Amund Helland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Amund Helland. Tegning av Othar Holmboe fra Korsaren 1895. Karikaturen henspiller på Hellands kamp for å få tettet et «hull» i berglovens §8.

Amund Theodor Helland (født 1846 i Bergen, død 1918) var en norsk geolog og politiker (Venstre).[1]

Han ble cand.min. i 1868, og ble i 1885 ansatt ved Det Kongelige Frederiks Universitet i et ekstraordinært professorat i bergbygningslære og geologi, et embete han beholdt til sin død.

Helland var en allsidig person. I dag huskes han best som kulturgeograf, og hans omfattende verk Norges land og folk topografisk-statistisk beskrevet i førtito tykke bind, er i format og omfang en unik kilde til landet i denne tiden. Verket inneholder skildringer av landskap, samfunn og folk.

Hans karakteristikker av samer kategoriserte disse som å befinne seg på et laverestående utviklingstrinn. Om sin kollega Thekla Resvoll «Hon er en meget betydelig vitenskapsmann, eg hadde aldri trodd at et kvinnfolk kunde nå så langt». Helland var også utdanningspolitisk interessert, og ivret for universitetets autonomitet i forhold til de økonomiske bidragsytere, samt professorens frihet i forhold til rektor.

Erik Werenskiold malte et frodig portrett av Helland i 1885.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata