Tyrannosaurus rex

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For det britiske rockebandet (opprinnelig kalt Tyrannosaurus Rex) se T. Rex (band)
Tyrannosaurus rex
Skjelett av Tyrannosaurus rex ved Smithsonian National Museum of Natural History.
Skjelett av Tyrannosaurus rex ved Smithsonian National Museum of Natural History.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tyrannosaurus rex
Norsk(e) navn: Tyrannøgla
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Krypdyr
Orden: Saurischia
Familie: Tyrannosauridae
Habitat: På land
Utbredelse: Nord-Amerika

Tyrannosaurus rex (betyr «tyrannisk kongeøgle», av gresk tyrannos = «hersker» + sauros = «øgle»; latin rex = «konge») er en av de mest kjente dinosaurartene som har levd. Tyrannosaurus rex var en kjøttetende dinosaur som vandret rundt på jorda i siste del av krittperioden, for 68–65 millioner år siden. Navnet Tyrannosaurus rex fikk den av den amerikanske geologen og paleontologen Henry F. Osborn i 1905. Man trodde lenge at Tyrannosaurus rex var den største kjøttetende dinosauren som har eksistert, men man har i senere tid funnet at det er minst to rovdinosaurer som var større enn Tyrannosaurus: Giganotosaurus og Spinosaurus.

Karakteristikk[rediger | rediger kilde]

Tyrannosaurus kunne bli 12–13 meter lang, fem meter høy i oppreist stilling, veie mellom fire og åtte tonn og strekke seg ni meter høyt. Hodet kunne bli 1,5 meter langt, og det er funnet over 30 centimeter lange tenner. Hendene til et voksent individ hadde to fingrer, og armene var omtrent like lange som hos et voksent menneske. Derimot var de like tykke som et menneskelår, og kunne sannsynligvis bære en vekt på opptil 200 kilo. Føttene hadde tre tær med klør, i tillegg til en klo på baksiden av foten som ble brukt til å gripe med. Dinosauren var bipedal og kunne oppnå en fart på omtrent 40 km/t. For at T. rex skulle klare å holde balansen når den løp hadde den en stor og stiv hale, samt at armene ikke var større enn de var.

T. rex hadde en utpreget luktesans, og øynenes plassering på siden av kraniet gav den et godt dybdesyn. Dette er med på å sannsynliggjøre at T. rex var et rovdyr med gode jaktegenskaper. Men det at føttene er i proporsjonal likhet med saktegående dyr og at armene er såpass små er med på å sannsynliggjøre at den ikke var det.

Leveområde[rediger | rediger kilde]

Det er bare gjort funn av Tyrannosaurus i Nord-Amerika, og den levde trolig i åpne landskap eller åpne skoger. Det er også funnet større mengder bein og skjeletter i fjellkjeden Mountana.

Liv[rediger | rediger kilde]

Ifølge forskere veide ikke Tyrannosaurus stort mer enn ett tonn som 14-åring, men fra den var 14-18 år vokste den seg til den størrelsen den forble i resten av livet. Tennene vokste derimot hele livet, og hvis den mistet en tann, så vokste den ut igjen. Dette forklarer hvorfor det er så store forskjeller på tannstørrelsene til Tyrannosaurus.

Det hersker ingen tvil om at Tyrannosaurus var en kjøtteter, men om den jaktet selv eller forsynte seg av åtsler er det uenighet blant forskere om. Det er derimot størst sannsynlighet for at den gjorde begge deler, men ingenting er bevist.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • G. M. Erickson, P. J. Makovicky, P. J. Currie, M. A. Norell, S. A. Yerby & C. A. Brochu., Gigantism and comparative life-history parameters of Tyrannosaurid dinosaurs, Nature 12. august 2004.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]