Chelsea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Chelsea
Chelsea
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Kensington and Chelsea
Admin. grevskap:Stor-London
Seremon. grevskap:Stor-London
StatusSted i London
Befolkning? (-)

Chelsea er et sted i London, løst definert som området rundt Kings Road. Som grenser settes gjerne Sloane Square i den ene enden av Kings Road og puben World's End i den andre, Themsen, og et sted mellom Kings Road og Fulham Road mot sør, elven Westbourne mot øst og Counter's Creek mot vest. Området tilhører bydelen Kensington and Chelsea.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kings Road har navn etter Karl II, og ble etablert som hans private vei mellom St. James's Palace og Fulham. Denne veien ble holdt vedlike inntil Georg IVs regjeringstid.

Sir Thomas More bodde i Chelsea, og deler av hans hus er bevart. Flere minner etter ham finnes i presteseminaret Allen Hall, som ligger rett bak Mores hus og brukes blant annet av prestestudentene til Oslo katolske bispedømme. More er gravlagt ved den lokale kirken.

Den mest kjente bygningen er Chelsea Royal Hospital, et sykehus for invalidiserte soldater som ble åpnet av Karl II, angivelig etter at Nell Gwynne oppfordret ham til det. Bygningen er tegnet av Christopher Wren. Militærforlegningen Chelsea Barracks har i nyere tid blitt omgjort til et kjøpesenter. Nok et militært anlegg i Chelsea er National Army Museum, som tar for seg den britiske hærs historie.