Tabernasørkenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ørkenområder på Granadaplatået.

Tabernasørkenen er en ørken i Spania. Den ligger i provinsen Almería, omtrent 30 km nord for hovedstaden Almería i Tabernas kommune. Ørkenen er et vernet område som dekker 280 km².

Klima[rediger | rediger kilde]

Tabernasørkenen ligger mellom Sierra de los Filabres i nord og Sierra de Alhamilla i sørsørøst og er slik isolert fra de fuktige vindene fra Middelhavet i et område med lite nedbør kalt Levante. Ørkenen får omtrent 240 mm nedbør årlig. Høye temperaturer året rundt (normaltemperatur på 18 °C) og mange soltimer (3000 timer) har gitt en virkelig ørken. Disse egenskapene blir også forsterket av fønvindeffekten.

Geologi og biologi[rediger | rediger kilde]

En kaie

Det vesle regnet området får komme vanligvis i kraftige regnbyger, slik at overflaten, som består av mergel og sandstein er tørr og har særdeles lite vegetasjon. I stedet fører regnet til erosjon som har formet badlandlandskapet. Arroyo er en elv som oppstår i perioder med kraftig regn og nærer opp om den spredde vegetasjonen og dyrelivet som fins her, som firfisler, piggsvin, kaier, hvitbuksandhøner, blåtrost, triell, trompeterfink og topplerke.

Populærkultur[rediger | rediger kilde]

Siden Tabernasørkenen ligner de nordamerikanske ørkenene ble den mye benyttet i spaghetti westernfilmer fra 1950- til 1980-årene, som For en neve dollar og For noen få dollar mer av Sergio Leone, med musikk av Ennio Morricone og skuespillere som Clint Eastwood. Den ble også benyttet til ørkenscener i Indiana Jones and the Last Crusade.