Hopp til innhold

Per Dybvig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Per Dybvig
Født27. jan. 1964[1]Rediger på Wikidata (60 år)
Stavanger
BeskjeftigelseIllustratør Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserBokkunstprisen (2013)
Stavanger kommunes kulturpris (2014)
Skolebibliotekarforeningens litteraturpris (2011) (sammen med: Bjørn F. Rørvik)
FeltTegnekunst, illustrasjon, bokkunst, avistegning
UtdannelseBergland vidaregåande skole

Per Dybvig (født 27. januar 1964 i Stavanger) er en norsk tegner, illustratør og billedkunstner.

Det er dette som er kjernen i tenkningen og metoden hans; insisteringen på å være åpen for spontanitet. (...) Temperatur, det er et nøkkelord i Per Dybvigs verk. Det er stort tempo i dem, stor fart. Det er uvørent, det er ufiltrert, enten han jobber for voksne eller for barn.

Tore Renberg om Per Dybvig i intervju om Bokkunstprisen 2013.[2]

Dybvig har utdannelse fra grafisk formgivningslinje ved Bergeland videregående skole 1983-1985. Han har siden tegnet for Rogalands Avis fra 1987 og for Stavanger Aftenblad på 1990-tallet,[2], illustrert en lang rekke bøker og arbeidet med fri tegnekunst. Dybvig regnes som en av de fremste barneboktegnerne i Norge, og har samarbeidet blant annet med forfatterne Marit Nicolaysen om den populære serien om Svein og rotta, Bjørn F. Rørvik om bildebøkene om Reven og grisungen, Ingvar Ambjørnsen, Trond Brænne, Klaus Hagerup og Jo Nesbø. Han har også illustrert flere av bøkene til humoristen Per Inge Torkildsen.

Dybvig har en karakteristisk sikker, fri og energisk tegnestil, både i blyant og penn, med mange streker, mye hvitt papir og ofte ville, humoristiske figurer.

Han har deltatt på en rekke utstillinger i Norge og utlandet.[2] I 2016 åpnet han sin første separate museumsutstilling Per Dybvig - Look What the Bird FoundStavanger kunstmuseum. Utstillingen viste bredden og utviklingen i Dybvigs kunstnerskap og inkluderte arbeider fra 2002 til 2016, i tillegg til eldre illustrasjoner. I forbindelse med utstillingen ble det utgitt en katalog med tekster av Hanne Beate Ueland og Thomas Miessgang samt et intervju av Jimmie Durham og Maria Thereza Alves. Per Dybvig bor og arbeider i Stavanger.

Priser (utvalg)

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Discogs, Discogs artist-ID 2592776, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d Intervju i forbindelse med bokkunstprisen 2013 Arkivert 7. april 2016 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Forrige mottaker:
Tronsmo bokhandel
Vinner av Bokkunstprisen
Neste mottaker:
Anna Fiske