Hopp til innhold

Tyrannosaurus rex

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For det britiske rockebandet (opprinnelig kalt Tyrannosaurus Rex) se T. Rex (band)
Tyrannosaurus rex
Nomenklatur
Tyrannosaurus rex
Populærnavn
Tyrannøgla
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseKrypdyr
OrdenSaurischia
FamilieTyrannosauridae
Økologi
Habitat: På land
Utbredelse: Nord-Amerika

Tyrannosaurus rex[a] er en av de mest kjente dinosaurartene som har levd. Tyrannosaurus rex var en kjøttetende dinosaur som vandret rundt på jorda i siste del av krittperioden, for 68–66 millioner år siden. Navnet Tyrannosaurus rex fikk den av den amerikanske geologen og paleontologen Henry F. Osborn i 1905. Når Tyrannosaurus rex ble først oppdaget var den det største rovdyret på land man noensinne hadde funnet. Deretter i 1912 fant man Spinosaurus og i 1993 fant man Giganotosaurus som var to andre rovdinosaurer som man begge trodde var større enn Tyrannosaurus rex, men man har i senere tid funnet ut at Tyrannosaurus rex var kongen av dinosaurene og kunne veie opptil 9 tonn.

Karakteristikk

[rediger | rediger kilde]

Tyrannosaurus kunne bli 13+ meter lang, 4-6 meter høy i oppreist stilling, vekten er beregnet til mellom ti og atten tonn. det største indivitet noen gang funnet er estimert til å kunne ha en vekt på opptil 14 tonn, men på grunn av at funnet av indivitet er fragmentarisk blir ikke beregnet regnet som gyldig. det er mye usikkerhet når det gjelder hvilken størrelse en type dinosaur kunne bli, på grunn av begrenset antall funn og informasjon om artene. det er estimert at Tyrannosaurus Rex kunne strekke seg rundt ni meter høyt. Hodet kunne bli over 1,5 meter langt, og det er funnet over 30 centimeter lange tenner. Hendene til et voksent individ hadde to fingrer, og armene var omtrent like lange som hos et voksent menneske. Derimot var de like tykke som et menneskelår, og kunne sannsynligvis bære en vekt på opptil 200 kilo. Føttene hadde tre tær med klør, i tillegg til en klo på baksiden av foten som ble brukt til å gripe med. Dinosauren var bipedal og kunne oppnå en fart på omtrent 30 km/t. For at T. rex skulle klare å holde balansen når den løp hadde den en stor og stiv hale, samt at armene ikke var større enn de var.

T. rex hadde en utpreget luktesans, og øynenes plassering på siden av kraniet gav den et godt dybdesyn. Dette er med på å sannsynliggjøre at T. rex var et rovdyr med gode jaktegenskaper. Men det at føttene er i proporsjonal likhet med saktegående dyr og at armene er såpass små er med på å sannsynliggjøre at den ikke var det.

Skjell er blitt funnet på varierte regioner på kroppen, spesifikt nakken, hoften og halen. Fjær har blitt funnet på noen slektninger, og selv om fjær på Tyrannosaurus ikke er helt utelukket, viser distribusjonen til disse skjellene at den var for det meste skjellet.[1]

Illustrasjon av hvordan Tyrannosaurus rex kunne sett ut med fjær.

Leveområde

[rediger | rediger kilde]

Det er bare gjort funn av Tyrannosaurus i Nord-Amerika, og den levde trolig i åpne landskap eller åpne skoger. Det er også funnet større mengder bein og skjeletter i fjellkjeder i Montana.

Ifølge forskere veide ikke Tyrannosaurus stort mer enn ett tonn som 14-åring, men fra den var 14-18 år vokste den seg til den størrelsen den forble i resten av livet. Tennene vokste derimot hele livet, og hvis den mistet en tann, så vokste den ut igjen. Dette forklarer hvorfor det er så store forskjeller på tannstørrelsene til Tyrannosaurus.

Funn av bitemerker, noen av dem som har til og med begynt å hele, på dinosaurer som Triceratops og Edmontosaurus, viser at Tyrannosaurus var et aktivt rovdyr.[2]

Type nummerering
  1. ^ betyr «tyrannisk kongeøgle», av gresk tyrannos = «hersker» + sauros = «øgle»; latin rex = «konge»

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Bell, Phil R.; Campione, Nicolás E.; Persons, W. Scott; Currie, Philip J.; Larson, Peter L.; Tanke, Darren H.; Bakker, Robert T. (1. juni 2017). «Tyrannosauroid integument reveals conflicting patterns of gigantism and feather evolution». Biology Letters. 6 (engelsk). 13: 20170092. ISSN 1744-9561. PMID 28592520. doi:10.1098/rsbl.2017.0092. Besøkt 12. mars 2018. 
  2. ^ DePalma, Robert A.; Burnham, David A.; Martin, Larry D.; Rothschild, Bruce M.; Larson, Peter L. (30. juli 2013). «Physical evidence of predatory behavior in Tyrannosaurus rex». Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 31. 110: 12560–12564. ISSN 0027-8424. PMC 3732924Åpent tilgjengelig. PMID 23858435. doi:10.1073/pnas.1216534110. Besøkt 30. september 2017. 
  • G. M. Erickson, P. J. Makovicky, P. J. Currie, M. A. Norell, S. A. Yerby & C. A. Brochu., Gigantism and comparative life-history parameters of Tyrannosaurid dinosaurs, Nature 12. august 2004.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]