Wikipedia:Nybegynnerforum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søkArkiver

Tråder eldre enn 60 dager kan bli automatisk arkivert av ArkivBot.

Legge inn bilde[rediger kilde]

Jeg har et bilde - En logo - til idrettsklubben som det er laget artikkel om. Vi - altså klubben har betalt for den, og eier den. Det er en PNG fil, men får beskjed om at jeg ikke kan laste den opp. Jeg kan ikke skrive ut den på papir og så ta bilde av den. Det vil gi dårlig kvalitet. Er det noen måte å komme seg rundt det på?

Toguny (diskusjon) 24. apr. 2021 kl. 09:19 (CEST)

Har du forsøkt å laste opp logoen direkte til Wikimedia? Her. Petter Bøckman (diskusjon) 24. apr. 2021 kl. 11:55 (CEST)

Bruk av en referanse flere ganger[rediger kilde]

Jeg har behov for å henvise flere ganger til samme referanse i en artikkel. Hvordan kodes det, uten å skrive inn referansen flere ganger? Dette usignerte innlegget ble skrevet av Leifen23 (diskusjon · bidrag) 1. mai 2021 kl. 12:30‎ (Husk å signere dine innlegg!)

Sånn her:
<ref name="valgfrittnavn">Din kilde eller referanse</ref>
<ref name="valgfrittnavn" />

==Referanser==
<references />
– Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 1. mai 2021 kl. 12:41 (CEST)
Første linje viser hvordan den skrives helt ut. (Den kan stå hvor som helst i teksten). Andre linje er slik man skriver resten av gangene. Nederste seksjonen vil liste opp referansene, men det har du kanskje klart for deg allerede. Bare spør mer hvis det var uklart, jeg hjelper gjerne. – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 1. mai 2021 kl. 12:48 (CEST)
Og hvis du bruker VE ("Rediger" i steder for "Rediger kilde") får du hjelp til å gjenbruke referanser. --Avilena (diskusjon) 1. mai 2021 kl. 13:03 (CEST)
Dette har jeg lurt litt på også, men er ikke så flink til å spørre om hjelp. Må nesten teste dette neste gang.MortenLefsa (diskusjon) 2. mai 2021 kl. 02:18 (CEST)
Da er du velkommen til å spørre også😄– Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 2. mai 2021 kl. 13:29 (CEST)

Til Abuluntu: Takk for din tilbakemelding på mitt spørsmål. Desverre får jeg ikke din kode til å funke. For meg ser det ut til at du mangler> i begynnelsen på linje 1, det skal vel være <ref> ...osv. Kan det være en triviell feil på koden i linje 2 også? Jeg har prøvet å leke med små modifikasjoner, uten hell. I ett tilfelle får jeg feimelding "Ugyldig <ref>-tag" el.l. Det ser ut som om den prøver å lage en ny referanse, ikke en "gjenbruk". I andre tilfeller ble "gjenbruks-referansen" ignorert. Har du andre ideer? (Har sett i "Wikipedia:Bruk av kilder" m. fl. dokumenter og fant ikke svar.) Hvordan skal den dupliserte versjonen vises, er det ved [x] der x er nummeret på opprinnelig referanse? Takk for din oppmerksomhet! Vennlig hilsen Bruker:Leifen23

Eksempelet til Abuluntu virker fint. Lånte eksempel fra sandboksa di for å vise det i praksis.

Allerede 30.10.1945 ble BDL formelt etablert<ref>Bygg Ditt Land gjennom 10 år, BDL, 1955.</ref>,<ref name="merkelapp1">Johan Myklebust: Bygg Ditt Land gjennom 25 år, 1945-1970, BDL, 1970</ref>.

<ref name="merkelapp1"/>. Høyesterettsjustitiarius og leder ...

<references/>

gir:

Allerede 30.10.1945 ble BDL formelt etablert[1],[2].

[2]. Høyesterettsjustitiarius og leder ...

  1. ^ Bygg Ditt Land gjennom 10 år, BDL, 1955.
  2. ^ a b Johan Myklebust: Bygg Ditt Land gjennom 25 år, 1945-1970, BDL, 1970

Her ser man referanse 2 vist to ganger. Hjalp det noe? --Infrastruktur (D | B) 5. mai 2021 kl. 23:36 (CEST)

Koble artikkel opp mot wikidata element[rediger kilde]

Hvordan kobler man et wikidata element / side til artikkelen sin? --Vasmar1 (diskusjon) 2. mai 2021 kl. 20:05 (CEST)

Hvis elementet finnes allerede kan du legge siden til elementet på wikidata. Det gjøres altså ikke her, men på wikidata. Hvilken side snakker vi om? Jeg kan gjøre det for deg som et eksempel. – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 2. mai 2021 kl. 20:08 (CEST)
Takk for kjapt svar! Vil gjerne legge https://www.wikidata.org/wiki/Q61947642 til denne artikkelen https://no.wikipedia.org/wiki/MS_%C2%ABKristian_With%C2%BB (som jeg nettopp starta på) --Vasmar1 (diskusjon) 2. mai 2021 kl. 20:17 (CEST)
Bare hyggelig! Her er lenke til endringen jeg har gjort på wikidata. – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 2. mai 2021 kl. 20:25 (CEST)
Der ja, nå skjønner jeg hvordan det virker. Tusen takk! --Vasmar1 (diskusjon) 2. mai 2021 kl. 20:29 (CEST)
Hyggelig å kunne hjelpe! – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 2. mai 2021 kl. 20:31 (CEST)

Organisere egne artikler på brukerside[rediger kilde]

Finnes det noen smart måte å organisere artikler man har opprettet på en lur måte? Har bare opprettet 13 artikler så langt, og lagt de i en punktliste som kan ses på brukersiden min. Noen forslag? På forhånd takk! --Vasmar1 (diskusjon) 3. mai 2021 kl. 10:20 (CEST)

En mulighet er å bruke css for å dele inn en del av siden i kolonner når det blir mange. Eksempelet under gir 3 kolonner. Du kan bytte ut 3-tallet med andre tall
<div style="column-count:3;-moz-column-count:3;-webkit-column-count:3">

# punktlisten din her

</div>

– Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 3. mai 2021 kl. 10:29 (CEST)

Noen andre alternativer: Om du bare ønsker en oversikt over artikler du har opprettet kan du velge hovednavnerommet og huke av boksen for å kun vise redigeringer som er sideopprettelser på bidragssiden din, som jeg har gjort her. Om du er ute etter en litt finere oversikt må du så vidt jeg vet gjøre det manuelt. Jeg pleide å gjøre det på en underside til min brukerside, og det er jo et alternativ å gjøre det og lenke til den på brukersiden din. For eksempel Bruker:Vasmar1/Mine artikler eller lignende. Eller så kan du for eksempel lage en navboks med alle artiklene du har laget, slik at de er lett tilgjengelige på brukersiden din uten å ta opp så mye plass. Det kan jo bli seende slik ut:
Abuluntus forslag er forøvrig også en enkel og grei måte å utnytte plass i bredden istedenfor å bare få en lang liste! KristofferAG (diskusjon) 3. mai 2021 kl. 10:34 (CEST)
Takk for gode forslag begge to! Skal prøve meg litt frem og se hva som fungerer. På forslaget til KristofferAG om å lage en navboks, er det da mulig å lage underkateogorier til skip? Eksempelvis "SKIP" --> lastebåter, fiskebåter m.m --Vasmar1 (diskusjon) 3. mai 2021 kl. 11:29 (CEST)
Ja, det er noen forskjellige måter å gjøre det på. Hvis du tar en titt på dokumentasjonen på {{Navboks}}, under seksjonen Barnenavbokser (navbokser inni hverandre), så har de et eksempel på hvordan du kan legge inn undergrupper. Eksempelet for deg blir da:
Det er mye man kan gjøre med navbokser, og dokumentasjonen på malsiden er solid, så det er bare å prøve seg frem! KristofferAG (diskusjon) 3. mai 2021 kl. 11:39 (CEST)
Aha! Da skal jeg lese meg litt opp. Tusen takk for god hjelp! Dette usignerte innlegget ble skrevet av Vasmar1 (diskusjon · bidrag) 3. mai 2021 kl. 11:41 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)
Bare hyggelig! Ikke nøl med å ta kontakt om du har videre spørsmål Face-smile.svg KristofferAG (diskusjon) 3. mai 2021 kl. 11:44 (CEST)--Vasmar1 (diskusjon) 3. mai 2021 kl. 22:16 (CEST)
Beklager mye mas her nå, men et lite oppfølgingsspørsmål: Hvordan får man nav-boksen til å holde seg synlig hele tiden? Nå vises den jo bare som en "strek" med en knapp som heter "vis" for å gjøre den synlig. Har prøvd å endre "status = collapsed" til "status = uncollapsed" og "status = collapsable" men dette gjorde ingen forskjell. Finner ikke helt ut hvor jeg skal lese for å finne det ut. Takk nok en gang! Mvh-Vasmar1 (diskusjon) 3. mai 2021 kl. 22:16 (CEST)
Det var en feil i Mal:Navboks som gjorde at dette ikke fungerte. Nå skal det fungere med enten status = uncollapsed eller status = åpen. Takk for at du fant denne feilen Face-smile.svg Tholme (diskusjon) 3. mai 2021 kl. 22:38 (CEST)
Takk for kjapp tilbakemelding og for at du rettet denne feilen. Ha en god kveld videre!--Mvh. Vasmar1 (diskusjon) 3. mai 2021 kl. 22:46 (CEST)

Ang. søkemotor[rediger kilde]

Prøvde å søke opp Nils Christian Stenseth, men husket ikke fornavnet. Fikk automatisk Stenseth boligfelt. Heller ikke flervalg i søkefeltet ga muligheten til å velge rett mann. Hvordan unngår man dette? Hilsen Pål arman (diskusjon) 3. mai 2021 kl. 20:14 (CEST)

@Pål arman: Denne metoden funker i hvert fall for meg:
Punkt 1: Klikk på forstørrelsesglasset i søkemotoren UTEN å skrive inn noen tekst i søkefeltet.
Punkt 2: Du kommer nå til en ny side med et stort søkefelt midt på siden. Skriv inn det du vil søke på i dette søkefeltet, og trykk på "Søk" eller klikk Enter (ikke velg blant søkealternativene, for da kommer du rett til artikkelen med det navnet).
Punkt 3: Nå skal alle artiklene som inneholder det navnet eller ordet du har søkt på, komme opp under. Da er det bare å bla til du finner riktig artikkel. Mvh --Te og kaker (diskusjon) 3. mai 2021 kl. 20:41 (CEST)

Takk for svar! Fikk det til under avansert søk, innhold i sidetittel. Jeg har en følelse av at det ikke burde vært sånn?! Hilsen Pål arman (diskusjon) 3. mai 2021 kl. 22:51 (CEST)

Artikler og overvåk siden[rediger kilde]

Hvis jeg oppretter en artikkel, slår på "overvåk endring", og ingen endrer det, betyr det at artikkelen jeg opprettet har ingen feil? Dette usignerte innlegget ble skrevet av Qwe2reff (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Ja, det kan det bety. Men det kan også være at ingen har rukket å se på den ennå. I alle år jeg har skrevet i Wikipedia, tror jeg ikke det er skjedd at ingen har vært innom og forbedret på teksten min, f.eks. pga. skrivefeil og lignende. Hensikten er jo at vi skal hjelpe hverandre. Asav (diskusjon) 6. mai 2021 kl. 11:01 (CEST)

Bygge inn et eksternt kart i artikkel med html kode[rediger kilde]

Hei! Jeg lurte på om det er mulig å bygge inn dette [1] kartet her i en artikkel, med innbyggingskode i html: <iframe src="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1Ycfp--JmCpuGadhr2alcfcqGt8PNpCz5" width="640" height="480"></iframe> ?

Kartet gir en oversikt over anløpene til MS «With Junior». Har prøvd å søke litt rundt, og prøvde å legge inn kodeblokk med html som språk, men det virka ikke. Det er jo helt klart ikke nødvendig, men hadde vert et kult tilskudd til artikkelen? Eller tenker dere dette ligger litt utenfor hva som bør puttes inn i en Wikipedia artikkel? Tusen takk. --Mvh. Vasmar1 (diskusjon) 8. mai 2021 kl. 21:39 (CEST)

Du vil nok ha store problemer med å få noe slikt til å fungere teknisk, men det er helt sikkert et lite problem mot å få det til å fungere med tanke på lisensene. Les litt om lisensene på hjelpesidene, bl. annet her. Men det finnes måter å legge inn kart med visualiseringer av diverse. Det du prøver på er i slekt med det du kan se på Hurtigruten og Haukeliekspressen. Det er mulig du må trykke på firkanten i øverste høyre hjørne for å se det, men der har du uansett to forskjellige eksempler. Haros (diskusjon) 9. mai 2021 kl. 01:07 (CEST)
Lurte litt på dette med lisenser ja, må sette meg bedre inn i det.
Takk for tips! --Mvh. Vasmar1 (diskusjon) 9. mai 2021 kl. 11:23 (CEST)

Fins ikke globalt?[rediger kilde]

Hei, jeg finner meg på listen over bidrag på fx. engelsk og norsk Wiki (som når man går på "historikk"-siden og klikker sitt eget (i mitt tilfelle) IP-nummer), men når jeg klikker på "Global"/"Alle prosjekter" melder begge de sidene "Ingen bidrag", altså ikke engang det som vises for ett prosjekt. Where did I go wrong? T 84.208.86.134 15. mai 2021 kl. 00:46 (CEST)

Hei! Jeg er ikke helt sikker på hvilken side du er innom, men jeg har alltid brukt XTools for slikt. Denne siden skal ha alle dine bidrag på alle prosjekter og språk. Er det noe slikt du ser etter? KristofferAG (diskusjon) 15. mai 2021 kl. 01:35 (CEST)

To forekomster på Wikidata[rediger kilde]

På Wikidata finner jeg to forekomster av Svartavatnet i Aurland, begge øyensynlig i bruk (?) på cebuansk wikipedia. Men det dreier seg åpenbart om samme objekt. Finnes det noen erfarne wikifanter som kan bidra til å få det ene (fortrinnsvis Q49312442) slettet? Nit-hak (diskusjon) 23. mai 2021 kl. 16:52 (CEST)

Jeg foreslår å forhøre seg med @Lsj: (han er svensk), som står bak disse botartiklene. Det finnes allerede en diskusjon på ceb:Hisgot sa Gumagamit:Lsj#A lot of duplication on ceb.wiki and wikidata som antagelig er tilsvarende problemstilling. --2A02:587:B946:8D35:ECE5:699D:9F2E:8B8B 23. mai 2021 kl. 17:02 (CEST)
Det er også diskusjonen ceb:Hisgot sa Gumagamit:Lsj# Norske Innsjøer. Tror det er greiest at botfører får beskjed da det kan være en systematisk feil som bør rettes og ikke bare et enkelttilfelle. --2A02:587:B946:8D35:ECE5:699D:9F2E:8B8B 23. mai 2021 kl. 17:13 (CEST)
«Svartavatnet» er tydeligvis et populært navn; jeg fant hele syv forekomster på Wikidata, og alle ser ut til å være forskjellige innsjøer. Men «innsjø Q49312442» er en annen en de andre forekomstene av «Svartavatnet», ser det ut til. Den har NVE-databasenr. 1517. (NVEs kartlenke ser ut til å være ødelagt.) De andre Svartavannene har alle forskjellige NVE-numre fra dette:
Så jeg er ikke sikker på om det er den samme sjøen og om de bør slås sammen. Asav (diskusjon) 23. mai 2021 kl. 19:16 (CEST)
Dublettene er vel Svartavatnet (Q49312440) og Svartavatnet (Q49312442) (den første i din liste). Resten er nok andre med samme navn, ja. --2A02:587:B946:8D35:DCDA:8F17:DC29:BF7C 23. mai 2021 kl. 19:32 (CEST)
Også Svartavatnet (Q49312434) ser ut til å være samme som Svartevatnet (Q49312435) (Sauda), og kanskje er det flere. Kan virke som at disse er opprettet ut fra kart og at det kan være flere forekomster av navn på disse kartene som skaper dubletter. --2A02:587:B946:8D35:DCDA:8F17:DC29:BF7C 23. mai 2021 kl. 19:39 (CEST)
Nei, Svartavatnet (Q49312440) og Svartavatnet (Q49312442) har forskjellige NVE-numre, hhv. 16342 og 1517, så det er forskjellige innsjøer. Det samme gjelder Svartavatnet (Q49312434) og Svartevatnet (Q49312435), såvidt jeg kan se, hhv. nummer 23646 og 2023. Asav (diskusjon) 23. mai 2021 kl. 22:31 (CEST)
Ok, takk for opplysning. Får se om @Nit-hak: kan avklare om det finnes andre wikidata-forekomster enn disse, eller om boten hadde gjort det riktig allikevel. --2A02:587:B946:8D35:DCDA:8F17:DC29:BF7C 23. mai 2021 kl. 22:49 (CEST)

Det var dumt jeg ikke noterte meg begge de to Q-numrene som jeg mente var like. Jeg oppdaget forholdet fordi kart-indikatoren pekte på to forskjellige steder på samme det vannet (lett å kjenne igjen). Men jeg finner heller ikke igjen "dubletten" nå, så enten har jeg blingset, eller så er feilen rettet i det stille. Jeg har i hvert fall fått lenket den nye artikkelen om Svartavatnet (Aurland) til et eksisterende og riktig WD-element. Så da kan vi vel alle sove godt i natt. :) Nit-hak (diskusjon) 23. mai 2021 kl. 23:15 (CEST)

Byline i infoboks skip[rediger kilde]

Hei! Er det noen som vet hvorfor jeg ikke får |byline = til å virke sammen med bilde i {{infoboks skip}} når bildet er hentet automatisk fra Wikidata? Eksempel ses i koden til artikkelen MS «Seihaust». (Det virker dersom filen ikke kommer fra Wikidata). Takk! --Mvh. Vasmar1 (diskusjon) 8. jun. 2021 kl. 22:33 (CEST)

@Vasmar1: Byline må legges inn som bildetekst på Wikidata. Se diffen på Wikidata for hvordan man kan gjøre det. --- Løken (diskusjon) 8. jun. 2021 kl. 22:44 (CEST)
Takk! Trodde det kunne gjøres fra artikkelen også, men da kan det altså ikke det. Face-smile.svg --Mvh. Vasmar1 (diskusjon) 8. jun. 2021 kl. 22:48 (CEST)
Hmm. bildetekst (P2096) er hovedsakelig ment for beskrivende bildetekst. Det beste hadde vært om malverket hadde tatt byline fra mal parameter i stedet (selv om resten blir tatt fra WD). Tror kanskje det er best @Haros: håndterer dette, siden han er den siste som jobbet med dette? --Infrastruktur (D | B) 9. jun. 2021 kl. 01:17 (CEST)
Å bruke det som evt. måtte stå lokalt er ugunstig, fordi hvilket bilde som hentes kan endre seg. Da risikerer vi at det blir stående et feil navn på opphavspersonen. Det er etter min mening verre enn at vi slik de fleste prosjektene, ikke har det i infoboksen, men at det finne på bildesiden.
Det er mulig å legge inn navn på opphavsperson på Wikidata. Men det er ikke akkurat ønskelig å få en eller annen maler oppgitt som fotograf heller. Jeg har vurdert om det skulle foreslås en ny egenskap til Wikidata for fotograf eller evt kreditering,
Jeg regner med at det etterhvert vil bli mulig å hente informasjon fra strukturerte data på bildesiden. Når det kommer tror jeg at det vil være enklere å hente det derfra.
Derfor har jeg ikke fått laget en ideell måten å gjøre dette og synes den minst dårlige løsningen er foreløpig å legge det inn i bildeteksten. Når vi får på plass en ideell løsning får vi heller sjekke om det finnes "foto:" i bildeteksten og bruke vedlikeholdskategori for å få ryddet det der dette finnes. Haros (diskusjon) 9. jun. 2021 kl. 02:21 (CEST)
Thumbs up Takk for oppklaring! --Mvh. Vasmar1 (diskusjon) 9. jun. 2021 kl. 08:10 (CEST)

referanse-mal vs referanse-blokk[rediger kilde]

Hei! Er ikke helt klar over bruken mellom {{referanser}} mot <references/>(?), og håpte noen kunne oppklare dette for lille meg! :-) --EdoAug (diskusjon) 14. jun. 2021 kl. 11:12 (CEST)

Jeg har forstått det sånn at vi bruker den sistnevnte siden den er bygget inn i selve programvaren, mens den førstnevnte {{referanser}} er lokalprodusert og skal fases ut. – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 14. jun. 2021 kl. 11:14 (CEST)
Men da så! Da skal jeg prøve å fokusere bruk av den siste! --EdoAug (diskusjon) 14. jun. 2021 kl. 11:24 (CEST)

Kjølskip?[rediger kilde]

Har vansker med å finne noen gode forklaringer på hva kjølskip er, men jeg hvertfall fått med meg at det har ett eller annet med skipets kjøl å gjøre. Ba nettopp om at omdirigeringen for kjølEskip (engelsk: reefer, refrigenerated ship) blir tatt bort fordi ordet ligner for mye og jeg mistenker at det derfor ikke blir benyttet på norsk. Noen som kan opplyse? --Infrastruktur (D | B) 17. jun. 2021 kl. 11:27 (CEST)

Jeg syns ikke dette virker som et nybegynnerspørsmål, men uansett: https://naob.no/ordbok/kj%C3%B8leskip. Dugnad 17. jun. 2021 kl. 12:20 (CEST)
Kjøleskip omdirigerer til stykkgodsskip (i mangel av egen artikkel), og omdirigeringen er korrekt, kjøleskip er en variant av et stykkgodsskip. Har selv seilt som styrmann på et kjøleskip. Kjølskip derimot, er ukjent for meg. Ulflarsen (diskusjon) 17. jun. 2021 kl. 12:25 (CEST)
Jeg undres om ikke kjølskip er et uttrykk som brukes som kontrast til flatbunnede skip?! Det er ikke veldig mye brukt, men i denne boka (1980) ser det ut som om det brukes slik. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 17. jun. 2021 kl. 15:13 (CEST)
Kjøleskip er som tidligere nevnt en form for stykkgodskip med mulighet for å laste kjølevarer, og blir ofte omtalt som reefer eller bare stykkgodsskip. Jeg mener omdirigeringen kan få stå. Ordet kjøleskip brukes en del i skipsartikler og skipsmagasin, som for eksempel her. Jeg har heller aldri hørt utrykket kjølskip. --Mvh. Vasmar1 (diskusjon) 17. jun. 2021 kl. 15:25 (CEST)
Takk for mange gode innspill. Blir alltid nyskjerrig når jeg støter på noe jeg ikke har hørt om før. Tror jeg har nok til en liten artikkel, eventuelle tilføyelser kan bli gjordt på den direkte. --Infrastruktur (D | B) 17. jun. 2021 kl. 17:31 (CEST)

evaluere og forbedre sandkasseartikkelen[rediger kilde]

Hvordan kan jeg få hjelp til å evaluere og forbedre sandkasseartikkelen og muligens videreføre den som en vanlig artikkel?اربابی دوم (diskusjon) 19. jun. 2021 kl. 17:31 (CEST)

Hei! Jeg har lagt inn et utkast på diskusjonssida til sandkassen. Den trengte en del både språkvask og rettelse om karrieren - originalartikkelen på engelsk wikipedia bar litt preg av å være reklame for personen Sam Vimes (diskusjon) 20. jun. 2021 kl. 09:36 (CEST)