Romnes kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Romnes kirke
Romnes kirke
Byggeår 1100
Endringer Restaurert i 1732
Arkitektur
Teknikk Mur
Materiale Sten
Kirkerommet
Plasser 130
Den tillukkede inngang på søndre korvegg
Gravminne i form av jernkors med kruseduller. Til minne om mester fra Ulefos Jernværk

Romnes kirke er en romansk langkirke oppført på 1100-tallet som ligger ved Nordsjø i Nome kommune, Telemark fylke.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kirken omtales som Raumanæs Kirkja på 1300-tallet, og var viet til St. Lars. Den ble inndratt som krongods etter reformasjonen, men ble i 1723 solgt av kong Frederik IV til Peder Alstrup i Bamble, som også kjøpte andre kirker i Nedre Telemark. I 1734 solgte han kirken videre til Herman Leopoldus, den senere baron Løvenskiold.[1] Kirken var siden i privat eie i familien Aall frem til 1986.[2]

Kirkebygningen[rediger | rediger kilde]

Den er oppført i sten sammenføyet med kalk, mens hjørnene består av kalksten og gneis. Skipet er 11 m langt og 10 m bredt med 1,45 m tykke vegger. Det 5,73 m lange koret, er litt lavere en skipet og ender i en lavere apsis med et lite vindu. Inngangsportalen mot vest har en tilhugget stenportal, men kirken hadde også en inngang på den søndre langvegg i koret. I 1773 oppførte kammerråd Andreas Rougtvedt en muret gravkjeller under kirken, hvor han lot sin hustru Maria samt to barn gravsette. Det kvadratiske klokketårnet i tre kom til på slutten av 1800-tallet, som erstatning for et tidligere tårn.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Under restaureringen i 1921, ble kalken i korets langvegger fjernet, og kalkmalerier fra senmiddelalderen i form av draperier i rødt og sort kom til syne. Korets tønneformede hvelv er dekket med skyer fra senere tid. Tak- og veggdekorasjonene i våpenhuset ble dekorert av Finn Kraft i 1932.

Prekestolen er fra 1700-tallet, og viser evangelistene med attributtdyr. Jesus som Salvator Mundi ses på prekestolens sidefelt, med rikseplet i venstre hånd, og den høyre hånd løftet. Over stolen svever en skyhimmel med en forgylt due under. Kirkerommet har lukkede stolestader, og over disse er det bygget gallerier. Over inngangspartiet i vest, ses også et galleri som går under navnet, Aallgalleriet, selv om det ble bygget før familien Aall begynte å kjøpe eiendommer i området.[3] I koret nordside står prestestolen med klokkerstolen likeoverfor, begge delvis innelukket med gitter. Den utskårne og bemalte døpefonten i tre er plassert ved klokkerstolen.

Alteret[rediger | rediger kilde]

Altertavlen i utskåret tre er en gave fra Hercules Weier, og viser korsfestelsen med de to Mariaer under korset. På hver side av altertavlen ses to søyler med blomsterranker, og med englehoder som kapitéler. Øverst to liggende engler som holder en krans med en kartusj til et monogram. Nederst til høyre er malet årstallet 1700, som delvis går i ett med marmoreringen. Til venstre for dette leses et nattverddikt:

Sitat

See Jesus som leed Korsens død
Er her i det velsigned Brød
Hist er hand i sin æris kraft
Her i viindruens signed Safft

Æd drick min siæl og vær nu glad
ved denne meer end Engle mad
Og for den skaal siig Jesu Tack
som aldrig nogen Engel drack

Sitat

På alterbordet står to store messingstaker med innskriften: MAGRETHA PAVLSDOTTER, TAGE ERICKSØN. Alterringens balustrade, består av dreiede og marmorerte tresøyler.

Kirkegården[rediger | rediger kilde]

Rett ved stenmuren til høyre for inngangsporten til kirkegården, står tre særpregede jernkors dekorert med kruseduller. Det ene fra 1665 og de andre to fra 1700-tallet, er gravminner for hammersmeder og mestre fra Ulefos Jernværk. Romnes ble jernverkfolkets kirke fra 1600-tallet og frem.[4] Tidligere hadde kirkegården også flere hjulkors i sten. Et par av disse oppbevares nå i våpenhuset.[5]

Familien Aals gravplass med korsene vent vekk fra inngangen. I midten en engel på en søyle

I retning Nordsjø ligger familien Aalls begravelsesplass. Kirkens eier Cato Aall, donerte i 1921 tyve tusen kroner til kirken, hvorfra rentene skulle brukes til vedlikehold av både kirke og familien Aalls begravelsesplass. De fireogtyve jernkorsene, har alle skriften i retning av skogen, således at de fremstår uskrevne fra inngangen. En skulptur av en engel med et lys i høyre hånd, er plassert på en firkantet søyle flankert av stenbenker på hver side.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • S. Ytterbøe: Holla - historisk skildring av bygda og dens utvikling, Det Mallingske Bogtrykkeri, Oslo, 1925

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Romnes kirke – bilder, video eller lyd