Fiskeridirektoratet (Norge)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fiskeridirektoratet
Fiskeridirektoratet
TypeDirektorat
VirkeområdeNorge
Etablert1900[1]
Org.nummer971 203 420
FiskeridirektørPer Sandberg[2]
HovedkontorBergen
Lokale ledd5 regioner
UnderlagtNærings- og fiskeridepartementet
Motto«Livet i havet – vårt felles ansvar»
Ansatte220 (2013)[3]
Nettsidewww.fiskeridir.no
Fiskeridirektoratets logo på et skilt i Tromsø.
Fiskeridirektoratet på Nordnes i Bergen

Fiskeridirektoratet er et norsk, statlig direktorat, opprettet i 1900 (endret navn i 1906), med ansvar for fiskeri- og havbruksforvaltning. Direktoratet er underlagt Nærings- og fiskeridepartementet og ledes av fiskeridirektøren. I desember 2020 ble Per Sandberg ansatt som fungerende fiskeridirektør frem til oktober 2021, når Frank Bakke-Jensen skal overta stillingen. Liv Holmefjord hadde da innehatt posten siden 2008.[4]

Fiskeridirektoratet ligger i Strandgaten 229 i Bergen og har regionkontorer i Vadsø, Tromsø, Bodø, Trondheim, Ålesund, Måløy og Egersund. Lokale fiskerikontor finnes i Hammerfest, Båtsfjord, Havøysund, Honningsvåg, Kjøllefjord, Vardø, Finnsnes, Skjervøy, Brønnøysund, Leknes, Sandnessjøen, Sortland, Svolvær, Rørvik, Sistranda, Fosnavåg, Kristiansund, Florø, Bergen, Kopervik, Kristiansand og Fredrikstad.

Fiskeridirektoratet er myndighetenes fremste rådgivende og utøvende organ innen fiskeriforvaltningen i Norge. Direktoratets hovedoppgave er planmessig å arbeide for at norsk fiskeri- og havbruksnæring fremmes og utvikles til beste for dem som arbeider i næringen og slik at fiskeressursene på lang sikt gir et optimalt utbytte.

Direktoratet deler ut konsesjoner og adgang til å drive fiske og fører fartøyregisteret og fiskermanntallet. Det utarbeider reguleringsforskrifter, overvåker utviklingen i fisket, fordeler kvoter og stopper de enkelte fiskeriene når kvotene er beregnet oppfisket. Norske fartøy som fisker i andre lands soner får sine lisenser av Fiskeridirektoratet. Det er ellers involvert i kvoteforhandlinger med andre land og deltar i internasjonale prosesser i regi av blant andre FN, OSPAR og regionale fiskeriorganisasjoner.

Kyst- og havbruksavdelingen har ansvaret for forvaltningen av akvakulturloven. Avdelingen er tilsynsmyndighet for akvakulturnæringen. Kyst- og havbruksavdelingen er også overordnet myndighet i spørsmål om arealplanlegging i kystsonen.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Direktoratet er organisert i fem regioner:[5][6]

  • Region Nord med regionkontor i Tromsø
  • Region Nordland med regionkontor i Bodø
  • Region Midt med regionkontor i Ålesund
  • Region Vest med regionkontor i Måløy
  • Region Sør med regionkontor i Egersund

Historie[rediger | rediger kilde]

Etter Stortingets beslutning hadde Indredepartementet fra 1860 ansvar for «de praktisk-videnskabelige fiskeriundersøgelser vedkommende saltvandsfiskerierne». Disse ble ledet av stipendiatene Jonas Axel Boeck som utredet silda frem til sin død i 1873, og Georg Ossian Sars som først hadde torskeansvaret, så overtok silda frem til 1893 da Johan Hjort overtok. Alt ble i 1900 flyttet til Bergen der Hjort ble leder Norges Fiskeristyrelse og i 1902-03 måtte håndtere «hvalstriden» der hundrevis av rasende fiskere stormet en hvalstasjon i Mehamn; fiskerne mente at hvalen hjalp dem ved å ”syne” hvor det var lodde.[7] Fra 1906 hadde det navnet Fiskeridirektoratet og Hjort fikk tittelen fiskeridirektør. Han ga seg i 1916 etter uenigheter med regjeringen som hadde offentliggjort en fiskeriavtale inngått med Storbritannia.

Fiskeridirektører[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]