Nordfjordeid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordfjordeid
Nordfjordeid ved Eidsfjorden
LandNorges flagg Norge
FylkeVestland
KommuneStad
Postnummer6770 Nordfjordeid
Areal2,53 km²
Befolkning3 126[a] (2022)
Bef.tetthet1 235,6 innb./km²
Høyde o.h.6 meter
Preposisjon Nordfjordeid
Kart
Nordfjordeid
61°54′43″N 5°59′08″Ø

Nordfjordeid er et tettsted og administrasjonssenteret i Stad kommune i Vestland, tidligere Eid og Selje kommuner og Sogn og Fjordane fylke. Tettstedet har 3 126[1] innbyggere per 1. januar 2022, og ligger på eidet mellom Hornindalsvatnet og Eidsfjorden. Eidselva renner ut i Eidsfjorden.

Kulturmiljøet fra nyere og eldre tid gir Nordfjordeid et spesielt særpreg. Tettstedet er fremdeles i utvikling.

Her ligger Eid kyrkje fra 1849 og Stokkenes gravplass, Operahuset Nordfjord, Sagastad kunnskapssenter, Eid bibliotek, Sophus Lie konferansesenter, Eid videregående skole, Fjordane Folkehøgskule, Eid ungdomsskule og barneskolen Nordfjordeid skule.

Den årlige musikkfestivalen Malakoff Rockfestival ble arrangert på Nordfjordeid for første gang i 2003.[2] Det lokale idrettslaget heter Eid Idrettslag.

Historikk[rediger | rediger kilde]

På Nordfjordeid kan du følge historien fra vikingtida til i dag. Rik tilgang på ressurser med lettdyrka landbruksjord av god kvalitet, godt fiske- og jaktterreng samt lett tilgang til fjorden, har vært gunstig for fremveksten av Nordfjordeid og man har funnet tegn på befolkning gjennom 6000 år. Det eldste funnet som vitner om liv er en steinøks fra eldre steinalder, fra tiden hvor folk levde av jakt og sanking.

Jordbruket tok over tidlig i bronsealderen og med det fulgte bosetningen på gårder. I jernalderen var folk i området godt etablerte, og Myklebustgården ble et kjent maktsenter under vikingtiden. Restene fra det utbrente Myklebustskipet fra vikingtiden ble funnet ved arkeologiske utgravinger på den tidligere storgården Myklebust.

Etter vikingtiden har Nordfjordeid spilt en viktig rolle i regionen som kirkested, handels- og gjestgiverplass, eksersisplass og embetsmannsted. Fremveksten av tettstedet slik det er i dag startet med Tverrgata og Eidsgata fra midten av 1800-tallet. I nyere tid har i tillegg funksjoner som skoler og sykehus påvirket tettstedens vekst.

Tre områder på Nordfjordeid ble i 2014 tatt med i Riksantikvaren sitt register over nasjonalt verneverdige by- og tettstedmiljøer. Dette gjaldt Myklebustgården, med gravhauger fra vikingtiden, ekserserplass for Fjordane forsvarsdistrikt, som var landets første militære øvingsplass etablert ved gården Osnes i 1649, samt trehusmiljøet i Eidsgata og Tverrgata fra nyere tid. Det hadde vært ekserserplass på Nordfjordeid fra gammelt av; midt på 1800-tallet ble den gamle Nordfjordeid ekserserplass erstattet av en større og mer moderne ekserserplass på samme sted.

Dialekt[rediger | rediger kilde]

Lydopptak av dialekter fra Nordfjordeid:

Kjente personer fra Nordfjordeid[rediger | rediger kilde]

Bilder[rediger | rediger kilde]


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 
  2. ^ «Historikk». Malakoff. Besøkt 9. mars 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]