Ole Alexander Mæland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ole Alexander Mæland
Født27. aug. 1979Rediger på Wikidata (44 år)
BeskjeftigelseSkuespiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
IMDbIMDb

Ole Alexander Mæland (født 1979[1] i Stavanger) er en norsk artist og skuespiller. Tidligere har han jobbet som journalist i Stavanger Aftenblad, Rogalands Avis og Sandnesposten.[trenger referanse]

Ole Alexander Mæland var elev ved Stavanger katedralskole.[2]

Mæland er kjent som medlem av Stavangerkameratene, sammen med Kjartan Salvesen, Glenn Lyse og Tommy Fredvang.[3][4] Gruppa har gitt ut to studioalbum, «Stavangerkameratene» (2017) og «Ein for alle» (2018), og låtene deres har til dags dato blitt streamet over 50 millioner ganger. Mest kjent er de for låta «Bare så du vett det», som er sertifisert til 3 x platina.

Mæland har bidratt som co-tekstforfatter på enkelte av gruppas låter, deriblant «Vil du shalala», som gikk til gull i august 2019. Stavangerkameratene er i dag regnet som et av Norges mest populæreliveband, med flere norgesturneer bak seg, og i 2021 er de forhåndskvalifiserte finalister i Melodi Grand Prix med låta «Barndomsgater»(kalt «Who I am» i engelsk versjon).

Under artistnavnet Ole Alexander har Mæland gitt ut flere singler, mest kjent er «Adle verdens finaste ting» (tekst: Tore Renberg, melodi: Arne Hovda), som ble B-listet på NRK P1 da den kom ut sommeren 2009. Men det var først med topp 20-plasseringen i første sesong av talentprogrammet «The Voice» på TV2 i 2012,[3] at han for alvor stiftet bekjentskap med et publikum utenfor Rogaland. I programmet var Ole Alexander på «Team Hanne», hvor Hanne Sørvaag var mentor. De to har senere sunget duett på låta «På denne tiå her i fjor»(skrevet av Hanne Sørvaag og Odd Erik Ognedal) på Sørvaags album «Featuring» (2016).[trenger referanse]

I årene 2013-2017 var Mæland vokalist og akustisk gitarist i norskpopbandet elle melle, som han ga ut albumene «Hjem te deg» (2013) og «Hjerta lære aldri» (2016) sammen med. Flere av låtene fikk betydelig med radiospilling på NRK P1, blant andre «Ser du då at eg e din», og på sensommeren 2016 opplevde Mæland å være radiolistet med to forskjellige popgrupper samtidig, på samme kanal.

Mæland var barne- og ungdomskuespiller i Barneteatret (nå Barne- og ungdomsteatret) ved Rogaland fra han var 12 år gammel. I voksen alder musikaldebuterte han i «Fame - The Musical» (2004), senere medvirket han i Jesus Christ Superstar (2005) og The Sound of Music (2010) i Sola Kulturhus. Høsten 2012 var Mæland på scenen i første oppsetning i Stavangers nye konserthus, i en av de bærende rollene i musikalen «Revansj! - Modsmusikalen», basert på Stavanger-bandet Mods' musikk. Siden ble det bl.a. hovedrolle i komedien «39 Trinn» (2014) i Humorhuset Stavangeren, og tittelrolle i det kritikerroste utendørsspelet «Jo - Pytten i Guddal» (2016/2017) i Sogndalstrand, hvor han spilte mot bl.a. Nils Ole Oftebro, Ingar Helge Gimle og Annette Hoff.

I løpet av sin karriere har Mæland opptrådt på flere TV-programmer, bl.a. «Beat for Beat»,[5] «Allsang på grensen» og «Idrettsgallaen».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ole Alexander Mæland – 2 roller i norsk næringsliv». www.proff.no. Besøkt 29. april 2021. 
  2. ^ Stavanger Aftenblad: "Hesteguden - modig og intenst ...", 5. januar 1998 s.36.
  3. ^ a b «Stavangerkameratene: – Krangler så fillene fyker». www.vg.no. Besøkt 29. april 2021. 
  4. ^ «Stavangerkameratene til MGP med «Barndomsgater»». www.aftenbladet.no. Besøkt 29. april 2021. 
  5. ^ «Stavangerkameratene til MGP med «Barndomsgater»». www.aftenbladet.no. Besøkt 29. april 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]