Rudy Giuliani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rudy Giuliani
Rudy Giuliani.jpg
FødtRudolph William Louis Giuliani
28. mai 1944 (73 år)
New York
Ektefelle Donna Hanover (1984–2002), Judith Giuliani
Mor Helen Giuliani
Utdannet ved Manhattan College, New York University School of Law
Beskjeftigelse Advokat, politiker, skribent, gründer
Parti Det republikanske parti
NasjonalitetUSA
Utmerkelser Kommandørridder av Order of the British Empire, Ronald Reagans frihetsmedalje, Academy of Achievement's Golden Plate Award
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Rudolph William Louis «Rudy» Giuliani III (født 28. mai 1944 i Brooklyn i New York City i USA) er en amerikansk advokat og politiker tilhørende Det republikanske parti.

Han ble først kjent som advokat. Giuliani tok på seg saker av høy profil innen organisert kriminalitet.

Giuliani er Knight Commander av Order of the British Empire.

Borgermester i New York City[rediger | rediger kilde]

Han var borgermester i New York City i to valgperioder, fra 1994 til 2001, og fikk ry for å ha redusert kriminalitet og økt livsstandarden i byen.

Han fikk nasjonal oppmerksomhet og hyldest i forbindelse med hans rolle som leder etter terrorangrepet 11. september 2001. Han var da fremdeles borgermester av New York City, og ettersom presidenten i de aller første timer og dager etter angrepet ble kusket rundt til hemmelige sikre steder og lot høre lite fra seg, fremstod Giuliani i denne viktige krisetiden de facto som nasjonal målbærer av det amerikanske sinne.

Valghistorie i New York City[rediger | rediger kilde]

Rudy Giuliani (t.h.) på Ground Zero, sammen med forsvarsminister Donald Rumsfeld.
  • 1997 (New York City)
  • 1993 (New York City)
  • 1989 (New York City)

Presidentkandidat[rediger | rediger kilde]

Som republikansk håpefull til presidentkandidaturet skiller Giuliani seg fra flere andre av sine republikanske konkurrenter ved å ha et lempeligere syn på abort og på stamcelleforskning med menneskelige embryoer, likesom han er tilhenger av flere rettigheter for homofile samboende. Han er dessuten for en strammere våpenlovgivning. I forhold til det amerikanske militære engasjement i Krigen mot terror er han tilhenger av et fortsatt meget aktivt engasjement.

Allerede som borgermester er han flere ganger blitt gjenstand for medieoppmerksomhet på grunn av sine personlige forhold, med flere skilsmisser. Dette har vedvart også etter at han erklærte sitt kandidatur som president.

30. januar 2008 trakk Giuliani seg som presidentkandidat etter en mislykket kampanje, der alt ble satt inn på å vinne primærvalget i Florida, der han kun endte som nr. 3. Giuliani ga så sin støtte til John McCain.

Giuliani var aktuell som republikansk presidentkandidat for valget i 2012.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote Wikiquote: Rudy Giuliani – sitater


Forgjenger:
 David Dinkins 
New York Citys borgermester
Etterfølger:
 Michael Bloomberg 
USA-Denne USA-- og politikerrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.