Beatles (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Beatles
Forfatter(e)Lars Saabye Christensen
SjangerOppvekstroman
Utgitt1984
ForlagCappelen
Sider538

Beatles er en norsk roman som markerte det store gjennombruddet for Lars Saabye Christensen, og innbrakte ham Cappelenprisen. Beatles er historien om fire Oslo-gutter av 1951-årgang. Det er først og fremst en oppvekstroman, en generasjonsroman og hjemstedskildring fra Christensens eget univers; området rundt Skillebekk i 1960–70-årene. Handlingen starter i 1965 når hovedpersonene er i tidlige tenår og slutter i 1972 når de er ferdige med gymnaset og går hver sin vei. Boken er full av samtidsreferanser.

Beatles-romanen ble i en Dagbladet-serie sommeren 2006 kåret til en av de 25 beste romanene fra de siste 25 år. Boken har blitt oversatt til mange språk.

Handling[rediger | rediger kilde]

«Jeg-personen», Kim Karlsen (Paul McCartney), er en særing, en notorisk løgner, med en fetisj for bilmerker, epler og mystiske jenter.

De fire gutta, Kim, Ola, Sebastian (Seb) og Gunnar (Paul McCartney, Ringo Starr, George Harrison og John Lennon) lever som en uadskillelig kvartett, med fotballen, hormonene, og musikken som våpen mot de voksnes og det akseptertes verden.

Christensen skrev senere romanene Bly (1990) og Bisettelsen (2008), som er oppfølgere til Beatles, og som følger livene til Kim, Ola, Seb og Gunnar videre.

Film[rediger | rediger kilde]

Filmen Beatles, som er basert på romanen, hadde premiere i 2014. Manuset er skrevet av Axel Hellstenius. Danske Peter Flinth har regien.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]