Wikipedia:Nybegynnerforum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søkArkiver
Tråder eldre enn 60 dager kan bli automatisk arkivert av ArkivBot.

Diskusjon[rediger kilde]

Hei!

Jeg har et flertal ganger forsøkt å svare på spørsmål resp. redigeringer gjort bla av Bjørn som tegner men jeg vet ikke hvordan jeg skal få det til å sende svar. Da jeg klikker på diskusjon skjer det praktisk ingenting, altså jeg finner inget felt å fylle ut f.ex.

Mvh,

Chris2508 Dette usignerte innlegget ble skrevet av Chris2508 (diskusjon · bidrag) 6. mai 2017 kl. 21:19‎ (Husk å signere dine innlegg med ~~~~!)

Du fant frem hit og det er flott. Det går helt fint å diskutere her. Jeg er redd for at vi er flere som har protestert på den etymologien du skrev inn i Ullensaker og Tretten. Når det gjelder navn med sin opprinnelse i å trette så har vi «Trættengen», se Rygh, O. (1833-1899) (1964). Norske Gaardnavne: Oplysninger samlede til brug ved Matrikelens Revision. Oslo: Børsum. s. 36. , men det er et annet sted. Jeg har nå funnet frem hva Oluf Rygh sier om etymologien til Ullensaker og Tretten og brukt ham som referanse i begge artikler. Navnet Tretten er i følge Rygh helt unikt i Norge. Ullensaker skrev jeg litt om i henhold til hva som står hos Rygh. Rygh er den store autoriteten på etymologien til stedsnavn i Norge så du skal ha ganske tunge navneforskere for å slå ihjel det Rygh skriver. Det vil si at du må finne frem referanser til det du ønsker at skal stå i artikkelen. Du trenger å fortelle oss hvor det du ønsker skal stå i artiklene kommer fra. --ツDyveldi ☯ prat ✉ post 7. mai 2017 kl. 00:45 (CEST)
Når du trykker "diskusjon" må du deretter trykke "nytt emne" (for å starte en tråd) eller "rediger kilde" for å legge til innlegg, deretter signere og lagre. Rygh er standardverket om stedsnavns opphav. Andre forskere har utfordret eller supplert Ryghs forskning, men uansett må tolkninger av stedsnavn ha faglig kilde altså fra anerkjent forskning på feltet. Let frem kilden (boken, artikkelen) først og legg til opplysninger deretter. --Vennlig hilsen Erik d.y. 7. mai 2017 kl. 13:17 (CEST)

Hei!

Jeg mener at min tolkning av stedsnavnet Tretten i Oppland er nok så nøytral og pragmatisk at den kan publiceres, i det minste i Wikipedia. At andre brukere "protesterer" mot mitt innlegg synes jeg er litt komisk. Er tolkningen følelsesladet? Det burde den da ikke vare ettersom den - som jeg allerede skriver oven- er nøytral. Tolkningen kan heller ikke forkastes eller ignoreres i vitenskaplig forstand da den -helt alminnelig betraktet- korrelerer med O. Ryghs forklaring av ordet thræta (Norske Gaardnavne, bd 17, s. 185). At Rygh mener stedsnavnet Tretten er "helt unikt" i Norge, skjønner jeg ikke. Hvad syfter "unik" til i dette sammenheng?

Mvh, Chris2508 Dette usignerte innlegget ble skrevet av Chris2508 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg med ~~~~!)

Det er dessverre ikke slik WIkipedia fungerer. På Wikipedia skriver vi ikke våre egne vurderinger/tolkninger (uansett hvor fornuftige de er), men vurderinger/tolkninger som er gjort i pålitelige kilder. På et vanskelig felt som stedsnavn må du regne med at opplysninger uten oppgitt kilde blir fjernet. Vennlig hilsen Erik d.y. 7. mai 2017 kl. 16:10 (CEST)

Ok, skjønner. Da forblir denne tolkning - slik jeg har fremstilt og publicert den- et diskusjonsobjekt.

Mvh,

Chris 2508

PS Hvordan signerer man egentlig et innlegg? Må diskusjonstekst også signeres? Dette usignerte innlegget ble skrevet av Chris2508 (diskusjon · bidrag) 7. mai 2017 kl. 16:23‎ (Husk å signere dine innlegg med ~~~~!)

Du signerer enten ved å bruke penneknappen over redigeringsvinduet eller klikke på de fire tildene under vinduet. Signeringen ser slik ut ~~~~ når du skriver innlegget og når du lagrer blir tildene gjort om til ditt brukernavn, dato og klokkeslett for når innlegget ble lagret. I diskusjoner bør du alltid signere slik at andre kan se hvem som skrev innlegget og når det ble skrevet. I artiklene så skal du ikke signere.
-- Rygh skriver «þ r æ t t i n, sms. med v i n, - enestaaende Navn. Ved 1ste Led kommer man til at tænke paa oldn. þ r ó t t, der betegner Kraft, Styrke, Mod. ...», se side 171. Det betyr at navnet ikke finnes noen andre steder i Norge og jeg omskrev det til at navnet var unikt. For å få din tolking publisert på Wikipedia så trenger vi at den publiseres i et fagfellevurdert vitenskapelig tidsskrift. Da kan vi sitere tolkningen her i samsvar med Wikipedia:Verifiserbarhet og så kan vi fortelle hvem som sa det. Vi skriver ikke våre egne meninger og tolkninger fordi da kommer vi i konflikt med Wikipedia:Original forskning. Her skriver vi ikke hva vi mener, vi skriver hva andre mener og vi forteller hvem som mener noe og hvor de skrev det. Når det gjelder etymologien til navn er Rygh den store autoriteten i Norge og for å presentere andre tolkninger enn Rygh sine må vi ha en tilsvarende tung kilde/referanse som mener noe annet og som gjerne forteller hvorfor han/hun mener noe annet enn Rygh. --ツDyveldi ☯ prat ✉ post 7. mai 2017 kl. 19:26 (CEST)

Er det mulig å diskutere etymologisk tolkning av Rygh også om man ikke er historieforsker? Jeg mener på basis ev egne funderinger?

Mvh, Chris2508 Dette usignerte innlegget ble skrevet av Chris2508 (diskusjon · bidrag) 7. mai 2017 kl. 22:22‎ (Husk å signere dine innlegg med ~~~~!)

Det er alltid mulig å diskutere og du må gjerne legge frem egne funderinger. Ingen av oss er spesialister i stedsnavnforskning (vi er imidlertid flere som er ganske gode til å lese om den), men det kan hende det stopper der fordi Ryghs grunnforskning er så grundig og grunnleggende at den er vanskelig å komme utenom. Har du andre som har sagt noe om dette? (og husk at noen av diskusjonene tar tid fordi vi er ikke alle på nett hele tiden). --ツDyveldi ☯ prat ✉ post 7. mai 2017 kl. 22:47 (CEST)

Chris2508: Egne funderinger er helt OK, men uten faglige kilder kan vi dessverre ikke ta det med i artikkelen. --Vennlig hilsen Erik d.y. 7. mai 2017 kl. 23:20 (CEST)

Template: Achievements[rediger kilde]

Har vi en mal tilsvarende achievements på WP:NO? Kunne ikke finne en i IW-ene fra engelsk. --TorbjørnS (ʦ) 7. mai 2017 kl. 20:04 (CEST)

@TorbjørnS: Vi har mal:Prisvinner, du kan f.eks. se den i bruk i artikkelen om Karsten Alnæs. --Anne-Sophie Ofrim (diskusjon) 7. mai 2017 kl. 20:23 (CEST)
Jeg bruker den, men jeg ser at noen språk også har en "overdel" som man kan samle disse prisvinnerboksene under. Det var bare den "overdelen" jeg tenkte på. --TorbjørnS (ʦ) 7. mai 2017 kl. 20:27 (CEST)

Permanente lenker som referanser[rediger kilde]

Hvordan legger man inn permanente lenker - for eksempel til artikler som er lagt ut åpent og gratis på idunn.no (f.eks. DOI: 10.18261/issn.2387-5879-2017-01-03)? Dette usignerte innlegget ble skrevet av Marcus Thrane (diskusjon · bidrag) 13. mai 2017 kl. 14:22‎ (Husk å signere dine innlegg med ~~~~!)

Når du lager en referanse sik
-- {{Kilde www|forfatter=FORF|tittel=TITT|utgiver=UTGIVER|doi=10.18261/issn.2387-5879-2017-01-03}}[1]
-- eller slik {{Kilde artikkel|forfatter=FORF|tittel=TITT|publikasjon=PUBL|doi=10.18261/issn.2387-5879-2017-01-03}}[2]
så vil referansen se slik ut og du har laget en permanent lenke til doi.nummeret.
  1. ^ FORF. «TITT». UTGIVER. doi:10.18261/issn.2387-5879-2017-01-03. 
  2. ^ FORF. «TITT». PUBL. doi:10.18261/issn.2387-5879-2017-01-03. 
lim inn
| doi= 
og kopier/skriv inn doi-nummeret etter =. --ツDyveldi ☯ prat ✉ post 13. mai 2017 kl. 17:06 (CEST)
Med VisualEditor (trykk «rediger» og «angi kilde») kan man bruke DOI-er for å automatisk generere referanser (legg inn DOI-en og trykk «generer»). Telaneo (Diskusjonsside) 13. mai 2017 kl. 20:54 (CEST)

Link til kategori[rediger kilde]

Nå glemte jeg meg igjen, og greide ENDA en gang å legge en diskusjonsside i en kategori. Hvordan kan jeg lage en vanlig blålenke til en side i kategori-navnerommet? Ahz (diskusjon) 22. mai 2017 kl. 11:37 (CEST)

Kolon før lenkemålet tvinger frem en lenke. For eksempel Kategori:Geografi. Telaneo (Diskusjonsside) 22. mai 2017 kl. 11:38 (CEST)

Ufullstendig artikkel[rediger kilde]

Hei. Hvordan kan jeg melde fra om at en artikkel er mangelfull? Jeg har ofte sett sånne bannere med "Denne artikkelen mangler kildehenvisninger, [...]" eller lignende. Konkret var jeg innom artikkelen om Vertavokvintetten, og der manglet det en oversikt over tidligere medlemmer. Dette er ikke noe jeg føler meg kompetent nok til å korrigere, men tenkte at jeg kunne legge legge igjen en oppfordring til andre som har peiling. Vh Gunnar Dette usignerte innlegget ble skrevet av Gunnar67 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg med ~~~~!)

De fleste av de malene peker på generelle mangler som er felles for mange artikler. At denne artikkelen mangler en liste over medlemmene er nok litt vel spesifikt for å bruke mal. Du kan legge en melding på artikkelens diskusjonsside og oppfordre andre til å lage listen, eventuelt starte din selv og legge til {{ufullstendig liste}} for å klargjøre at listen ikke er ferdig eller komplett. Telaneo (Diskusjonsside) 11. jun. 2017 kl. 21:56 (CEST)
Tusen takk til Bruker:Gunnar67 for tips. Hele Vertavokvartetten var ganske riktig helt uten referanser så jeg har merket den. Jeg la også inn en tilleggstekst som spurte etter tidligere medlemmer. Det har noen allerede gjort i 2015 på artikkelens diskusjonsside så det var på tide at spørsmålet ble litt synligere. Det er ikke bare deg som har lurt på dette. Bare si fra her hvis du har slike tips. Hvis du vet noe mere om kvartetten så er du velkommen til å komme med tips, det gjør det lettere å lete etter referanser som alltid er best. Du kan spørre her og også skrive spørsmål på en artikkels diskusjonsside, eller på en av våre diskusjonssider og er selvfølgelig velkommen til å redigere i artiklene (men det vet du). Lykke til. --ツDyveldi ☯ prat ✉ post 11. jun. 2017 kl. 22:55 (CEST)

Ubaydullah Hussain[rediger kilde]

Noen som kan se hva som er feil i artikkel om Ubaydullah Hussain? Se rød feilmelding i kildene (Sjekk datoverdier i |besøksdato= (hjelp)). Ulf Larsen (diskusjon) 25. jun. 2017 kl. 18:03 (CEST)

hjelper muligens å bruke datoer fra nåtiden og ikke framtiden. For øvrig har du en knapp ved siden av Publiser endringene-knappen. Det står Forhåndsvisning på den. Den er fin... Pål N. (diskusjon) 25. jun. 2017 kl. 18:13 (CEST)
Jeg vet jeg har spurt før, men spør allikevel igjen. Hva er det som gjør at erfarne brukere poster tekniske spørsmål her. Det er jo ikke noe forbud eller noen alvorlig feipostering, men strengt tatt er forumet beregnet på nybegynnere. Jeg er oppriktig nysgjerrig på dette hvorforet her. --ツDyveldi ☯ prat ✉ post 25. jun. 2017 kl. 18:33 (CEST)