Hopp til innhold

Hjelp:Kategorier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne siden er en anbefaling på Wikipedia. Den er ikke vedtatt, men er regnet som en god praksis som alle brukere bør følge. Det er fritt frem for redigering av siden, men om anbefalingene endres, så bør det diskuteres og oppnås enighet om at den nye teksten også er god praksis.

Bruke Wikipedia
Guider
Utforske Wikipedia
Hvordan søke
Hvordan bruke diskusjonssiden
Se siste endringer
Se relaterte endringer
Hvordan logge inn
Endre personlige innstillinger
Redigere Wikipedia
Hvordan redigere en side
Hvordan starte en artikkel
Kategorisering av artikler
Interwikilenker
Opprettelse av maler
Hvordan laste opp bilder
Hvordan bruke bilder
Hvordan bruke tabeller
Omdirigere en side
Flytte en side
Hvordan tilbakestille artikler
Hvordan slette en side
Flertydige sider
Lenke til søsterprosjekter
Hvordan redigere forsiden
Hvordan skrive bedre artikler
Bruk av maler
Hvordan redigere på Wikidata
Introduksjon på bokmål
Omvisning
Wikipedia:Stilmanual
Hjelp:Maler

Kategorier brukes på Wikipedia for å samle artikler som har en sentral karakteristikk til felles, og muliggjøre enkel navigasjon mellom disse. Kategorier kategoriseres på sin side i mer generelle kategorier, slik at de til sammen danner et hierarkisk kategoritre. Sammen med lenker og maler gir kategorier struktur til Wikipedia. Kategorier kan hjelpe brukere med å navigere, sortere, finne relaterte artikler, og se hvordan informasjon er organisert. Nye kategorier opprettes når det er behov for det, og det er like enkelt å opprette kategorier som artikler.

En kategoriside (eller kategori) kjennetegnes ved at navnet begynner med «Kategori:», noe som betyr at den ligger i «Kategori»-navnerommet. Kategorisider kan inneholde tekst og «wiki markup» akkurat som vanlige artikler, men inneholder i tillegg en automatisk generert indeks over sidene som tilhører kategorien.

For fullstendige oversikter over kategorier, se Kategori:Kategorier, Spesial:Categories eller Spesial:CategoryTree.

Hvordan kategorisere?[rediger | rediger kilde]

Artikler kategoriseres ved å legge inn en liten tekstbit i artikkelen helt nederst på siden (før eventuelle interwiki-lenker):

[[Kategori:Kategorinavn]]

Har du for eksempel skrevet en artikkel om en russisk avis, skriver du [[Kategori:Russiske aviser]]. Når du lagrer artikkelen vil siden automatisk bli synlig i indeksen på Kategori:Russiske aviser.

For å kategorisere i mer enn én kategori, er det ryddig å putte én kategori per linje:

[[Kategori:Aviser etablert i 1902]]
[[Kategori:Russiske aviser]]

For å finne ut hvilken kategori du skal legge den i kan du se nedenfor eller i en artikkel av samme type.

Sorteringsnøkler[rediger | rediger kilde]

STANDARDSORTERING[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Hjelp:Standardsortering

På kategorisidene sorteres artikkelen i utgangspunktet etter artikkelens navn. For eksempel vil artikkelen om Norge sorteres under N og artikkelen om Irène Joliot-Curie under I. Men personer skal i utgangspunktet sorteres etter etternavn, noe som ordnes ved å definere en sorteringsnøkkel ved hjelp av {{STANDARDSORTERING}}:

{{STANDARDSORTERING:Joliot-Curie, Irène}}
[[Kategori:Nobelprisvinnere (kjemi)]]
[[Kategori:Franske nobelprisvinnere]]
[[Kategori:Franske kjemikere]]
[[Kategori:Personer fra Paris]]

Både diakritiske tegn (f.eks. á, ñ og è) og de norske bokstavene æ, ø og å håndteres korrekt av sorteringsfunksjonen. To a-er sorteres i utgangspunktet som å, og dersom det skal sorteres under a (f.eks. Aachen), må man legge inn:

 {{STANDARDSORTERING:A'achen}}

Ulike sorteringsnøkler for ulike kategorier[rediger | rediger kilde]

I noen tilfeller kan det være ønskelig å sortere en side ulikt i ulike kategorier. Islandske personer skal for eksempel sorteres etter fornavn i «islandske» kategorier (mer informasjon nedenfor). I eksempelet under blir «Halldor Laxness» sorteringsnøkkel i Kategori:Islandske forfattere, mens «Laxness, Halldor» blir sorteringsnøkkel i alle andre kategorier:

{{STANDARDSORTERING:Laxness, Halldor}}
[[Kategori:Islandske forfattere|Halldor Laxness]]
[[Kategori:Forfattere av reiseskildringer]]

I tilfeller der mange artikler i kategorien har nesten samme tittel kan det dessuten lønne seg å definere sorteringsnøkler ut fra det som skiller artiklene. Når artikkelen Verdenscupen i skihopping 2007/08 kategoriseres i Kategori:Verdenscupen i skihopping kan det for eksempel være hensiktsmessig å sortere på «2007/08» fremfor «V», slik:

[[Kategori:Verdenscupen i skihopping|2007/08]]

I en annen kategori kan en annen sorteringsnøkkel være hensiktsmessig:

[[Kategori:Sport i 2008|Skihopp]]

Slike «spesielle» sorteringsnøkler bør brukes med forsiktighet, og det anbefales at en har en viss kjennskap til kategorisystemet før en begynner med slike.

Hovedartikkel[rediger | rediger kilde]

Noen kategorier har en hovedartikkel, og da kan det være ønskelig å plassere den først i kategorien. Dette kan gjøres ved å legge inn et mellomrom som sortering. For eksempel sorteres artikkelen om matematikk slik i kategorien Kategori:Matematikk:

[[Kategori:Matematikk| ]]

Rekkefølge på kategoriene[rediger | rediger kilde]

Når en artikkel kategoriseres i flere kategorier skal kategoriene settes i en rekkefølge som fører til at den mest relevante kategorien kommer først. Dersom det ikke kan gjøres forskjell eller det oppstår diskusjon, skal de settes opp i alfabetisk rekkefølge.

For personer vil fødselsår og dødsår legges inn automatisk av {{infoboks biografi}} og infobokser som baserer seg på denne dersom fødselsår og dødsår er oppgitt på Wikidata og hentes derfra. Det er derfor ikke nødvendig å legge inn slike kategorier manuelt. Av tekniske grunner vil kategorier lagt inn av infobokser legge seg først i listen av kategorier, slik de fremkommer for leserne.

Eksempel: Rekkefølge:
 • Eksempel på rekkefølge av kategoriene ved kategorisering av Ola Hansen
  • Ola Hansen (født 11. juli 1920 i Oslo, død 19. september 1969) var en norsk oppfinner.
{{STANDARDSORTERING, Ola}}
[[Kategori:Norske oppfinnere]]
[[Kategori:Personer fra Oslo]]
Eksempel på kategorisering av en fijiansk golfspiller
{{STANDARDSORTERING:Singh, Vijay}}
[[Kategori:Fijianere]]
[[Kategori:Golfspillere]]
Eksempel på kategorisering av en amerikansk spenningsfilm
[[Kategori:Amerikanske filmer]]
[[Kategori:Spenningsfilmer]]

Dobbeltkategorisering[rediger | rediger kilde]

Artikler kan tilhøre mer enn en kategori, men vanligvis ikke til en kategori og dens foreldre.

Dobbeltkategorisering forekommer når en artikkel eller kategori er plassert i en kategori og en under- eller overkategori til denne. Dobbeltkategorisering bør ikke forekomme.

Et eksempel på dobbeltkategorisering er å plassere en artikkel om en politiker i både Kategori:Politikere og Kategori:Politikk, eller i Kategori:Nordmenn og Kategori:Norske politikere.

Unntak[rediger | rediger kilde]

Unntaket kan være når artikkelens subjekt er mer vidtfavnende enn den mest spesifikke kategorien. Et eksempel vil være en musiker som er kjent både som gitarist men først og fremst som munnharpespiller. For den førstnevnte eksisterer en egen kategori men ikke for den siste. I det tilfellet vil riktig kategorisering være Kategori:Musikere og Kategori:Gitarister.

Andre unntak er ikke-diffuserende underkategorier med begrunnelsen at det ikke er nødvendig å ta artikler ut av foreldrekategorien bare fordi de er med i en underkategori. Eksempel: Kategori:Norske fotballspillere og Kategori:Norske landslagsspillere i fotball for herrer.

Opprette ny kategori[rediger | rediger kilde]

Å opprette kategorier er like enkelt som å opprette artikler, og gjøres på samme måten. Gå til Kategori:Navnet på den nye kategorien, fyll inn overkategorier og lagre. For å finne ut hvilke overkategorier du bør ha med er det lurt å se hvordan det er gjort i lignende kategorier. Sjekk om det finnes tilsvarende kategorier på andre språkutgaver, og bruk lenken nederst til venstre for å koble dem til en av disse.

Merk at kategorier er lite hensiktsmessige om de blir for store og generelle eller for små og spesifikke. Mellom 10 og 200 artikler per kategori regnes som en passe størrelse. Kategorier med over 200 artikler bør deles opp i underkategorier. Hver av de nye underkategoriene kategoriseres så i den opprinnelige kategorien. Videre bør man ved opprettelsen av underkategorier passe på at antall artikler og underkategorier ikke blir færre enn ca. 5 per kategori.

Se også her.

Endre navn på kategori[rediger | rediger kilde]

Kategorier kan flyttes på samme måte som artikler, men kategoriinnholdet følger ikke automatisk med. Kategoriene og artiklene som ligger i den gamle kategorien må da omkategoriseres manuelt, eller man kan bruke {{Kategoriomdirigering}} i den gamle (omdirigerte) kategorien. Når den gamle kategorien med feil navn er tom, kan den slettes.

Slette kategori[rediger | rediger kilde]

Kategorier, på samme måte som artikler, kan kun slettes av administratorer. Kategorier blir ikke slettet ved at innholdsteksten slettes eller ved å fjerne alle artiklene og underkategoriene. Hvis du finner en tom kategori, klikk rediger og skriv inn {{hurtigsletting}}, så vil en administrator slette den. Hvis du ønsker at en ikke-tom kategori skal slettes, må du foreslå den slettet på samme måte som artikler på Wikipedia:Sletting.

Retningslinjer for kategorisering[rediger | rediger kilde]

Personer[rediger | rediger kilde]

Artikler om personer bør listes opp i den kategorien etter hvilket yrke personen er mest kjent for å ha drevet sitt virke.

Generelt kombineres beskjeftigelse kun med nasjonalitet og ikke føde- eller oppvekststed. Vi har derfor for eksempel Jan Åge Fjørtoft kategorisert i Kategori:Norske fotballspillere og Kategori:Personer fra Sande kommune i Møre og Romsdal, ikke i kategorien Fotballspillere fra Møre og Romsdal eller lignende.

Hvis du har behov for å se hvilke artikler som befinner seg i kombinasjoner av to eller flere kategorier, kan du bruke PetScan. Har du aktivisert HotCat i innstillingene får du lenken Andre artikler i disse kategoriene nederst i artikkelen og kan velge hvilke kategori-kombinasjoner du er interessert i.

Britiske personer[rediger | rediger kilde]

Personer fra Storbritannia kategoriseres etter de enkelte nasjoner som Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland består av, det vil si som engelskmenn, nordirer, skotter og walisere. Disse er i sin tur kategorisert under relevant kategori for briter, slik at de holdes samlet.

                                
[[Rowan Atkinson]]-->[[:Kategori:Engelske skuespillere]]--
                      \-->[[:Kategori:Britiske skuespillere]]
                          \-->[[:Kategori:Briter]]
                             \-->[[:Kategori:Storbritannia]]

Spesielle tilfeller:

 • Der det ikke er mulig å plassere en person nærmere brukes en kategori for briter.
 • For verv som er felles for hele landet brukes felleskategori. For eksempel skal en engelskmann som sitter i det britiske parlamentet kategoriseres i både Kategori:Engelske politikere og Kategori:Britiske parlamentsmedlemmer.
 • Kategorier for nordirer bør i mange tilfeller også legges som underkategori av Kategori:Irer, fordi det er mulig å velge mellom irsk og britisk statsborgerskap, og mange har dobbelt statsborgerskap.

Helgener[rediger | rediger kilde]

I kategorien 'Helgener' alfabetiseres de etter fornavn, da dette er en mer enn 1500 år gammel tradisjon i helgenlister. I andre kategorier kategoriseres de etter etternavnet, altså slik:

                                
[[Thomas More]]-->[[Kategori:Engelske helgener]]
        -->[[Kategori:Engelske politikere|More, Thomas]]

Fiktive personer[rediger | rediger kilde]

Fiktive person skal kategoriseres i kategorien Kategori:Fiktive personer, eller i en underkategori til denne.

For eksempel skal
* Donald Duck kategoriseres i kategorien Kategori:Tegneseriefigurer

* Supermann kategoriseres i kategoriene Kategori:Filmfigurer og Kategori:Tegneseriefigurer

Fiktive personer skal alfabetiseres på første bokstav i navnet: Kaptein Sabeltann, Kristin Lavransdatter, Doktor Watson; og altså ikke etter etternavn som faktiske personer.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Artikler om Geografiske emner skal som hovedregel kategoriseres som Kategori:xxxx i land eller Kategori:xxx i provins. Foreksempel;

Ålesund skal kategoriseres i 
Kategori:Byer i Møre og Romsdal
Kategori:Kommuner i Møre og Romsdal
Kategori:Tettsteder i Møre og Romsdal
Fjellet Glittertinden skal kategoriseres slik
Kategori:Fjell i Oppland
Kategori:Loms geografi

Kirker[rediger | rediger kilde]

Artikler om kirker i Norge skal som hovedregel kategoriseres som Kategori:Kirker i xfylke og Kategori:Kommunenavn. Kirken kan også kategoriseres etter alder og / eller stil. For eksempel:

Sem kirke skal kategoriseres i 
Kategori:Tønsberg
Kategori:Kirker i Vestfold
Kategori:Norske middelalderkirker i stein

For kirker i andre land kategoriseres normalt som Kategori:Kirker i land. For enkelte områder er det delt inn i mindre enheter.

Det er også egne kategorier for domkirker/katedraler. For eksempel:

Westminsterkatedralen skal kategoriseres i
Kategori:Kirker i London
Kategori:Katedraler i England

Organismer[rediger | rediger kilde]

Se også: Stilmanualen for organismer

Dette avsnittet behandler Kategori:Organismer og dens underkategorier. En artikkel om en organisme, eller en gruppe organismer kategoriseres bare i én av disse. Et unntak fra denne regelen er Kategori:ikke-systematiske grupper. Den kan brukes i samsvar med de generelle anbefalingene i denne artikkelen.

Ryddig kategorisering av organismer er komplisert. Bruk gjerne færre kategorier om du er usikker. Spesielt det å opprette underkategorier av Kategori:organismer bør utføres av noen som vet hva de gjør. Omfattende endringer bør diskuteres.[1]

Noen flere framgangsmåter bør følges:

 • Artikler som ikke er om naturlige grupper, men som likevel er gruppe spesifikke (som f.eks. om fjær eller svømmeblære) kategoriseres altså ikke som organisme (og heller ikke som hhv. fugl eller fisk), men som f.eks. Kategori:zoologi (eller Kategori:ornitologi resp. Kategori:marinbiologi).
 • Det brukes kun én kategori av organisme-typen på hver artikkel (f.eks. due bare i Kategori:fugler, ikke i tillegg i Kategori:dyr eller Kategori:organismer; det eneste unntaket er kategorien ikke-systematiske grupper, se under).
 • Av flere mulige kategorier velger man den mest spesifikke.
 • Nye kategorier kan opprettes når det fins nok artikler til det, og kategorien må da selv bli underkategori av enten organismer eller én og bare én av organismers underkategorier.
 • Kategorier bør bære navnet på en naturlig gruppe. Kategorier tilsvarende ikke-systematiske eller kunstige grupper (f.eks. parasitter) kan brukes som supplement. Disse kategoriseres under ikke-systematiske grupper.
 • Organismer kan i tillegg kategoriseres i andre («ikke-organismiske») kategorier (dvs. som ikke er underkategorier av organismer).
EKSEMPEL:
En artikkel om torsk kan i utgangspunktet kategoriseres i Kategori:organismer, Kategori:dyr og Kategori:fisk. Siden alle disse er underkategorier av organismer plasseres den bare i fisk, den mest spesifikke kategorien av alternativene. 
I tillegg kan artikkelen kategoriseres i andre kategorier som ikke er underkategorier av organismer slik som Kategori:marinbiologi og Kategori:fiske.

Historiske hendelser[rediger | rediger kilde]

Historiske hendelser skal i tillegg til aktuelle kategorier som Kategori:Kriger, Kategori:Slag [[Kategori:Lands historie]] (eks. Kategori:Tysklands historie), kategoriseres i kategorien [[Kategori:Hendelser på ####-tallet]].

For eksempel vil Slaget ved Boyne som foregikk i 1690 bli kategorisert slik: 
[[Kategori:Hendelser på 1600-tallet]].

Disse kategoriene skal igjen kategoriseres i Kategori:Hendelser og Kategori:1600-tallet.

Husk at i en del tilfeller er dette dekket av andre kategorier. For eksempel er Kategori:Første verdenskrig plassert i Kategori:Hendelser i 1910-årene. Artikler som plasseres i denne kategorien eller i en underkategori til den skal derfor ikke legges i hendelseskategori.

Referanser[rediger | rediger kilde]