Taylor Swift

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Taylor Swift
Taylor Swift 2 - 2019 by Glenn Francis (cropped) 3.jpg
FødtTaylor Alison Swift
13. desember 1989[1] (29 år)
Reading
Partner(e) Joe Alwyn
Far Scott Swift
Mor Andrea Swift
Søsken Austin Swift
Utdannet ved Hendersonville High School, Wyomissing Area Junior/Senior High School
Beskjeftigelse
15 oppføringer
Sanger-låtskriver, skuespiller, pianist, banjospiller, komponist, gitarist, sanger, fjernsynsskuespiller, plateprodusent, filmskuespiller, stemmeskuespiller, filantrop, sangtekstforfatter, låtskriver, offentlig person
Nasjonalitet USA
Medlem av Silence Breakers
Utmerkelser Dick Clark Award for Excellence, MTV Video Music Award for Best Female Video (2009)
Musikalsk karriere
Sjangercountry, poprock, pop
Instrumentbanjo, gitar, piano, ukulele, vokal, trommer, elektrisk gitar
Stemmetypemezzosopran
Aktive år2006
PlateselskapBig Machine Records, Republic
Nettstedhttps://www.taylorswift.com/
IMDbIMDbRedigere på wikidata
Notable verk
Taylor Swift, Fearless, Speak Now, Red, 1989, Reputation, Lover
Signatur
Taylor Swifts signatur

Taylor Alison Swift (født 13. desember 1989 i Reading i Pennsylvania) er en amerikansk, Grammy-belønt sanger, gitarist og låtskriver. Hun skriver om det hun opplever i livet, og sier selv at de fleste sangene handler om tidligere kjærester, kjærlighet og gutter.

Taylor Swift gav ut debutplata Taylor Swift i 2006, og den kom på sjetteplass på Billboard-lista. I 2008 utgav hun sin andre plate, Fearless, som er kritikerrost og var på førsteplass på Billboard-lista ni uker på rad. Noen av hennes mest kjente sanger er «Shake it Off», «Blank Space», «Bad Blood» og «You Belong with Me».

I filmen Valentine's Day spiller hun mot Taylor Lautner. Ellers spiller hun i seriene CSI og Law & Order. Hun har også en rolle i Hannah Montana: The Movie, og er i tillegg stemmen til Audrey i filmen "The Lorax".

Hun har vunnet 62 priser, blant annet ti Grammy Awards, 19 American Music Awards[2][3][4][5][6][7][8][9], 11 Country Music Association Awards, 8 Academy of Country Music Awards, 22 Billboard Music Awards, 1 Brit Award og 1 Emmy. Hun har også blitt nominert til 94 priser, hvorav femten er Grammy Awards[10]. Taylor Swift har en parfymekolleksjon, Wonderstuck, som har tre varianter i kolleksjonen.

Etter lanseringen av det femte albumet, 1989, ble Swift den eneste artisten som har hatt tre separate album som har solgt over én million eksemplarer i sine respektive lanseringsuker.[11]

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Taylor Swift ble født og vokste opp på en juletrefarm i Wyomissing i Pennsylvania. Moren hennes heter Andrea Swift og var hjemmeværende, og faren Scott Swift jobbet som selger. Austin Swift er broren hennes.Bestemoren var den kjente operasangeren Marjorie Finlay. Swift begynte som 10-åring å interessere seg for musikk, og startet allerede da å spille gitar og skrive egne låter. Da hun var 14 år, ble hun den yngste låtskriveren som ble hyret av Sony Tree i Nashville.

Gjennombruddet[rediger | rediger kilde]

I 2006 kom Taylors første singel, Tim McGraw, ut. Den kom på sjetteplass på Billboardlisten i midten av 2006. Debutalbumet, Taylor Swift, ble utgitt 24. oktober 2006, og det ble solgt 39 000 eksemplarer av albumet i USA lanseringsuka. Swift vant priser for albumet og også en CMT Music Award for beste video av en nykommer med sangen Tim McGraw. Albumets andre singel, Teardrops on My Guitar, ble utgitt 24. februar 2007.

Swift vant prisen for Årets låtskriver/artist av The Nashville Songwirters Assn. Intl. i oktober 2007, og hun er den yngste som har vunnet denne prisen. Hennes tredje singel, Our Song, var hele seks uker nummer 1 på Country Charts. Senere dette året gav hun ut julealbumet Sounds of The Season: The Taylor Swift Holiday Collection som ble utgitt av kjøpesenterkjeden Target.

Albumet solgte 45 000 eksemplarer den første uka, 6 000 mer enn debutalbumet hennes[trenger referanse].

Fearless[rediger | rediger kilde]

Fearless er det andre albumet til Taylor Swift, og det kom ut 11. november 2008. Albumet solgte nesten 600 000 eksemplarer den første uka, og Taylor er den første country-artisten som har solgt så mye i lanseringsuka. Den første singelen fra albumet, Love Story, ble en stor hit verden over, og Taylor Swift ble et kjent navn over hele verden. Swift har selv sagt at hun skrev sangen på under 20 minutter.[12]

Speak Now[rediger | rediger kilde]

Speak Now er det tredje albumet til Taylor Swift, og det ble gitt ut 25. oktober 2010. Det solgte omtrent 1 047 000 eksemplarer i lanseringsuken. Sangen Mine havnet som nummer tre på Billboard Hot 100, og hun ble den andre kvinnelige artisten som hadde flere sanger på listen samtidig.

Red[rediger | rediger kilde]

Red er det fjerde albumet til Taylor Swift, utgitt 22. oktober 2012. Både Ed Sheeran og Gary Lightbody var med som gjesteartister på albumet, som solgte 1,2 millioner eksemplarer den første uken. I juli 2013 var det solgt til 6 millioner eksemplarer. Albumet ble nominert til tittelen «Album of The Year» i det 56. Grammy Awards, 2014.

1989[rediger | rediger kilde]

1989 er Swifts femte album, og det ble gitt ut 27. oktober 2014. Den første singelen, Shake It Off, ble sluppet 18. august. Album solgte 1,3 millioner eksemplarer første uka etter lansering, det høyeste salgstallet siden 2002.[13]

Reputation[rediger | rediger kilde]

Reputation er hennes sjette album, utgitt 10. november 2017. Første singel, «Look What You Made Me Do», ble sluppet 25. august.[trenger referanse]

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Swift har vært sammen med skuespilleren Jake Gyllenhaal. Før denne romansen har Swift blant annet hatt stevnemøter med Taylor Lautner fra sommeren 2009 til begynnelsen av 2010. Hun har også vært koblet til Cory Montheith. Hun hadde dessuten et forhold til Joe Jonas. Swift har skrevet flere sanger om ham, blant annet «Forever and Always». Hun har også vært i et forhold med sangeren og tidligere medlem i One Direction Harry Styles.

I mars 2015 begynte Swift å date den skotske DJ-en og plateprodusenten Calvin Harris.[14] Innen juni 2015 ble duoen rangert som det høyeste betalt kjendisparet i løpet av det siste året av Forbes med kombinerte inntekter på over $ 146 millioner.[15] Forholdet ble avsluttet i juni 2016.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]