Thomas More

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Thomas More
Martyr
Hans Holbein d. J. 065.jpg
Født Thomas More
7. februar 1478
London
Død 6. juli 1535
Tower Hill, London
Ektefelle Alice More, Jane More
Far John More
Barn Margaret Roper, Elizabeth Dauncey (født More), Cecily Heron (født More), John More II
Utdannet ved Lincoln’s Inn
Yrke
10 oppføringer
Filosof, historiker, teolog, politiker, poet, statsmann, romanforfatter, faglitterær forfatter, dikterjurist, dommer
Nasjonalitet Kongeriket England
Livssyn Den romersk-katolske kirke
Saligkåret 9. desember 1886
Helligkåret 19. mai 1935
Anerkjent av Den katolske kirke
Festdag 22. juni (med John Fisher)
Se også Ekstern biografi
I kunsten som lordkansler med kjede; med bok eller øks
Signatur
Thomas Mores signatur

Thomas More (født 7. februar 1478, død 6. juli 1535), også kjent som Sankt Thomas More, var en engelsk advokat, forfatter og statsmann. Han var en av de ledende engelske humanister og inntok mange offentlige embeter, innbefattet stillingen som rikskansler fra 1529 til 1532. Han var også venn av Erasmus. More skapte ordet «utopia», et navn han gav til en ideell, innbilt øynasjon hvis politiske system han beskrev i en bok utgitt i 1516. Han er hovedsakelig husket for under reformasjonen å nekte å akseptere kong Henrik VIIIs krav å bli overhode for kirken i England, en avgjørelse som endte hans politiske liv og ledet til henrettelse for forræderiTower Hill i London. Før han ble henrettet sa han til tilskuerskaren at han døde som «kongens gode tjener, men først og fremst Guds.»

Han var også sosialfilosof og renessansehumanist. More var en sterk motstander av både reformatoren Martin Luther og Henrik VIIIs viktigste minister Thomas Cromwell. Henrik VIII hadde han derimot et godt forhold til, som kongens viktigste rådgiver.

I begynnelsen var det et tett samarbeid mellom den katolske kirken og kongen, men etter hver tok kongen seg ut av kirken og ble overhodet over kirken. Dette var More en sterk motstander av. Han ble fengslet (1534) i Tower of London for å ha nektet å ta eden som ble krevd av First Succession Act som var en lov som ble vedtatt av det engelske parlamentet under Henrik VIII.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Thomas More var eldste sønn av den suksessfulle advokaten John More og Agnes (født Graunger) More. Han tok utdanning ved St Anthony’s School. I årene 1490 til 1492 var han en del av husholdet til John Morton, erkebiskopen av Canterbury og Lord Chancellor av England. John Morton hadde store tanker om More.[trenger referanse] På grunnlag av at Morton mente at More viste stort potensial, nominerte han More til en plass ved Oxford University. Her startet More sine studier i 1492. Da More gikk ut fra universitetet i 1494 hadde han utviklet ferdigheter innenfor både gresk og latin. I 1496 kom han inn på Lincoln’s Inn som var en del av the Inns of Court.

Ifølge teologen Desiderius Erasmus av Rotterdam, vurderte More seriøst å forlate hele sin juridiske karriere for å starte et liv som munk.[trenger referanse] Mellom 1503 og 1504 levde More ved Karteuserordenenens kloster utenfor murene av London hvor han deltok i munkenes spirituelle utøvelser. Til tross for at han virkelig beundret fromheten til munkene, bestemte han seg for et liv som lekmann på ekteskapet og valget i parlamentet.[trenger referanse]

Helligkåring[rediger | rediger kilde]

I Den katolske kirke ble han regnet som martyr siden kort tid etter sin død, men først i 1886 ble han formelt saligkåret sammen med John Fisher. De to ble helligkåret sammen i 1935 av pave Pius XI, og feires sammen den 22. juni. I 2000 ble han formelt erklært å være skytshelgen for advokater, politikere og statsledere. More ble opptatt i den anglikanske kirkes kalender over helgener i 1980.


Forgjenger:
 Thomas Wolsey 
Rikskansler i England
Etterfølger:
 Thomas Audley