Wikipedia:Nybegynnerforum/Arkiv/2018

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arkiv
Arkiv

Hvordan fjerne scrollbar fra galleri?[rediger kilde]

Jeg la inn et galleri for å illustrere ulike Venn-diagrammer, men det kommer en stygg scrollbar som gjør det vanskelig å lese bildebeskrivelsene. Hvordan kan jeg fjerne dem? Dette usignerte innlegget ble skrevet av Matsbla (diskusjon · bidrag) 3. jan. 2018 kl. 20:55 (Husk å signere dine innlegg!)

Fikset.--Telaneo (Diskusjonsside) 15. feb. 2018 kl. 19:21 (CET)

Infoboks endring[rediger kilde]

Hei !

Jeg har nettopp kommet i gang med å bruke Wiki og lurer på hvordan jeg skal få endret det opprinnelige som er skrevet inn. Det er satt inn gal profesjon og jeg vil endre den . Hvordan gjør jeg det ? Dette usignerte innlegget ble skrevet av Brit Steinsvik (diskusjon · bidrag) 31. jan. 2018 kl. 00:08 (Husk å signere dine innlegg!)

Infoboksen viser ikke bare det som ligger på norsk WP. Den henter også opplysninger fra Wikidata. Det gjemmer seg her. Hvilken profesjon vil du ha bort? --ツDyveldi☯ prat ✉ post 31. jan. 2018 kl. 00:26 (CET)
Ser at «figurspiller» er lagt inn i tillegg til eller i stedet for «dukkespiller», jeg er i tvil om figurspiller er et etablert uttrykk på norsk og om hva evt nyanse består i. --Vennlig hilsen Erik d.y. 31. jan. 2018 kl. 00:33 (CET)

Tusen takk Erik,den yngre! Jo, figurspiller er den rette profesjonstittel. Ca 1998 ble det endrig. Noen kaller seg fortsatt dukkespiller fordi de arbeider kun med dukker. Jeg jobber med objekter, film , skygger osv. Begrepet Figurteater er tysk og et utvidet begrep for kunstformen. Eks. Nordland dukketeaterverksted i Stamsund heter nå Figurteatret i Nordland (FiN)

Jeg skulle gjerne hatt et nybegynnerkurs i Wikipedia,så jeg slipper å bruke så mye tid på å lære meg det ved prøving å feiling i redigeringen. Jeg skulle ta for meg referanseliste, men klarte ikke å få frem et eksempel av tidligere redigeringer , som jeg kunne kopiere. Beste hilsen Dette usignerte innlegget ble skrevet av Brit Steinsvik (diskusjon · bidrag) 31. jan. 2018 kl. 10:18 (Husk å signere dine innlegg!)

Hei Bruker:Brit Steinsvik. De første Wikitreffene i Oslo er i forbindelse med WMNOs årsmøte helgen 2. - 4. mars, se Wikipedia:Wikitreff. Det er ikke direkte nybegynnerkurs da, men du har muligheten til å treffe andre. Pinger også Bruker:WMNOastrid som sikkert vet hvor WMNO planlegger kurs i Norge. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 31. jan. 2018 kl. 12:09 (CET)

Tusen takk Dyveldi ! Skal prøve å komme dit :-) Dette usignerte innlegget ble skrevet av Brit Steinsvik (diskusjon · bidrag) 31. jan. 2018 kl. 12:22 (Husk å signere dine innlegg!)

Flott. Jeg er ikke sikker på om jeg skjønte spørsmålet om referanser, men jeg har lagt til forfatter, tittel, forlag og slikt i et par av referansene i artikkelen du jobber med. Referanser er ikke verdens enkleste spørsmål, men du har jo allerede funnet ut av veldig mye ser jeg. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 31. jan. 2018 kl. 12:44 (CET)

Begrepet «figurspiller» må i såfall forklares i og med at dette er et ukjent begrep på norsk. Dukkespiller omdirigerer til dukketeater. På Atekst forekommer ordet «figurspiller» bare 30 ganger, som er svært lite for et alminnelig ord. Dersom det er synonymt med dukkespiller så bør det også fremgå. Selv om det er formelt riktig å skrive «figurspiller» så må vi tilstrebe god kommunikasjon med den allmenne leser som ikke er inne i begrepene. --Vennlig hilsen Erik d.y. 31. jan. 2018 kl. 12:49 (CET)

I skuespillerforbundet er vi registrert som Figurspillere og ikke dukkespiller så dette er en profesjonstittel Beste hilsen --Brit Steinsvik (diskusjon) 31. jan. 2018 kl. 13:43 (CET)
Figurteater er en omdirigering og i disse bøkene
-- Teaterhistorie. Vollen: Tell forl. 1997. s. 157. ISBN 8275221285. 
-- Helgesen, Anne (1955-) (1999). Figurteatrets historie: europeisk teaterhistorie fra en annen kant. Vollen: Tell forl. s. 7. ISBN 8275221528. 
står det en del om dette. Pinger Bruker:Annelingua som jeg tror kan hjelpe til med litt mer utdypende forklaringer som kan hjelpe lesere som er vant til å kalle det dukketeater (som jeg var). --ツDyveldi☯ prat ✉ post 31. jan. 2018 kl. 13:05 (CET)

Tusen takk for hjelpa med signering prøver det her nå :-) --Brit Steinsvik (diskusjon) 31. jan. 2018 kl. 13:43 (CET)

Hei Igjen : Jeg ser at det er satt inn at jeg må skaffe referanser til studiet fra Praha og studiet "Kultur & ledelse " fra 2001-2002 i regi av Norsk kulturråd og KPMG. Jeg vet ikke hvor dypt jeg skal gå inn i dette. Jeg tenkte at det var flott å få en mal for teater og kan ikke se at Wikipedia har forlangt slike ved andre dukkespilleren ? Beste hilsen --Brit Steinsvik (diskusjon) 31. jan. 2018 kl. 15:03 (CET)

Hallo Brit Steinsvik, så fint at du har begynt å redigere på Wikipedia! Det er meg du skal klandre for at du ble lagt inn som "dukkespiller" og ikke "figurspiller" - jeg har tenkt mye på å omdefinere begrepene slik at Figurteater (o.s.v.) blir hovedbegrepet, i stedet for Dukketeater slik det har ligget siden før jeg begynte å skrive om emnet. Men inntil videre har jeg stort sett brukt de begrepene som allerede lå inne, mens jeg tygget litt mer på saken. (Etter litt mer diskusjon med en annen Wikipedia-redaktør begynte jeg for en tid siden å forberede en liten omstrukturering, men det gjenstår altså endel.) Når det gjelder kravene til referanser, så er forskjellen på artikkelen om deg og artikkelen om andre utøvere, at du bruker deg selv som kilde. Og det er ingen tvil om at du har den utdannelsen du skriver i artikkelen at du har - men referansekravet er objektivt, og derfor må man sette inn henvisning til en bok, en artikkel, et intervju, e.l. Jeg fant ikke noe på trykk eller på nett om f.eks. din utdannelse da jeg opprettet artikkelen om deg i november, men kanskje det for eksempel står noe i et tidligere nummer av Ånd i hanske? :) Annelingua (diskusjon) 31. jan. 2018 kl. 18:41 (CET)
P.S. Så fint å se et foto i artikkelen, altså i infoboksen! Annelingua (diskusjon) 31. jan. 2018 kl. 18:41 (CET)
Bruk av og krav om referanser er noe som har vokst frem gjennom Wikipedias oppvekst. Vi har masse artikler fra den såkalte gullalderen hvor vi trenger å gå tilbake og finne referanser. Vi har diskutert referanser og maler som ber om referanser opp og ned ad staur og vegger in mente. Vi er neppe ferdige med de diskusjonene heller. I praksis så viser det seg at de trengs, se Diskusjon:Pio Larsen. Pio Larsen ble på Wikipedia ærklært død i 1982 og sånn hadde det stått i nesten 12 år helt til jeg snublet over en avisartikkel som enten annonserte et posthumt foredrag av mannen eller så hadde han stått opp i levende live fra 6 feet under og jeg begynte å sjekke nærmere. Når jeg fant både dødsannonse og bisettelse i aviser for 1983 så lå det an til en endring. Dødsåret har imidlertid spredd seg til andre Wikipediaer samt til Bibsys og internasjonale bibliotekskataloger. Det er ikke all informasjon som sprer seg på denne måten, men Wikipedia har veldig stor gjennomslagskraft og vi blir stadig mer bevisste på at referanser må til for all informasjon i en artikkel (eller merking av at den mangler). Hvis vi ikke klarer å sannsynliggjøre at det er riktig må vi fjerne, men som regel holder det å merke. Det er nå ganske normalt og stort sett uproblematisk at artikler har slike små [trenger referanse]-tagger og vi har vel over 100 000 artikler hvor hele artikkelen er merket når den mangler riktig mye. Før eller siden finner noen en referanse, en til osv.
-- Hvis vi skal tilby Brit Steinsvik kurs så tror jeg vi må tilby et avansert et. Det er sjelden å se en bruker knekke kodene så fort som du har gjort. Mine komplimenter. ツDyveldi☯ prat ✉ post 31. jan. 2018 kl. 19:50 (CET)

Dyveldi, så hyggelig at du følger meg opp. Jeg laget min første hjemmeside i 1995 i html og har siden ikke brukt så mye tid på dette da telenor la ned 50 000 hjemmesider. Nå må jeg bare få dette mer opp i et profesjonelle plan som Wikipedia. Jeg skal legge mer inn i sceneweb også. Tenker at alt som er rødt på sidene er vært å få blått etterhvert, men først tenkte jeg å prøve meg på hvordan dette med Wiki funket. Beste hilsen --Brit Steinsvik (diskusjon) 31. jan. 2018 kl. 20:26 (CET)

Det er bare moro å følge opp når det går så fort som her. Jeg er jo ikke akkurat alene om det heller. Jeg pleier å si at dette er verdens mest hjelpsomme nettsted (en haug med andre ting også), men først og fremst hjelpsomt og det er mange som hjelper. Jeg har vært mottaker av min besjæla del så det gjelder å sende stafettpinnen videre.
-- Prøv å konferer litt med Annelingua før du oppretter veldig små kompanier. Det er ikke alt som skal ha egen artikkel. Det hender at vi sletter artikler, selv om det er få så kan diskusjonens bølger gå høyt. Husk også på at alle også erfarne brukere, meg selv inklusive har hatt en dårlig idé som ble slettet.
-- Et skrivetips er å skaffe deg tilgang til å søke i norske aviser. Det kan du gjøre i Retriever Norge og i Bokhylla til Nasjonalbiblioteket. Du skaffer deg tilgang ved å møte hos NB på Solli plass (Oslo) og vise frem det elektroniske lånekortet ditt (enten Deichman eller et annet folkebibliotek) og legitimere deg. Du får da en brukeridentitet hos dem og kan søke i norske aviser hjemmefra. Jeg tror jeg skal ønske meg at WMNO holder et lite kurs i bruk av disse basene, de kan kreve litt øvelse å finne frem i, men det går greit med et søketips eller to, tre. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 31. jan. 2018 kl. 21:18 (CET)
Lenken til søk på nasjonalbiblioteket https://www.nb.no/nbsok/search.nbdigital?lang=no . Mvh Pmt (diskusjon) 31. jan. 2018 kl. 21:40 (CET) Dette var et superbra forslag, det skal jeg gjøre! Beste hilsen --Brit Steinsvik (diskusjon) 2. feb. 2018 kl. 14:31 (CET)

Hei Dyveldi Hyggelig å høre at her deles det og tenkes. Jeg synes det er flott at du retter profesjonen figurteater som er et samlebegrep for kunstformen. Så jeg maker dukker fortsatt :-)

I Nord-Norge har alle vært mindre danse/teaterkompanier innen fri scenekunst. Historisk materiale fra Nordnorge er ikke overrepresentert i teaterhistorien. Wikipedia bør kunne dekke hele landet. Ser jo at flere figur/dukkerspillere fra sør ligger på Wikipedia, så dette høres merkelig ut.

Jeg klarte å finne referanse til studiet Kultur & ledelse som riktig var i regi og økonomisk støtte av Norsk kulturråd. Videre- og etterutdannelse for scenekunst i Norden 1999 side 60 omtaler dette. Teatersjef Bente Erichsen på Riksteatret, Operasjef Bjørn.E Simensen Den Norsk opera, prorektor/professor Jan Grund Handelshøyskolen BI og manager Trygve Sivertsen - KPMG AS sto for organisering og administrasjon. --Brit Steinsvik (diskusjon) 2. feb. 2018 kl. 12:06 (CET)

Randi Nilssen, min samarbeidspartner gjennom mange år og jeg ønsker at historisk materiale fra Tromsø dukketeater sin lange historie blir oppdatert på Wikipedia. Derfor har jeg startet å redigere Tromsø dukketeater sin profil og innsendt bildemateriale til Wikimedia Norge, og håper dette er ok og at ikke noen har tenkt å slette profilen og alt arbeidet som blir lagt ned i dette fra vår side. --Brit Steinsvik (diskusjon) 2. feb. 2018 kl. 14:15 (CET)


Hei igjen ! Når det gjelder referanser er jeg usikker på hvordan jeg rydder dem med ny tekst ? --Brit Steinsvik (diskusjon) 2. feb. 2018 kl. 15:43 (CET)


@Brit Steinsvik: Dersom du har en ny referanse til samme setning så er det bare å legge den etter den eksisterende referansen

<ref name=":1">{{Kilde www|url=https://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2008060604063|tittel=Scenekunst : utredning (NOU 1988:1) - Vedlegg VII: Dukketeatrets plass innenfor scenekunsten i Norge|besøksdato=2018-01-29|forfattere=Knut Alfsen|dato=1988|språk=no|verk=urn.nb.no|forlag=Forvaltningstjenestene|sitat=}}</ref> <ref>{{Kilde www|url=https://www.energica.no/_fagboker/helse-og-sosialfag/profesjonelle-dukkesamtaler-med-barn-og-unge-elisabeth-grønning-9788215024080}}</ref>.

referansene vil da vises slik:

TEST REFERANSER ETTERHVERANDRE OM SAMME SAK[1] [2]

Tusen takk ! Jeg roter litt med dette [1] Pøver å legge referanser a,b,c osv til feltet oppsetninger med henvisning til tidligere referanse, men et eller annet gjør jeg feil.Har prøvd litt fram og tilbake. Så lurer jeg også på hvorfor jeg får så lange referanser at de ender loddrett i stedet for vannrett :-)

Beste hilsen Brit --Brit Steinsvik (diskusjon) 2. feb. 2018 kl. 19:12 (CET)

Hei Brit. Veldig fint at aktivitetene i Det gamle museet (og andre steder) bringes fram i lyset. Når det gjelder å skrive referanser, kan en velge mellom å bruke maler og å skrive mer sånn som det gjøres i bøker og artikler. Begge deler har fordeler og ulemper. Med den siste måten står du friere til å utforme referansene, men dette gjør det også vanskeligere å ha maskinell gjenbruk av stoffet. For eksempel kan en av referansene dine skrives slik uten mal: <ref>[http://sceneweb.no/nb/artist/2202/Knut_Steinlien «Knut Steinlien»], oppslag på nettstedet Sceneweb (udatert), besøkt 2. februar 2018.</ref> Og det vises da slik: [3] Hilsen GAD (diskusjon) 2. feb. 2018 kl. 19:45 (CET)
Angående visning loddrett og vannrett så tror jeg det har med antall referanser å gjøre. dersom det er over 10 referanser så blir de automatisk oppdelt i loddrette kolonner.

Som bruker:GAD skriver så er det mange muligheter for hvordan referanser brukes i en artikkel. Du kan også ta de ut av løpende tekst og legge de under kapittelet Referanser direkte. Se f.eks artikkelen Hell jernbanebru der referansene ligger rett under kapittelet. Mvh Pmt (diskusjon) 2. feb. 2018 kl. 21:18 (CET)

Nøkkelen i Pmt sitt eksempel er at referansene har fått et navn og da kan kortformen stå i selve artikkelen og den fullstendige i seksjonen for referanser. Jeg har lekt meg litt med Skarven og Ea og her har jeg i tillegg brukt samme referanse flere ganger.
- Anførselstegnene i navnet på referansene Brit Steinsvik lager kommer antagelig av at du redigerer i Visual Editor, dvs med valget «Rediger» i stedet for «Rediger kilde» som gir redigering i selve kode. Anførselstegnene kan fjernes og referansen kan omdøpes hvis du vil at den skal ha et annet navn. Hva den heter spiller ingen rolle, men det er enkelte tegn som kan skape problemer. Jeg styrer unna bindestreker og punktum. Mellomrom i referansenavn er fy. Hvis du omdøper en referanse må du passe på å omdøpe den alle stedene den samme navngitte referansen er brukt.
- Langformen av en referanse med navn ser slik ut i kildekode <ref name=navn>Referanse med navn</ref>[4]
- kortformen ser slik ut i kildekode <ref name=navn/>[4]
Referanseseksjonen gjenbruker den lange versjonen når kortformen oppgis senere i artikkelen.
- I tillegg kan den lange versjonen flyttes ned i selve referanseseksjonen slik Pmt har gjort. Det finnes en egen funksjon under innstillingene dine (se aller øverst til høyre når du er logget inn) som gjør det automatisk. Se Tilleggsfunksjoner -> Redigering -> Opprydding i referanser: Navngitte referanser trekkes ut av teksten og legges til i referanseseksjonen. Den tror jeg ikke er automatisk valgt. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 2. feb. 2018 kl. 23:47 (CET)

Tusen takk da har jeg endret det ! --Brit Steinsvik (diskusjon) 3. feb. 2018 kl. 00:16 (CET)

- Det som skjer er at du først legger inn en "lang" referanse med navn og lagrer endringen. Deretter velger du rediger kilde og under redigeringsvinduet ved siden av knappen «Vis endringer» står det med liten tekst «Samle referanser». Klikk på «Samle referanser» og du får forslag til redigeringsforklaring «Navngitte referanser er samlet i referanseseksjonen» og blir bedt om å sjekke endringene, dvs klikke på knappen «Vis endringer» for å sjekke at alt er i orden. Systemet har da tatt den lange referanseteksten og flyttet den ned i Referanseseksjonen og etterlatt seg en kortform. Etterpå er det bare å gjenbruke den kortformen som står inne i selve artikkelteksten. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 2. feb. 2018 kl. 23:47 (CET)
HURRA jeg fikk det til å få orden på referansene på rekke og rad, resten tar jeg i morgen! :-) --Brit Steinsvik (diskusjon) 3. feb. 2018 kl. 00:23 (CET)

Legg også merke til knappen/teksten Nbib.jpg. Denne gir lenke direkte til den aktuelle boken på nasjonalbiblioteket sin side med å lime lenken inn i wikipediaartikkelen. #og sidetall sist i url peker rett til den aktuelle siden i boken. Sett også inn side = (sidetallet i boken) Mvh Pmt (diskusjon) 3. feb. 2018 kl. 00:42 (CET)

Tusen takk, skal prøve meg på dette i neste uke :-) --Brit Steinsvik (diskusjon) 3. feb. 2018 kl. 14:06 (CET)

Referanser i diskusjonstråden[rediger kilde]

  1. ^ a b Knut Alfsen (1988). «Scenekunst : utredning (NOU 1988:1) - Vedlegg VII: Dukketeatrets plass innenfor scenekunsten i Norge». urn.nb.no (norsk). Forvaltningstjenestene. Besøkt 29. januar 2018. 
  2. ^ https://www.energica.no/_fagboker/helse-og-sosialfag/profesjonelle-dukkesamtaler-med-barn-og-unge-elisabeth-grønning-9788215024080. 
  3. ^ «Knut Steinlien», oppslag på nettstedet Sceneweb (udatert), besøkt 2. februar 2018.
  4. ^ a b Referanse med navn

Endring av feil i wikipedia[rediger kilde]

Hei! Jeg er jo nybegynner og støtte på en feil i opplysningene med Djengis Khan. Der står det at det var han var mongolføreren som skremte bjarmene til Norge på 1250 tallet. Det var hans sønnesønn Kublai-Kahn som sendte sjarmene på flukt til nord-norge. Under Tromsø bys 200 års jubileum i 1994 ble byens historie fortalt gjennom Tromsø byspill av dramatiker Ragnar Olsen og basert på ny forskning ved Universitetet i Tromsø. Innvandringen til Nord-norge fra Russland er en fantastisk historie i storpolitikkens kamp om landarealene i øst og flukten til Norge. --Brit Steinsvik (diskusjon) 4. feb. 2018 kl. 10:24 (CET)

Kanskje noen vil rette dette opp siden jeg har henvisning til dette i min artikkel om Tromsø dukketeater ?

Beste hilsen --Brit Steinsvik (diskusjon) 4. feb. 2018 kl. 10:24 (CET)

Vær modig! Forsøk å rette det opp selv; det er ingen katastrofe om man gjør noe feil sålenge det er gjort i god hensikt. Kudos for å ha oppdaget en feil, forresten! Det er derfor det er så viktig med pålitelige, konkrete referanser.

Jeg kan ta kontakt med Ragnar Olsen og UiT se hva jeg får til :-) --Brit Steinsvik (diskusjon) 4. feb. 2018 kl. 11:54 (CET)


Brit Steinsvik Et tips!! Du vil nå flere brukere om du poster dine innlegg på Torget, Internt i Wikipedia er Torget et forum der man kan ta opp spørsmål eller trivielle ting angående Wikipedia. Du finner lenken til "Torget" i kolonnen til venstre på siden. to linjer opp fra "Nybegynner".


Jeg kan ta kontakt med Ragnar Olsen og UiT se hva jeg får til :-) --Brit Steinsvik (diskusjon) 4. feb. 2018 kl. 11:54 (CET)

Brit Steinsvik Et tips!! Du vil nå flere brukere om du poster dine innlegg på Torget, Internt i Wikipedia er Torget et forum der man kan ta opp spørsmål eller trivielle ting angående Wikipedia. Du finner lenken til "Torget" i kolonnen til venstre på siden. to linjer opp fra "Nybegynner".
Opprett gjerne en bruker og diskusjonsside også så kan andre brukere poste beskjeder direkte til deg. Mvh --Pmt (diskusjon) 4. feb. 2018 kl. 11:58 (CET)

Ok! Tusen takk for opplysningen, skal sjekke ut Torget :-) --Brit Steinsvik (diskusjon) 4. feb. 2018 kl. 12:25 (CET)

Skrive om noe som kan tolkes som bedriftsside[rediger kilde]

Hei,

Jeg ønsker å skrive om designstudioet Wik & Walsøe. Er det noen som vet om jeg kan gjøre dette uten at siden blir oppfattet som bedriftskatalog eller reklame?

Bedriften er norsk og har utmerket seg positivt både som kvinnelig gründer (Pris fra Innovasjon Norge) og som eksportør i utlandet av norsk design.

I tillegg ønsker jeg å vite hva som kreves av referanser.

Tusen takk for svar. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Kjartanhau (diskusjon · bidrag) 15. feb. 2018 kl. 12:41 (Husk å signere dine innlegg!)

Vel, etter en rask titt på søk så synes det for meg som det blir en artikkel om et firma. I og med at det er få ansatte og relativt nytt så vil jeg tro at det neppe kvalifiserer til artikkel her iht. våre kriterier. Vedrørende kilder (referanser) så bør de helst være fra media osv., men noe stoff fra firmaet (årsmelding osv.) kan også være relevant. Men min oppfatning er at en artikkel om dette firmaet risikerer å bli slettet raskt. Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 15. feb. 2018 kl. 13:17 (CET)
Jeg er en de brukerne som har tilgang til å søke i norske aviser (Retriever Norge). Jeg har gjort et kjapt søk på bedriftens navn. Det er dessverre slik at dette er ikke tilganger alle har og da faller en del vurderinger som baserer seg på mengde og type pressedekning på de av oss som har tilgang.
-- For det første er det riktig at små bedrifter ofte ikke er notable og da kan de fort bli utsatt for sletteforslag. Notabilitet henger veldig sammen med størrelse og hva vi kan finne ut om den enkelte bedrift. Det er ikke nok at den finnes eller er nevnt i noen få avisartikler. Dette er også en ganske liten bedrift så den skorer ikke høyt på størrelse.
-- Videre er det slik at hva slags pris de fikk har betydning. For eksempel er Spellemannprisen og Amandaprisen nasjonale priser som er veldig godt kjent og vinnere av disse vil vi inkludere. Andre priser kan være lokale, små prisudelere, lite kjente eller på andre måter ikke nok alene til egen artikkel. Vinnere av en fylkeskommunal kulturpris inkluderes på dette alene, mens for vinnere av kommunale priser så må det en del mere til. Det er også slik en pris for å være god nybegynner teller ofte ikke like tungt som når samme prisutdeler gir pris de erfarne og godt etablerte. Dette er en gründerpris, dvs for enda forholdsvis ny oppstartsvirksomhet.
-- En av tingene vi ser etter er hvor mye presse, hva slags presse og hvilke medier som har skrevet. For denne bedriften får jeg tilsammen over 700 treff i norske og svenske aviser. Alle treffene er ikke like viktige, men oppe i disse treffene finner jeg internasjonal lansering i Paris og jeg finner at bedriftens porselensdesign er i ferd med å bli kjent i England. Jeg har bare sett såvidt på dette.
-- Videre så finner jeg at prisen bedriften fikk ganske riktig var som kvinnelig gründer, men her var det to kvinnelige gründere og så langt så var det såvidt jeg kunne se bedriften og ikke de to kvinnene som fikk prisen. Den ene kvinnen har senere hen trukket seg ut av bedriften. Jeg er noe usikker på om denne prisen til Innovasjon Norge er veldig kjent, men den innebar ikke bare heder og ære. Prispengene det året bedriften fikk prisen var på NOK 1 million. Det er en pengepremie av betydelig størrelse. Beløpet var i alle fall ett av de senere årene en halv million. Denne prisen er jeg noe usikker på og jeg kan ikke huske at vi har diskutert den tidligere. Prisen og prisvinnerne bør i alle fall inkluderes i artikkelen om Innovasjon Norge. Om å vinne prisen skal være et automatisk inklusjonskriterium er jeg usikker på.
-- Jeg skal dykke litt mer ned i materien før jeg konkluderer her. Kommer tilbake i løpet av helgen Bruker:Kjartanhau. Håper du er litt tålmodig med meg. At jeg avventer ørlite grann og setter pris på om andre sier noe her for eksempel hvordan de vurderer en pris med prispenger 1 million fra Innovasjon Norge? ツDyveldi☯ prat ✉ post 15. feb. 2018 kl. 19:18 (CET)

Ang. DKNVS (Det kongelige norske videnskabers selskab)[rediger kilde]

Wikipedia (norsk versjon) har en lang beretning om DKNVS, men tiden etter 1950 er svært ufullstendig. Jeg ønsker å lage en tilleggsbekrivelse om perioden etter 1950 med adekvate referanser. Dessuten trenges det en mer fullstendig beskrivlse av statuttene, slik de har forandret seg siden starten. Hvordan skal jeg gå fram ? Kan dette lages som et Word-dokument som heftes til en adresse for Wikipedia ? Med hilsen fra Jon Lamvik (Medlem av DKNVS`Akademi).Dette usignerte innlegget ble skrevet av Lamvik (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

FLott at du vil forbedre artikkelen! Det er sikkert smart å kladde i Word, deretter klipper du ren tekst inn i artikkelen når du står i redigeringsvinduet. Jeg tror Word har en egen knapp for å lage Wiki-kode, men det er kanskje like enkelt å legge på kode når du står inne i redigeringsmodus i artikkelen. Legg til referanser fortløpende så blir det bra. Det er bare å gå i gang. --Vennlig hilsen Erik d.y. 20. feb. 2018 kl. 19:11 (CET)
@Lamvik: Beklager, det ser ut til å være en del triksing for å importere filer fra word til Wikipedia. Det enkleste er å enten (1) velg «rediger kilde» og kopier ren tekst inn, deretter formattere, eller (2) velg «rediger» og kopier tekst (en del word-formattering følger med, men referanser er best å lage med Wikipedia-verktøy).--Vennlig hilsen Erik d.y. 20. feb. 2018 kl. 19:37 (CET)
Hvis Bruker:Lamvik ser i velkomstmeldingen sin så er det en rød lenke til Bruker:Lamvik/kladd. Hvis du klikker på den (eller den røde lenken her) og oppretter har du en personlig kladdeside som kan være nyttig til å eksperimentere i. Når du har opprettet siden så blir lenken blå. En slik personlig sandkasse/kladdeside/underside kan du ha mange av. Jeg har i øyeblikket 16, Spesial:Prefiksindeks/Bruker:Dyveldi/.
-- Hvis du kopierer teksten din fra Word, går til artikkelen og velger alternativet «Rediger» øverst (dvs ikke «Rediger kilde») og så limer teksten fra Word inn så tror jeg du beholder kanskje ikke alt, men i alle fall mye av formateringen du har gjort i Word. «Rediger» er et redigeringsalternativ som heter Visual Editor. «Rediger kilde» er redigering i kildekoden og da må du finne ut av hvordan du formaterer på andre måter. Hvis du for eksempel har laget en tabell i Word kan du lime den inn med Visual Editor og du får en tabell. Hvis du skal lage en tabell i Wikikode så er det langt mer komplisert å lage en tabell.
-- Hvis du oppretter en personlig kladdeside får du samme redigeringsalternativer og kan teste ut hva som skjer der. Lykke til og bare spør om det du lurer på. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 20. feb. 2018 kl. 21:47 (CET)
Laget et eksempel på denne kladdesiden Bruker:Dyveldi/kladding. Du kan også kopiere fra Excel, men kopierer du fra Word beholder du fet og kursiv skrift samt overskrift. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 20. feb. 2018 kl. 22:01 (CET)

Kobling av wikidata opp mot wikipedia[rediger kilde]

Hei! Jeg har problemer med å koble wikipedia opp mot wikidata. Planen er å skrive en biografi i wikipedia og i den forbindelse har jeg opprettet et element (Q50326589) i wikidata. Problemet er at jeg ikke makter å hente data fra dette elementet inn i en infoboks i den artikkelen jeg arbeider med. Planen er å sette inn en infoboks med bilde og nøkkelopplysninger om den aktuelle personen. Foreløpig har jeg løst det med å sette inn et bilde og deretter sette inn en tabell i bildeteksten. Resultatet blir mye det samme, men det hadde vært bedre med en kobling direkte mot wikidata. Er det noen som har noen forslag til løsning? Torbu Dette usignerte innlegget ble skrevet av Torbu (diskusjon · bidrag) 5. mar. 2018 kl. 16:31‎ (Husk å signere dine innlegg!)

Torbu: Du må opprette artikkelen og så koble den til wikidata. Spør igjen når du har opprettet artikkelen så skal vi hjelpe deg med å koble den hvis du ikke finner ut av det. --- Løken (diskusjon) 5. mar. 2018 kl. 16:47 (CET)

Den er grei! Så lang har jeg bare brukt forhåndsvisning for å teste ut artikkelen. Jeg har lagret artikkelen i kodet format på en word-fil - slik at jeg lett kan bearbeide den inntil den skal publiseres. Da gjør jeg klar ale "utsagnene" i wikidata og setter inn en infoboks i artikkelen - og krysser fingrene når jeg til slutt taster på "publiser". Torbu Dette usignerte innlegget ble skrevet av Torbu (diskusjon · bidrag) 5. mar. 2018 kl. 19:50‎ (Husk å signere dine innlegg!)

Torbu:Ja, tenkte det. Artikkelen må være publisert og lenket til Wikidata før den henter informasjonen. --- Løken (diskusjon) 5. mar. 2018 kl. 19:57 (CET)
Hvis Torbu ønsker det så er det mulig å jobbe på en underside. I velkomstmalen din finner du en rød lenke som heter kladd, den går til Bruker:Torbu/kladd. Her kan du opprette en underside i ditt eget brukerrom. Det er litt enklere enn å holde på med enn Word og forhåndsvisning. Du kan også klikke på lenken aller øverst på siden som heter «sandkasse». Det er ganske vanlig å ha slike undersider hvor det går an å jobbe uten å publisere i hovedrommet. Det er frivillig, men hvis du har spørsmål så er det lettere å se hva du jobber med og gi råd. En slik underside kan flyttes til hovedrommet når den er ferdig, dvs du behøver ikke kopiere den over den kan flyttes med redigeringshistorikk. Det kan du be om hjelp til. Undersider skal ikke kobles til Wikidata før de er flyttet til hovedrommet. Lykke til. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 5. mar. 2018 kl. 21:45 (CET)

Takk for gode tips. Nå har jeg etablert en brukerside og ser at det er lettere å arbeide med å utvikle artikkelen på denne. Hvis noen har tid til å sjekke nåværende versjon, tar jeg gjerne mot kommentarer. Ettersom jeg ikke har koblet artikkelen mot wikidata, har jeg laget en mer "hjemmelaget" infoboks. Vil gjerne vite om dette er en akseptabel måte å sette opp nøkkeldata på. Torbu (diskusjon) 5. mar. 2018 kl. 23:05 (CET)

Du ble ganske avansert veldig fort. Jeg la noen tips om bruk av de skannede bøkene i Bokhylla på brukerdiskusjonssiden din. Kan nok også ha noen tips om bruk av referanser, skal lese litt nøyere. Det kan være noen små forskjeller mellom den siteringsstilen du er vant til og Wikipedia. Imponert, flott jobba. ツDyveldi☯ prat ✉ post 7. mar. 2018 kl. 16:01 (CET)

Oppdeling av punktliste i flere kolonner[rediger kilde]

Er det mulig å dele opp en punktliste i flere kolonner i et avsnitt? Mvh Pmt (diskusjon) 22. mar. 2018 kl. 19:12 (CET)

Slik? Dormi, dormi, bel Bambin. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 22. mar. 2018 kl. 20:02 (CET)

Omdirigering[rediger kilde]

Hei,

En siden jeg har redigert har blitt omdirigert. Kan jeg fjerne omdirigeringen? Hvordan går jeg i så fall frem?

Vennlig hilsen

HegeLie Dette usignerte innlegget ble skrevet av HegeLie (diskusjon · bidrag) 23. mar. 2018 kl. 22:13 (Husk å signere dine innlegg!)

Tankevirus ble omdirigert av meg [[1]] fordi alternativet var slettenominering. Sletting av en artikkel innebærer at bidragene blir slettet og at bidraget ditt ville blitt borte. Det er aldri morsomt og for å bevare bidraget omdirigerte jeg heller enn å slettenominere. Forfatteren av boka er notabel og jeg inkluderte i artikkelen om henne at det var gitt en pris for kurs som var basert på boka. Vi snakker om en publikasjon på 59 sider hvor det er tilstrekkelig at den omtales i artikkelen om forfatteren. Dette er ikke en notabel eller faglig tung psykologisk teori. Kursvirksomheten basert på boka kan jeg ikke se at skal ha egen artikkel. Uten denne boka og omtalen den har fått hadde det vært grunn til å slettenominere forskeren som ikke har har tatt doktorgraden enda og som på grunnlag av hittil levert forsking ikke er notabel som forsker. Å være en respektert og sabla flink ung kvinnelig forsker er ikke nok til egen biografi i et internasjonalt leksikon. Først må det publiseres vesentlig mer forskning og i alle fall må hun få levert doktorgradsavhandlingen og få den godkjent. Omtale og bruk av Tankevirus samt prisen kurset som er basert på boka har fått tipper hennes biografi over til å være notabel. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 23. mar. 2018 kl. 22:58 (CET)

Hvordan meg lære å bruke Wikipedia?[rediger kilde]

Jeg har relativt gode datakunnskaper og er interessert at andre skal ha informasjon tilgjengelig på et språk de forstår. Hva må jeg gjøre for å opprette og endre sider på Wikipedia? Mvh Cato Haugen Dette usignerte innlegget ble skrevet av Pluto8008 (diskusjon · bidrag) 10. apr. 2018 kl. 09:11‎ (Husk å signere dine innlegg!)

Vi har en hjelpeportal (lenke fjerde øverst til menyen på venstre side), men min erfaring er at det enkleste er å finne en artikkel om noe man er kjent med, eller interessert i. Så kan en rette eventuelt små og store feil, legge til tekst, eller begge deler. Hvis man legger til noe så må det ha kilder, hvis det kan ansees som omstridt og/eller lite kjent. Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 10. apr. 2018 kl. 14:50 (CEST)
Ping bruker:Pluto8008. Det er bare å sette i gang. Du kan stille spørsmål her, på din egen brukerdiskusjonsside og andre diskusjonssider. Vi forsøker å holde et øye med nybegynnere og se hva som er vanskelig. Du kan også lage din egen underside ved å klikke på den røde lenken i velkomstmeldingen din som går hit: Bruker:Pluto8008/kladd eller du klikke på sandkasse aller øverst på siden når du er logget inn. Da lager du sider hvor du kan holde på å eksperimentere i fred og ro. Når du har opprettet siden blir lenken blå. Vi har alle slike undersider, jeg har etterhvert over 20 [[2]] hvor jeg har holdt på med forskjellige ting som ikke skal ligge i hovedrommet. Lykke til og bare spør. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 10. apr. 2018 kl. 21:15 (CEST)

Sortere tekst[rediger kilde]

Hvordan får jeg denne pilen ( ↑ ) til å sortere seg i en tabell som om det sto et årstall? Mvh. --TorbjørnS (ʦ) 3. mai 2018 kl. 18:14 (CEST)

Årstall Test Test
Test Test
Test Test Test
1980 Test Test
Korrekt? --- Løken (diskusjon) 3. mai 2018 kl. 19:49 (CEST)
Ja :) Takk. --TorbjørnS (ʦ) 3. mai 2018 kl. 20:09 (CEST)

Sierra blaster[rediger kilde]

Hei, jeg kunne tenke meg å skrive en artikkel om et lite sprengningsverktøy kalt Sierra Blaster. Det finnes og noe lignende kalt Micro Blaster. http://www.sierrablaster.com/technological-overview/ Jeg finner lite informasjon om de, engelsk wikipedia har ingenting og det nærmeste jeg har kommet etter en del leting er https://en.wikipedia.org/wiki/Drilling_and_blasting eller på norsk bare Detonasjon. Men jeg finner ikke noen generell betegnelse på sånt utstyr. Hva burde jeg kalle en artikkel om patentert miniputt-sprengningsutstyr? --Mathblaster707 (diskusjon) 11. mai 2018 kl. 20:45 (CEST)

Om jeg bare kaller artikkelen Sierra Blaster reklamerer jeg for selskapet? --Mathblaster707 (diskusjon) 11. mai 2018 kl. 20:46 (CEST)

Kilder[rediger kilde]

Hvorfor i alle dager blir kildene mine oppgidd flere ganger når jeg benytter samme kilder? Se artikkelen Senkveld som jeg jobber med nå. Mvh. FiskFesk (diskusjon) 16. mai 2018 kl. 21:15 (CEST)

Det er fordi du ikke har navngitt referansene som er like med samme ref name. Se også Wikipedia:Bruk av kilder#Fotnoter. Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 16. mai 2018 kl. 21:48 (CEST) + et lite tillegg med internlenke Migrant (diskusjon) 16. mai 2018 kl. 21:53 (CEST)
Takk for hjelp! nå forsto jeg litt mer. :-) Mvh FiskFesk (diskusjon) 18. mai 2018 kl. 19:37 (CEST)

Legge til bilde.[rediger kilde]

Nå har jeg plagdes i sikkert over en halvtime.. Når jeg prøver å laste opp dette bildet; Splaynetworks.webp (som jeg allerede har lastet opp til commons) til siden jeg lager så skjer det alltid noe galt. enten blir bildet alt for stort og det kommer opp en tekst der det står "Fil:Splaynetworks.webp|frameless|SPLAY AS" eller så vil ikke bildet vises i det heletatt, jeg har prøvd å finne ut hvordan man skalerer men finner ikke ut. håper på hjelp. FiskFesk (diskusjon) 19. mai 2018 kl. 17:43 (CEST)

Hei FiskFesk. Har du sett på Hjelp:Bilder ? Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 19. mai 2018 kl. 17:59 (CEST)

Ikke verifiserbar - boks med spørsmålstegn i toppen[rediger kilde]

Hei, jeg er skikkelig nybegynner og gikk på med stort mot for å legge inn en tekst om en forfatter. Imidlertid har jeg havnet opp i problemet med at det kommer en boks med et spørsmålstegn øverst som sier at jeg trenger å legge inn referanser / ikke verifiserbar. Jeg har brukt mye tid på å lese meg opp på hvordan jeg skal gjøre dette riktig - og lagt inn både referanser og lenker - men er ikke i mål... Kan noen gi meg tips om hva jeg gjør feil? (Har laget en side for Ellen Vahr.) På forhånd takk! Dette usignerte innlegget ble skrevet av Anne Melby Dahl (diskusjon · bidrag) 13. jun. 2018 kl. 11:26‎ (Husk å signere dine innlegg!)

Hei. Denne boksen er lagt inn manuelt av en bruker. Du kan se den som malen {{Referanseløs}} øverst i artikkelen. Du kan fjerne malen selv når du mener at mangelen er utbedret. Hvis noen skulle vise seg uenig i fjerningen av malen, lar de nok høre fra seg på artikkelens diskusjonsside. - Soulkeeper (diskusjon) 13. jun. 2018 kl. 11:35 (CEST)

Hjelpn med å lage en gruppe for hjemmeside/ forretning[rediger kilde]

Hei,

Trenger hjelp og veiledning for å sette opp en side for forretningen min. Hvor begynner jeg? Og hva må jeg hangar å være synlig? Og ikke minst hvor lang tid vil det ta å være på Google søke? Må det være flere for å skrive en artikkel eller kan jeg bare opprette uten andres hjelp og endring?Selggratis (diskusjon) 17. jun. 2018 kl. 01:24 (CEST)

Wikipedia skal kun ha artikler om firma som er så kjent fra omtale andre steder (aviser, TV osv.) at det er rimelig mht. folkeopplysning å omtale de her. Så om du har en forretning som kun du driver, og som nylig er opprettet, er det lite sannsynlig at den er såkalt leksikalsk interessant. Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 17. jun. 2018 kl. 08:30 (CEST)

Ord forståelse av "Elixir"[rediger kilde]

Hvilke betydning ligger i ordet: Elixir? Forfatteren Gabi Gleichmann har en bok med tittelen Udødelighetens Elixir. Det finnes hud-produkter med navet Elixir. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 81.191.195.16 (diskusjon · bidrag) 25. jul. 2018 kl. 07:16‎ (Husk å signere dine innlegg!)

«Elixir», gjerne stavet «eliksir» (se artikkel) på norsk, er en kjemisk væske, ofte til medisinsk eller magisk bruk. Uttrykket er ikke i vanlig bruk, og regnes gjerne som foreldet. Asav (diskusjon) 25. jul. 2018 kl. 08:34 (CEST)