Hopp til innhold

One Direction

Denne artikkelen er semibeskyttet.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
One Direction
One Direction i 2012.
Utmerkelser
12 oppføringer
MTV Europe Music Award for Best UK & Ireland Act (2012)
MTV Europe Music Award for Best New Act (2012)
MTV Europe Music Award for Biggest Fans (2012)
MTV Video Music Award for Best New Artist (2012)
MTV Video Music Award for Best Pop Video (2012)
American Music Award for Favorite Pop/Rock Band/Duo/Group (2013)
MTV Europe Music Award for Best UK & Ireland Act (2013)
MTV Europe Music Award for Best Pop (2013)
American Music Award for Favorite Pop/Rock Album (2013) (for: Take Me Home)
People's Choice Award for Favorite Band (2014)
American Music Award for Artist of the Year
Billboard 21 Under 21 (2013)[1]
OpphavLondon i England
SjangerTeenpop, dansepop, pop rock
Aktive år2010 – i dag
PlateselskapSyco Music, Columbia Records
Nettstedonedirectionmusic.com
IMDbIMDb
Medlemmer
Niall Horan
Liam Payne
Harry Styles
Louis Tomlinson
Tidligere medlemmer
Zayn Malik
Logo
One Directions logo
Andre forhold

One Direction er et britisk-irsk boyband bestående av fire gutter, som ble dannet under den britiske versjonen av X Factor i 2010. Gruppen som da bestod av Niall Horan, Liam Payne, Harry Styles, Louis Tomlinson og tidligere medlem Zayn Malik kom på tredjeplass i konkurransen.[2]

Etter X Factor fikk gruppen platekontrakt med Simon Cowells plateselskap Syco Music. Debutsingelen «What Makes You Beautiful» kom ut 11. september 2011 og gikk inn på førsteplass på UK Singles Chart. Gruppens andre singel, «Gotta Be You», ble utgitt 13. november 2011, etterfulgt av debutalbumet Up All Night, som kom ut 18. november 2011.

One Direction vant en BRIT Award for Best British Single med hit-singelen «What Makes You Beautiful» i 2012. De ble nominert til BRIT Award for «Best British Group» i 2013.[3]

Gruppemedlemmene

Zayn Malik.
Liam Payne opptrer med One Direction i Toronto i Ontario, i 2012.
Harry Styles med One Direction i Glasgow i 2013.
Louis Tomlinson i Glasgow.
One Direction opptrer under X Factor i Glasgow i 2011.
One Direction opptrer under X Factor i Glasgow i 2011.

Niall James Horan

Niall James Horan ble født 13. september 1993 i byen Mullingar, Westmeath i Irland som sønn av Maura Gallagher og Bobby Horan.[4] Han har en eldre bror ved navn Greg.[5] Foreldrene ble skilt da han var fem år gammel. Horan og broren bodde hos hver av sine foreldre i et par år, inntil han bestemte seg for å flytte sammen med faren i Mullingar. Moren har giftet seg på nytt og er bosatt i Edgeworthstown i Longford.[4]

Forut for deltagelsen i X-Factor opptrådte han jevnlig i hjemlandet, blant annet som oppvarmings-sanger for Lloyd Daniels i Dublin. Horan har spilt gitar siden han var tolv år gammel. I et intervju refererte han til gitaren sin som «den beste julegave jeg noensinne har fått.»[6]

Under audition til X-Factor sa han «...jeg er 16 år og jeg ønsker å bli et stort navn akkurat som Beyoncé og Justin Bieber. Jeg har blitt sammenlignet med ham et par ganger og jeg synes ikke at det er noen dårlig sammenligning. Jeg ønsker å opptre på utsolgte stadioner, spille inn album og arbeide sammen med noen av de beste musikerne i verden.»[7] Videre: «Som barn spilte jeg alltid på det nærmeste instrument, og jeg elsket musikk.» Han har også sagt at han er en «stor swing-fan», og nevnte bl.a Frank Sinatra, Dean Martin og Michael Bublé. Horan nevnte også rockemusikk og er tilhenger av The Eagles, Bon Jovi og The Script.[8] I tillegg nevnte han også musikeren Ed Sheeran. Da Sheeran og One Direction samarbeidet om sangen «Moments» til debutalbumet, uttalte han at det var en ære å arbeide sammen med ham.[9]

Zayn Javadd Malik

Zain Javadd «Zayn» Malik ble født 12. januar 1993 i byen East Bowling, i Bradford i England. Han vokste opp i East Bowling, var elev ved Nedre Fields Primary School, og gikk ved Tong High School, en statlig videregående skole. [ 19] Malik passet ikke inn på sine to første skoler på grunn av hans blandede rase. Malik har uttalt at han begynte å bli stolt av sitt utseende etter bytting av skole i en alder av tolv. Han er sønn av en britisk-pakistansk far og engelsk mor, og han har tre søsken.[10]

Under audition til X-Factor sa Malik: «Jeg var alltid på utkikk etter en opplevelse». Han nevnte urban musikk som en del av sin inspirasjon. Da han var barn likte han R&B og rap.[11][12]

Han stilte opp alene på audition til X-Factor der han sang «Let me love you» av Mario.

Onsdag 25. mars 2015 meldte den offisielle One Direction siden at Zayn hadde forlatt gruppen. Dette skjedde etter at han i samme måned dro hjem fra bandets Asia-turné som følge av stress.

Liam James Payne

Liam James Payne ble født 29. august 1993, og kommer fra Wolverhampton i England. Han er sønn av Karen og Geoff Payne.[13]

Payne var på sin første audition på X-Factors femte sesong i 2008, da han var fjorten år gammel. Han fikk komme frem for dommerne, men Simon Cowell mente han ikke var klar til konkurransen og ba ham om å komme igjen om 2 år.

Payne har sagt at han er inspirert av Justin Timberlake. Han har også uttalt at han henter inspirasjon fra Take That-medlemmet Gary Barlow under sine opptredener.[14]

Payne har to eldre søstre, Ruth og Nicole.

Harry Edward Styles

Harry Edward Styles ble født 1. februar i 1994 og kommer fra byen Holmes Chapel i Cheshire i England. Harry er sønn av Anne Cox og Des Styles. Foreldrene er skilt, og moren giftet seg med Robin Twist sommeren 2013. Han har en eldre søster som heter Gemma Styles. Han viste interesse for musikk i tidlig alder, og som 10-åring sang han på en forestilling på skolen. Før han meldte seg på X-Factor sang han i bandet «White Eskimo». Han møtte alene opp på audition hvor han fremførte sangen «Isn't She Lovely» av Stevie Wonder. Han gikk videre i X-Factor hvor han klarte seg fram til BootCamp. Under BootCamp ble han slått ut av konkurransen, men dommerne gav ham én siste sjanse. Sammen med Liam Payne, Louis Tomlinson, Niall Horan og Zayn Malik ble han satt sammen til et boyband, som klarte seg helt fram til 3.-plass i konkurransen.

Louis William Tomlinson

Louis William Tomlinson (født Louis Troy Austin) ble født 24. desember 1991 og kommer fra Doncaster i England. Tomlinsons barndommsdrøm var å bli skuespiller eller dramalærer, og han spilte hovedrollen som Danny Zuko i Grease da han gikk på Halls Cross High, noe han selv har uttalt at gav ham selvtillit. I 16 årsalderen la han ut covere av sanger på sin egen youtubekanal, der han blant annent sang «Look After You» av bandet The Fray. Tomlinson var elev på Hall Cross School (en statlig videregående skole) og er tidligere elev av Hayfield School. Han hadde en rekke jobber, blant annet på en Vue Cinema og på Doncaster Rovers fotballstadion som servitør. Som student ved Hall Cross deltok Tomlinson i flere musikalske produksjoner.

I 2010 meldte Tomlinson seg på X Factor. Han møtte opp på audition som soloartist i Manchester, og sang «Hey There Delilah» av Plain White T's der han fikk fire av fire stemmer og ble sendt videre til Boot Camp-stadiet. Denne dagen skal han også ha møtt han som skulle bli en kommende bandkollega, Harry Styles, og tatt et bilde med han, fordi Tomlinson mente Styles hadde gode sjanser til å komme videre. Tomlinson skulle angivelig ha blitt stemt ut under Boot Camp, men fikk sammen med fire andre (Liam, Niall, Zayn og Harry) sjansen til å gå videre som gruppe, da dommerne mente guttene ville være for talentfulle til å la gå. Gruppen tok navnet One Direction, men før de fikk fremført sin første sang foran mentoren Simon Cowell, skadet Tomlinson foten ved å tråkke på et sjøpinnsvin. Gruppen kom seg likevel videre til de direktesendte finaleshowene der de nådde en tredjeplass.

Tomlinson er det eldste medlemmet i One Direction, og har vært med på å skrive i alt fjorten sanger på det tredje albumet, Midnight Memories.

Album

One Direction har gitt ut fire album, Up All Night var deres første albumet som de ga ut 18. november 2011. Take Me Home var deres andre album, som kom i 2012. Midnight Memories var det tredje albumet deres, som de lanserte 23. november 2013. "Four" er deres fjerde album utgitt 17. november 2014.

Bøker

I 2011 ga forlaget Harper Collins ut en bok om gruppas opplevelser rundt X-Factor, og X-Factorturneen; One Direction: Forever Young (Our Official X Factor Story).

Senere kom gruppen ut med en bok om hva som skjedde etter X-Factor og X-Factorturneen. Boken heter One Direction: Dare To Dream.

Deretter kom boybandet ut med boken One Direction: Where We Are. One Direction har også publisert enda en bok i september 2014: Who We Are.

Filmer

12. november 2012 kom nyheten om bandets 3D-film, This Is Us. Filmen ble regissert av Morgan Spurlock, sammen med Adam Milano, Ben Winston og Simon Cowell. Den hadde premiere i Storbritannia 23. august 2013 og 6. september i Norge. I filmen kommer man tettere innpå livene til de fem superstjernene, og man får høre deres tanker om forskjellige temaer. Det er også en seksjon med foreldrene deres, og hva de føler har blitt annerledes etter at bandet ble formet. Man får se hvordan gruppen har det på turné, og mange tilbakemeldinger har kommet fra fansen på at de føler seg enda nærmere guttene etter denne filmen. De har også sagt at det kan hende det kommer en oppfølger på denne filmen.

11. oktober 2014 kom filmen One Direction: Where We Are - The Concert Film. Den ble filmet under konsertene de hadde i Milano 28. og 29. juni 2014.

Konserter i Norge

I mai 2013 var bandet i Oslo i forbindelse med sin Take Me Home-turné. De opptrådte på Telenor Arena på Fornebu hvor det var 18 000 oppmøtte.

Bandet kom til Norge igjen 19. juni i 2015 under On The Road Again-turnéen.

Referanser

Eksterne lenker