St Peter ad Vincula (London)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
St Peter ad Vincula
Tower of London, Chapel of St Peter ad Vincula.jpg
Land StorbritanniaRediger på Wikidata
Stilretninggotisk arkitektur
Kart

St Peter ad Vincula
51°30′31″N 0°04′37″V

St. Peter ad Vincula

Det kongelige kapell St. Peter ad Vincula («St. Peter i lenker») er sognekirken for Tower of London, datert fra 1520 og er et såkalt Royal Peculiar, det vil si at det er en kirke som faller direkte inn under domsmyndigheten av monarken heller enn bispedømmet. Navnet på kapellet viser til Apostelen Peters fengsling under Herodes i Jerusalem. Kapellet er gravstedet for noen av de mest kjente fangene som ble henrettet i eller ved Tower of London.

Den eksisterende bygning ble reist for kong Henrik VIII av England i årene 15191520.[trenger referanse] Den erstattet en eldre, muligens før-normannisk, kirke som var sognekirke for området utenfor det opprinnelige Tower of London, og som ble innlemmet i slottet da det ble utvidet under Henrik III.[trenger referanse] På vestsiden er det et lite tårn, omgitt av lanterne bell-cote, og på innsiden av kirken er et kirkeskip og en kortere nordlig midtgang, opplyst av vinduer med spisse lys, men ikke flettverk, et typisk tudordesign.[trenger referanse]

Kapellet har flere monumenter. I det nordvestlige hjørnet er det et minnesmerke for John Holland, 2. hertug av Exeter, som døde i 1447 og som var konstabel av Tower of London. Under den sentrale buegangen er bildet av Richard Cholmondeley, som døde i 1521 og hadde tjenestegjort som løytnant ved Tower of London. I helligdommen er det et monument for Richard Blount, som døde 1564, og hans sønn Michael, som døde i 1610, begge tjenestegjorde som løytnant ved Tower of London og som var vitne til mange henrettelser.

Det er orgel fra 1600-tallet, dekorert av utskjæringer av mestergraveren Grinling Gibbons.[trenger referanse]

Kapellet er begravelsesstedet for noen av de mest berømte fangene i Tower of London, blant annet tre dronninger, Anne Boleyn og Katarina Howard, den andre og den femte hustruene til Henrik VIII, og Lady Jane Grey, som regjerte i ni dager i 1553. Thomas More og John Fisher, som fikk Henrik VIIIs vrede og senere ble kanonisert av Den katolske kirke, er også gravlagt her.

En liste over de som ble henrettet kan ses på vestveggen.

Kapellet kan besøkes som en del av spesiell tur innenfor Tower of London; et besøk der er ikke med i den vanlige omvisningen. Den fungerer ellers som sognekirke for de som bor eller har sitt virke i Tower, og kan også brukes av dem til anledninger som bryllup og dåp.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]