Hopp til innhold

Monstertorsdag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Monstertorsdag
Generell informasjon
GenreDramafilm
Utgivelsesår2004
NasjonalitetNorge
Lengde99 min.
SpråkNorsk
Bak kamera
RegiArild Østin Ommundsen Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Premiere(r)2004
Eksterne lenker

Monstertorsdag er en norsk film fra 2004. Den ble spilt inn av stort sett det samme Stavanger-tilknyttede teamet som sto bak Mongoland. I tillegg opptrer de danske skuespillerne Kim Bodnia og Iben Hjejle. Filmen foregår i surfemiljø på Jæren og i Stavanger. På Monstertorsdag vil den perfekte bølge komme.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien begynner når Skip (spilt av Kim Bodnia) stolt forteller en ung gutt om en surfer som klarte å ri på en monstrøs bølge under en storm. Når gutten spør når dette skal ha skjedd, svarer Skip at dette var for lenge, lenge siden. Historien flytter seg deretter til en avsidesliggende norsk by ved kysten. Publikum introduseres umiddelbart for Even, en snekker som har en uhyggelig tendens til å overleve forskjellige voldelige situasjoner - hvor han knapt får en eneste skramme. Han går godt kledd, men slapper av ved en pub og virker ulykkelig. Even skal være forlover under bestevennens bryllup, Tord (spilt av Christian Skolmen) men han kommer for sent til kirken med ringene. Men Tord tilgir ham, og resten av bryllupsseremonien kan gå sin gang.

Mellom seremonien og mottakelsen oppfører Even seg veldig anspent og keitete. Publikum får endelig litt bakgrunnsinformasjon, når Even blir bedt om å holde en tale. Under denne talen forteller Even hvordan han først møtte bruden Karen (spilt av Silja Salomonsen) i Italia. Før de reiste tilbake til Norge, og planla snart å gifte seg. Så møtes Karen og Tord, Evens mer suksessrike og atletiske bestevenn. Hun ønsker å ta ut skilsmisse fra Even, og gifter seg med Tord. Hun ble til slutt gravid med Tords barn. En kort stund senere må Tord reise sin fra Norge, og ber Even om å ta vare på og hjelpe den høygravide Karen når han er bortreist. Det er i denne perioden at Karen og Even begynner å vokse nærmere hverandre igjen.

Even forsøker å imponere Karen, og begynner med surfing - med den hensikt å delta i en lokal konkurranse. Det er her han møter Skip (spilt av Kim Bodnia) som er er en pensjonert surfer, og var tilsynelatende ekstremt talentfull. Et problem er at Skip er barsk, reservert og motvillig til å trene noen andre surfere. Even klarer å overbevise Skip om å lære ham å surfe, samtidig som han utvikler et romantisk forhold til Karen. Men snart ringer Tord til Karen, og forteller henne at han aldri kommer tilbake til Norge. Even sympatiserer med Karen, men i all hemmelighet gleder han seg over at Tord ikke kommer tilbake igjen. Tord kommer imidlertid uventet tilbake en dag.

For å gjøre hele situasjonen vondt verre for Even blir hele surfe-konkurransen avlyst på grunn av dårlige værforhold. Det viser seg at det ventes en gigantisk bølge. Even, som beklager det faktum at livet hans var ganske kjedelig og begivenhetsløst, bestemmer seg for å risikere livet og ri på den enorme bølgen under en storm. Han går ut til kysten om natten. Tilfeldigvis føder Karen en gutt i akkurat det samme øyeblikket. Karen og Tord bestemmer seg snart for å gi sønnen navnet Even til minne om den virkelige Even.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata