Stenografi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skrift i en rekke stenografisystemer.

Stenografi (fra gresk στενός, stenós, «smal» og γράφειν, gráphein, «skrive») er kunsten å skrive fort. Målet er å kunne skrive like raskt som en snakker. Dette gjøres ofte ved bruk av spesielle skriftsystemer hvor hver enkel bokstav krever minimalt med pennestrøk og løfting av pennen, fonetisk skrift, forkortelser og egne tegn som erstatter vanlige bokstavkombinasjoner eller ord.

Flere kjente forfattere, som Charles Dickens og Astrid Lindgren, har benyttet stenografi i sitt forfatterskap.

Det finnes flere stenografiske systemer. De mest kjente er Pitmans stenografisystem og Greggs stenografisystem. Melin er et svensk system utviklet omkring 1892. Skrifttypen har blitt beskrevet som «inspirert av arabisk» og mer bekvem. Den er rundere i formen og gir en bedre ettergivelse av ånden i språket. Wang-Krogdahls stenografisystem er et norsk system basert på Gabelsbergers stenografisystem og den moderniserte versjonen av dette systemet Deutsche Einheitskurzschrift, og utviklet av Leif Wang og Olav Krogdahl.

Crystal Clear action spellcheck.pngDenne språkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.