nov. 2023 kl. 17:53 (CET)

Hvis du har lyst til å legge til lenker i eksterne lenker-avsnittet, er det bare å gå ned til det aktuelle avsnittet og trykke på «Rediger» eller «Rediger kilde». I noen artikler kan det være lettere å bruke kilderedigering (sistnevnte), ettersom noen henter lenker gjennom maler. I kilderedigering er det bare å legge til * [www.url.no Lenketekst], mens i visuell redigering kan sette inn et listepunkt ved å trykke *, også legge til en lenke ved å enten trykke Ctrl+K eller trykke på lenkeknappen i verktøylinja (ser litt ut som en jernlenke). Litt klønete forklart, men spør gjerne igjen om det var for uklart!
Hvis det ikke er et Eksterne lenker-avsnitt i en artikkel, så er det bare å legge til overskriften selv ved å bruke to erlik-tegn (=, altså == Eksterne lenker == i kildetekst). EdoAug (diskusjon) 27. nov. 2023 kl. 18:03 (CET)
Takk for kjapt svar! Veldig god sørvis her på nybegynnerforumet:) Marterum (diskusjon) 27. nov. 2023 kl. 19:44 (CET)
Det kommer ofte svar så fort en ser spørsmålene, som kan variere! Jeg hadde tilfeldigvis overvåkningslista mi oppe, så jeg så det ganske raskt! :-) EdoAug (diskusjon) 27. nov. 2023 kl. 19:48 (CET)

Samme kilde to ganger[rediger kilde]

Hei! Kan noen lære meg å henvise til samme kilde to ganger? Går det an å sette inn [2] to steder i artikkelen, eller må samme nettsted stå to ganger på kildelista? Gjelder denne artikkelen om ringbarking. På forhånd takk for tips! Marterum (diskusjon) 28. nov. 2023 kl. 09:51 (CET)

Hvis du bruker VisualEditor (trykk på Rediger-knappen - ikke Rediger kilde), kan du sette pekeren der du vil sette inn kilde, trykke på knappen Sett inn kilde og velge Gjenbruk, så får du en liste over de kildene du har brukt i artikkelen og kan velge en av disse. Jeg har gjort det i artikkelen nå, så du kan se hvordan det blir seende ut. Ellers er kutyme at om en kilde står i slutten av et avsnitt, kan den gjelde for hele avsnittet, eller tilbake til forrige kildehenvisning. Apple farmer (diskusjon) 28. nov. 2023 kl. 09:59 (CET)
Tusen takk for kjapt svar og hjelp! Marterum (diskusjon) 28. nov. 2023 kl. 10:03 (CET)

Noe skjedde ikke[rediger kilde]

Kjære erfarne, hvordan kildebelegger man at noe IKKE har skjedd? Jeg jobber med å oppdatere siden for tverrpolitisk folkeliste for hele kristiansand De stilte ikke til valg i 2023 og fikk dermed null stemmer, noe jeg mener er en relevant opplysning. Jeg forsøker å kildebelegge dette ved å lenke til Valgdirektoratets side, så de som vil kan bla seg gjennom valgresultatet og se at Tverrpolitisk folkeliste ikke står på lista - funker det? Eller har dere andre forslag til hvordan synliggjøre at noe ikke har skjedd eller ikke lenger finnes? ~~~~ Marterum (diskusjon) 28. nov. 2023 kl. 20:44 (CET)

Uten at jeg er 100 % sikker, så vil jeg hevde at det er i de fleste tilfeller nok å ha en kilde som viser alle partiene/listene som stilte til valg, der en naturlig konklusjon er at de som ikke er på lista ikke stilte til valg. Jeg ser for øvrig at i en offisiell melding på listas offisielle nettside at de stilte til valg delvis under Partiet Sentrum. Om det er mulig å finne en kilde på dette som ikke er selve partiets utsagn, så hadde det vært strålende, tror jeg. I verste fall, så finnes malen {{Tredjepartskilde}}, som kan benyttes der førstepartskilder er brukt. Om jeg tar helt feil, så håper jeg at andre kan opplyse om hva som er riktig framgangsmåte her uten å benytte «original forskning». EdoAug (diskusjon) 28. nov. 2023 kl. 21:18 (CET)
Takk for svar! Tar gjerne flere innspill til hvordan man belegger at noe ikke skjedde. Jeg oppfatter meldingen på Folkelistas gamle hjemmeside om at de stilte til valg "sammen med Partiet Sentrum under navnet Partiet Sentrum" som lite troverdig. Marterum (diskusjon) 28. nov. 2023 kl. 21:43 (CET)
Til Marterum: Du bør være forsiktig med å legge for mye arbeid ned i det prosjektet, da det muligens kan vurderes som såkalt ikke leksikalsk relevant, med andre ord at artikkelen slettes. Se gjerne Wikipedia:Relevanskriterier. For ordens skyld, så reflekterer dette ikke mitt syn på saken (den finner du her: Bruker:Ulflarsen/Slette eller beholde). Ulflarsen (diskusjon) 28. nov. 2023 kl. 22:17 (CET)
@Ulflarsen: Mener du Tverrpolitisk Folkeliste For Hele Kristiansand? Uten at jeg vil starte en hel diskusjon om det, så ble det vel litt uformelt oppklart at partier/lister med innvalgte representanter var innafor, i alle fall i de største kommunene? EdoAug (diskusjon) 28. nov. 2023 kl. 22:26 (CET)
Til EdoAug: I og med at det var en «rød lenke», oppfattet jeg det som en ny artikkel. Ser at nevnte artikkel har stått siden 2019, og at hva bidragsyter Marterum beskriver er tilføyelser til den allerede eksisterende artikkelen. Ulflarsen (diskusjon) 28. nov. 2023 kl. 23:04 (CET)
Takk folkens! "Rød lenke" skyldes bare at jeg er en nybegynnerdust. Lærte noe i dag også:) Marterum (diskusjon) 29. nov. 2023 kl. 10:57 (CET)
Joda, noe skjedde, også i 2023. At listen ikke stilte til valg er kildebelagt. At listens førstekandidat stilte for et annet parti er også relevant og kildebelagt. Det som står igjen nå er å gjennomføre preteretum for et artikkelverdig fenomen som er avsluttet. Gabriel Kielland (diskusjon) 29. nov. 2023 kl. 08:56 (CET)

Hvordan skrive artikkel om en person med samme navn som en som allerede er beskrevet?[rediger kilde]

Dette er et litt kinkig problem. Jeg kan alltids justere med punktum, tittel el. l., men dette vil jo bryte med stilen.

Takknemlig for hjelp. Hilsen Wikihevert Wikihevert (diskusjon) 3. nov. 2023 kl. 01:29 (CET)

Hei hei! Det står litt om dette i Wikipedia:Flertydige titler, men kort sagt, så er det vanlig å f.eks. bruke «Navn Navnesen (yrkestittel)» for flertydige titler, hvis det var det du lurte på! EdoAug (diskusjon) 3. nov. 2023 kl. 01:37 (CET)
@Wikihevert, i tillegg til veiledningen fra EdoAug, om å legge inn yrkestittel i parentes for å skille to navnesøstre/navnebrødre, hender det også at man bruker fødselsår, eventuelt fødselsår + dødsår, for å skille. Tenkt eksempel: hvis legen Jan Johansen (1904–1983) var bestefar til legen Jan Johansen (1954–2001), hjelper jo ikke yrkestittelen til å holde dem fra hverandre, hvis de begge er relevante for leksikon. Da kan man navngi artiklene slik: [Jan Johansen (1904–1983)] og [Jan Johansen (1954–2001)]. Man bør i så fall passe på at det skal være tankestrek (–) mellom årstallene, ikke bindestrek (-). Mvh Annelingua (diskusjon) 5. des. 2023 kl. 21:13 (CET)

Mellomtitler/overskrifter[rediger kilde]

Hei! Kan noen lære meg å lage mellomtitler (dvs overskrifter på avsnitt inne i artikler?) Jeg har skrevet inn "vinnere av flaviusprisen" og "referanser", men det ser ikke ut som mellomtitlene gjør i andre artikler. Helst ikke bare fiks det, men lær meg å fikse det sjøl:) (gjelder forøvrig denne artikkelen om Flaviusprisen) Marterum (diskusjon) 2. des. 2023 kl. 10:41 (CET)

For å legge inn mellomtitler, må du benytte er lik-tegn. For eksempel vil ==Idrettskarriere== føre til en mellomtittel på «høyeste» nivå; vi bruker ikke mellomtitler med bare ett er lik-tegn, altså er =Idrettskarriere= feil. Derimot kan du bruke flere for å skape undertitler i lavere nivåer enn ==Idrettskarriere==, f.eks. ===Som utøver=== og ===Som trener===. Asav (diskusjon) 2. des. 2023 kl. 11:29 (CET)
Veksle gjerne mellom kilderedigering og visual editor når du redigerer artikler, da kan du kanskje lettere forstå formateringen. Mer info her: Hjelp:Redigering og her: https://www.mediawiki.org/wiki/Help:VisualEditor/User_guide/nb. Mvh Znuddel (diskusjon) 2. des. 2023 kl. 12:25 (CET)
Takk begge to! Det var jo ikke så vanskelig:) Artikkelen var kildeløs i dag morres, nå har den 17 referanser takket være oss, hehe dette er så kult. Marterum (diskusjon) 2. des. 2023 kl. 13:14 (CET)

Infoboks[rediger kilde]

Hei! Nå har jeg oppretta min femte artikkel. Får fortsatt ikke til å lage infoboks. Kan jeg få litt hjelp og gode råd? Vet heller ikke hvordan de Eksterne lenkene skal komme inn i en boks. Gjelder sida Kate Raworth. På forhånd tusen takk! Marterum (diskusjon) 5. des. 2023 kl. 16:42 (CET)

Altså denne nye artikkelen: Kate Raworth Marterum (diskusjon) 5. des. 2023 kl. 16:43 (CET)
Hei hei! Som du kanskje har fått med deg, så har artikkelen (siden) blitt koblet til et Wikidata-element. Dette er en database som brukes på tvers av flere Wikimedia-prosjekter, inkludert i større grad på denne Wikipedia-en. De fleste {{Infoboks}}-malene vi har her henter verdier i større eller mindre grad fra Wikidata-egenskaper. Det kan ta litt tid å sette seg inn i, men det er bare å spørre om du lurer på noe angående Wikidata!
I de fleste infoboks-maler, så skal det også gå an å legge inn lokale verdier, som du kan se beskrevet på bl.a.{{Infoboks videospill}} eller ved å undersøke artikler som har lokale verdier som Barack Obama. Dette ser forskjellig ut i kilderedigering og visuell redigering. EdoAug (diskusjon) 5. des. 2023 kl. 16:55 (CET)
Jeg «koblet» artikkelen til Wikidataelementet og hentet data til infoboksen derfra. Det er flere måter å gjøre det på. Om artikkelen ikke finnes på noe annet språk så må Wikidata-elementet opprettes først. Jeg gjorde også litt formattering på eksterne lenker og la til autoritetsdata, som også hentes fra Wikidata. Det enkleste er ofte å se på en lignende artikkel og så gjøre likedan. Ellers er det bare å spørre på denne siden som mange av oss har på overvåkning. Det ser ut til at du raskt får taket på dette! Lykke til videre. mvh, --Apple farmer (diskusjon) 5. des. 2023 kl. 17:05 (CET)
Takk for svar og hjelp! Wikipedia er noe av det hyggeligste jeg har vært med på! Marterum (diskusjon) 5. des. 2023 kl. 19:20 (CET)
Dette med at infobokser henter opplysninger fra Wikidata er en relativt ny innovasjon. Det medfører at på langt nær alle gjør det. Undertegnede og mange andre begynte (den ikke alltid ukontroversielle!) prosessen med automatisk import fra Wikidata for en god stund siden, men skulle du komme over tilfeller hvor innførsel fra Wikidata fortsatt mangler, er det bare å rope ut! Asav (diskusjon) 5. des. 2023 kl. 20:09 (CET)
Synes de boksene er skumle, jeg. Men heldigvis er ikke folka her skumle! Marterum (diskusjon) 5. des. 2023 kl. 20:43 (CET)

Norsk eller engelsk[rediger kilde]

Hei! Jeg ser Wikipedia har en artikkel om mulch. Min erfaring tilsier at det norske ordet jorddekke er mye mer i bruk (ordene betyr det samme). a) hvordan kan jeg belegge det? Har prøvd å google: "jorddekke" gir 18.600 resultater og googlesøket "mulch" site:.no gir 39.300 resultater, men der er det veldig mye rart som ikke handler om jord (merkenavn på klær, kniver, termodresser). b) Er det noen regel på norsk wikipedia angående norske eller engelske oppslagsord? c) noen råd? ~~~~ Marterum (diskusjon) 6. des. 2023 kl. 19:31 (CET)

Hei hei! Det er aller helst etablert norsk ord som skal benyttes, uten at jeg har sjekket opp i jorddekke, dekkemateriale og mulch. Det er beskrevet litt her. Du kan eventuelt foreslå en flytting om du mener jorddekke er riktig på Hjelp:Flytte en side (evt. sett {{Flytt|Jorddekke}} på toppen av sida)! Jeg er nysgjerrig på hva andre mener om jorddekke framfor mulch, for øvrig. EdoAug (diskusjon) 6. des. 2023 kl. 20:33 (CET)
Takk for svar! Marterum (diskusjon) 7. des. 2023 kl. 17:58 (CET)

Etymologi og stilmanual[rediger kilde]

Hei! I ulike artikler jeg jobber med er det til tider aktuelt med etymologi i innledningen. Jeg har forsøkt å sett gjennom stilmanualen, men finner det ikke nevnt der. Forskjellige sider har forskjellige løsninger (eks. hematitt og Tyrannosaurus rex). Jeg har og sett at noen foretrekker å plassere etymologi i fotnotene (se jernmalm og 12u sin redigering).

Finnes det en foretrukket måte å føre det opp, eller er det litt ville vesten? Setkey (diskusjon) 9. des. 2023 kl. 12:08 (CET)

Vi har ingen foretrukket måte å føre opp etymologi. Det er derimot en enighet om at innledninger bør komme raskest mulig til poenget og unngå uvesentlige fakta og opplysninger, og det er dermed blitt mer vanlig å ha etymologi og andre detaljer i fotnoter og/eller egne seksjoner. 12u (diskusjon) 9. des. 2023 kl. 14:13 (CET)
I tilfeller hvor etymologi er nødvendig for å forstå innholdet i teksten er det selvfølgelig naturlig å ha dette synlig i innledningen. 12u (diskusjon) 9. des. 2023 kl. 14:17 (CET)
Jeg setter alltid opp etymologi som første avsnitt efter ingressen. For det første er det greit å vite hvor et ord eller navn kommer fra, for det annet kan det ofte være med på å forklare det påfølgende innholdet, for det tredje er det gjerne vanskelig å innpasse andre steder i artikkelen og for det fjerde er det slik det blir gjort for eksempel i den engelske utgaven. Asav (diskusjon) 9. des. 2023 kl. 16:00 (CET)
Hematitt og Tyrannosaurus rex er eldre artikler med ingresser som har holdt seg stort sett likt de siste 20 årene. Har nå flyttet etymologi til fotnoter. 2001:2020:4359:9166:61F6:EE18:D167:5D9B 11. des. 2023 kl. 13:54 (CET)

Infoboks biografi[rediger kilde]

Jeg forsøker å få lagt inn et bilde, ved å endre kilden fra

«{{Infoboks biografi}}» til

«{{Infoboks biografi <br> |bilde = bilde navn.jpg <br> }}»

men i boksen kommer kun teksten «Fil:bilde navn.jpg» (i rød skrift) frem. Hvordan får jeg inn et bilde?

Jostein Bakke

«{{Infoboks biografi

JHB007 (diskusjon) 12. des. 2023 kl. 10:53 (CET)

I infobokser skal man bare legge inn selve filnavnet, f.eks. «Ole Olsen.jpg», uten «Fil:» eller klammerparenteser. Enda bedre er det å legge inn bildet i Wikidataoppføringen, slik at brukere i andre Wikipedia-utgaver automatisk kan få bildet inn i sine infobokser. Asav (diskusjon) 12. des. 2023 kl. 11:21 (CET)
Takk for svar, men dette går kanskje for fort. Det jeg har forsøkt å skrive er altså kun : | bilde = Konkurransedirektør_Egil_Bakke 2011.jpg (mellom to linjeskift) inn i malen som allerede er der (som riktignok har klammeparenteser fra før). Bildet ligger allerede i Commons M.v.h. Jostein Bakke JHB007 (diskusjon) 12. des. 2023 kl. 16:10 (CET)
Infoboksene på Wikipedia på norsk virker på to måter når det gjelder bilder og andre data som fødselsdato, dødsdato statsborgerskap osv. Man kan enten legge inn slik info lokalt, dvs direkte i Wikipedia, slik som du ønsker å gjøre med å skrive inn |bilde = Konkurransedirektør Egil Bakke 2011.jpg men OBSs uten underskore samme for f.eks statsborgerskap dvs | statsborgerskap = Norge. Det mest vanlige er å legge inn verdiene i infoboks på Wikidata https://www.wikidata.org/wiki/Q5347976 Dette er en felles database for alle språkwikier der man legger inn strukturerte data som så brukes av infobokser i mer eller mindre grad på den enkelte språkwiki. Bilder på Wikidata også blir hentet fra Commons inn i wikidata. Du kan prøve litt selv med begge deler.
{{Infoboks biografi
| bilde = Konkurransedirektør Egil Bakke.jpg
| statsborgerskap = Norge}}
og Wikidata
Trykk på +legg til utsagn og skriv inn Bilde og filnavn
Mvh
pmt Pmt (diskusjon) 12. des. 2023 kl. 16:54 (CET)
Tusen takk for svaret.
Jeg ser du har gjort det, men jeg skal studere dette nærmere. JHB007 (diskusjon) 14. des. 2023 kl. 07:55 (CET)

Emnet finnes på flere språk[rediger kilde]

Hei, jeg har skrevet en artikkel om begrepet Nyhetsørken. Hvordan får jeg den inn på lista over artikler om det samme på andre språk? Se News desert på engelsk Wikipedia. ~~~~ Marterum (diskusjon) 15. des. 2023 kl. 13:02 (CET)

Litt vrient å forklare, men hvis du går inn på en annen språkversjon av artikkelen, så kommer du antageligvis til å se en lenke på verktøyslista (til høyre for artikkeltekst som standard) som har etiketten «Wikidata item» eller «Wikidata-element». Når du trykker på den, er du inne på Wikidata (evt. så er det hit du kommer: nyhetsørken (Q65061916), jeg har ikke lagt inn lenken enda, slik at du kan prøve deg fram). Der er det en liten boks hvor det står Wikipedia (x oppføringer), trykk på «rediger» på denne. Helt nederst i boksen skriver du «nb» (norsk bokmål) der det står wiki, og artikkeltittelen («Nyhetsørken») der det står «side». Deretter trykker du «publiser» i toppen av boksen, også skal det være i orden! Jeg skrev dette i utgangspunkt at det finnes et Wikidata-element for vedkommende artikkel, men det er også mulig å opprette nye elementer på Wikidata om det ikke skulle gjøre det (typisk ved norske biografier og utgivelser). EdoAug (diskusjon) 15. des. 2023 kl. 15:09 (CET)
… eller, mye enklere: Trykk på «Verktøy» øverst til høyre i artikkelen, trykk på «Legg til språklenker» og skriv inn «enwiki» (=engelsk Wikipedia) og så skriv inn navnet på artikkelen på engelsk. Jon Harald Søby (diskusjon) 15. des. 2023 kl. 15:19 (CET)
Venter helt til jeg svarer før du kommer med et enklere svar! 😭 Da har både jeg og Marterum lært noe i dag. EdoAug (diskusjon) 15. des. 2023 kl. 15:22 (CET)
En tredje mulighet er å gå inn på Wikidata (lenke bl.a. nederst på forsiden) og søke opp det elementet du ønsker å lenke artikkelen til (du kan søke på andre språk hvis du ikke får noe treff ved å søke på norsk). Dette er grei måte hvis du ikke vet om artikkelen finnes på andre språk, og fungerer også for artikler som ikke finnes på andre språk, men som har Wikidata-element (for eksempel TYC 2677-448-1 (Q87579073)). - mvh 4ing (diskusjon) 15. des. 2023 kl. 16:13 (CET)
Tusen takk alle tre! Nå er det fixa #stolt Marterum (diskusjon) 15. des. 2023 kl. 20:17 (CET)
Ille bra! 😁 Jon Harald Søby (diskusjon) 15. des. 2023 kl. 21:53 (CET)

Autoritetsdata[rediger kilde]

Har publisert min syvende artikkel (om pinner). Vil gjerne ha inn "autoritetsdata", og lenke hit: https://digitaltmuseum.no/search/?q=Pinne Hvordan setter jeg inn det? Dette er første gang jeg har prøvd meg på å sette inn bilder fra Wikimedia i artikkelen, hvis noen mener de ikke funker i artikkelen er det bare å slette eller gi tilbakemelding (fortsatt mye å lære). Marterum (diskusjon) 26. des. 2023 kl. 21:14 (CET)

Lenken til Digitalt museum la jeg innunder ==Eksterne lenker==. For å kunne bruke {{Autoritetsdata}}, må artikkelemnet først ha en oppføring i Wikidata. Det var en (liten) nøtt å knekke; vanligvis sjekker jeg med den engelske eller tyske Wikipedia-utgaven, men jeg fant ikke noe oppslag som passet. (Den engelske har ikke noe oppslag på «stick», f.eks.) Men wikidata hadde «Stick»! Så jeg la inn din artikkel der: pinne (Q10971443). Håper det er til hjelp! Asav (diskusjon) 26. des. 2023 kl. 22:00 (CET)
Tusen takk for hjelp og forklaring! Den engelske pekesida om sticks https://en.wikipedia.org/wiki/Stick er ikke koblet til den norske samlesida om Pinne , fikser du det også? (jeg har prøvd men får det ikke til) Marterum (diskusjon) 27. des. 2023 kl. 09:23 (CET)
Den engelske sida du peker til er en pekerside, ikke en «ordentlig» artikkel, men heller ment til å peke til andre artikler som kan ha samme tittel. Den er koblet til Wikidata-elementet (pinne (Q10971443)) til den norske artikkelen du har oppretta som «Sticks», en omdirigering til den du lenka. Pekersider og «vanlige» artikler skal som regel ikke kobles sammen på den måten, men det er en tilsiktet(?) omdirigering. Det nærmeste du kommer en artikkel om det samme på enwiki er nok twig, dowel eller wand, men de ser ut til å være noe mer spesifikke enn det generelle pinne handler om. EdoAug (diskusjon) 27. des. 2023 kl. 15:53 (CET)
Å, nei! Jeg leste helt feil! Den norske pekersida Pinne er for artikler som kan falle under «Pinne», uansett språk anvendt. Du kan se at de andre språkversjonene av den pekersida også har tittelen Pinne. Derfor passer det ikke at Stick- og Pinne-pekersidene sammenkobles. EdoAug (diskusjon) 27. des. 2023 kl. 15:56 (CET)
Aha! Takk for forklaring! Marterum (diskusjon) 27. des. 2023 kl. 20:33 (CET)