Karl V av Det tysk-romerske rike

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Karl V
Keiser av Det Hellige Romerske Rike av den Tyske Nasjon
Karl V av Det tysk-romerske rike
NavnKarl V, Charles V, Karel V, Carlos I
Regjeringstid28. juni 1519 16. januar 1556
Født24. februar 1500
Gent, Belgia
Død21. september 1558
Yuste, Extremadura, Spania
ForeldreFilip I av Castilla
og Johanna av Castilla
EktefelleIsabella av Portugal
BarnFilip II av Spania
Don Juan de Austria

Karl (født 24. februar 1500 i Gent i dagens Belgia, død 21. september 1558 i Yuste, Extremadura, Spania), keiser av Det tysk-romerske rike (som Karl V) i årene 15191558; han var også konge av Spania 15161556, egentlig som Karl I av Spania, men ofte omtalt som Karl V (Carlos Quinto eller Carlos V) i Spania og Latin-Amerika.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av Filip I og Johanna av Castilla, og barnebarn av Ferdinand II av Aragon og Isabella I av Castilla og av keiser Maximilian og hertuginne Maria av Burgund. Således tilhørte han huset Habsburg.

Karl V var født i Flandern, og må dermed ha kunnet både fransk og nederlandsk på et tidlig tidspunkt. Da han kom til Spania, lærte han fort å snakke godt kastiljansk spansk. Han skal visstnok ha sagt «Jeg snakker spansk med Gud, fransk med herrene, italiensk med damene og tysk med hesten min».

Karl V var den siste tysk-romerske keiser som ble kronet av paven.

Han er også kjent som den som var keiser da Martin Luther praktiserte sin forkynnelse, og han kalte Luther inn til et møte hvor Luther ble lyst i bann av katolikkene. Keiseren holdt fast ved sin religion, og han ønsket i utgangspunktet å kjempe for den. På et senere tidspunkt godtok keiseren gjennom Religionsfreden i Augsburg en avtale mellom katolikker og protestanter.

Karl V førte også krig mot de osmanske tyrkerne, som utgjorde en trussel mot de italienske besittelsene, Østerrike og de spanske kystene. Hans svorne fiende, Frans I (François premier), kongen av Frankrike, allierte seg derimot med tyrkerne for å svekke hans rike.

«Karl V, c. 1519 - 1520 »

Siden han også hersket over de spanske koloniene i Latin-Amerika og på Filippinene, skal han også ha sagt «I mitt rike går solen aldri ned».

Han satte opp en offentlig vekt i Oudewater i Nederland, der en kvinne som var under mistanke for å være en heks, kunne veie seg etter at en gruppe aktede borgere hadde gjettet vekten hennes. Hekser var kjent for å veie lite, ellers kunne de jo ikke fly, så hvis kvinnen veide mindre enn antatt, var hun avslørt som heks. Veide hun omtrent som antatt, fikk hun med seg hjem et sertifikat på at hun ikke var en heks.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2009-02-13. Besøkt 2. mars 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Maximilian I 
Tysk-romersk keiser
Etterfølger:
 Ferdinand I 
Erkehertug av Østerrike
Forgjenger:
 Ferdinand II 
Konge av Aragon
Etterfølger:
 Filip II
(Som Konge av Spania) 
Forgjenger:
 Joanna 
Konge av Castilla og León
Forgjenger:
 Filip I 
Greve av Brabant, Guelders, Limburg, Lothier, Luxembourg
Artois, Burgund, Flandern, Hainaut, Holland, Namur, Zeeland og Zutphen

historieDenne historie- og personrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.