Registan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Registan med sine tre madrasaer. Fra venstre Ulugh Beg-madrasaen, Tilya-Kori-madrasaen og Sher-Dor-madrasaen.

Registan (usbekisk: Регистон, Registon) var hjertet av byen Samarkand i Timurid Empire, nå i Usbekistan. Navnet Rēgistan (ریگستان) betyr "sandsted" eller "ørken" på persisk.

Registan var et offentlig torg, der folk samlet seg for å høre kongelige proklamasjoner, varslet av eksplosjoner på enorme kobberrør kalt dzharchis - og et sted for offentlige henrettelser. Den er innrammet av tre madrasaer (islamske skoler) med særegen islamsk arkitektur. Plassen ble sett på som navet i Timurid-renessansen.

Madrasahene[rediger | rediger kilde]

De tre madrasahene i Registan er Ulugh Beg Madrasah (1417–1420), Sher-Dor Madrasah (1619–1636) og Tilya-Kori Madrasah (1646–1660). Madrasah er et arabisk begrep som betyr skole.

Maquette av Registan Square, som ligger i sentrum av Samarkand by, ved FNs hovedkvarter i New York City.

Ulugh Beg-madrasaen (1417–1420)[rediger | rediger kilde]

Ulugh Beg-madrasaen, bygget av Ulugh Beg under Timurid-dynastiet i Timur, har en imponerende iwan med en lansettbue pishtaq eller portal som vender mot torget. Hjørnene er flankert av høye minareter. Mosaikkpanelet over iwanens inngangsbue er dekorert med geometriske stiliserte ornamenter. Plassen inkluderer en moské og forelesningsrom, og er omkranset av hybelcellene der studentene bodde. Det er dype gallerier langs aksene. Opprinnelig var Ulugh Beg Madrasah en to-etasjes bygning med fire kuppelformede darskhonaer (forelesningsrom) i hjørnene.

Ulugh Beg-madrasen (persisk: مدرسه الغ بیگ‎) var et av de beste presteuniversitetene i den muslimske orienten på 1400-tallet e.Kr. Abdul-Rahman Jami, den store persiske poeten, lærde, mystiker, vitenskapsmann og filosof studerte ved madrasahen.[1] Ulugh Beg selv holdt foredrag der. Under Ulugh Begs regjering var madrasah et senter for læring.

Sher-Dor-madrasaen (1619–1636)[rediger | rediger kilde]

På 1600-tallet beordret herskeren i Samarkand, Yalangtush Bakhodur, byggingen av Sher-Dor (persisk: شیردار‎) og Tillya-Kori (persisk: طلاکاری‎) madrasahene. Mosaikkene der motivet er tigere med en stigende sol over ryggen er spesielt interessante for skildring av levende vesener og persiske motiver.

Tilya-Kori-madrasaen (1646–1660)[rediger | rediger kilde]

Ti år senere ble Tilya-Kori (persisk: طلاکاری‎ bygget. Navnet betyr den forgylte madrasah. Det var ikke bare en skole for studenter, men spilte også rollen som stor masjid (moske). Den har en hovedfasade i to etasjer og et stort gårdsrom omkranset av hybelceller, med fire gallerier langs aksene. Moskebygningen (se bilde) ligger i den vestlige delen av gårdsplassen. Hovedsalen i moskeen er rikelig forgylt.

Andre bygninger[rediger | rediger kilde]

Shaibanid-dynastiets mausoleum[rediger | rediger kilde]

Øst for Tilya-Kori-madrasaen ligger Shaibanid-dynastiets mausoleum fra det 16. århundre (Se bilde). Grunnleggeren av dette dynastiet var Muhammad Shaybani, barnebarn av Abu'l-Khayr Khan og leder for de nomadiske . I 1500 erobret Shaybani Samarkand og Bukhara fra de siste Timurid-herskerne med støtte fra Tsjagataikhanatet som da hadde sitt hovedsete i Tasjkent. Etter dette vendte Shaybani seg mot sine tidligere allierte og inntok også Tasjkent før han vendte seg sørover og inntok Khiva.

Chorsu markedshall[rediger | rediger kilde]

Markedsplassen Chorsu ble bygd i 1785 og er plassert rett bak Sher-Dor-madrasaen. Den ligger sørøst for Registan like ved veiene som forbinder Samarkand med Tasjkent, Bukhara og Shahrisabz. Navnet Chorsu er av persisk opprinnelse og betyr nettopp veikryss. Bygningen er gammel og har en rik historie. Den er også inkludert i UNESCOs verdensarvliste som resten av Samarkands sentrum.

Chorsu var opprinnelig et basarområde fra det 15. århundre.[2] Den nåværende bygningen ble bygd under Amir Shahmurad i 1785. Basarene som tidligere lå i Chorsu er nå flyttet til Siyob-basaren nær Bibi-Khanym-moskéen.

UNESCOs verdensarvliste[rediger | rediger kilde]

Hele sentrum i byen Samarkand, inkludert Registan og de andre store byggverkene i nærheten, er inkludert i UNESCOs verdensarvliste.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mukminova, RG (2007). «The role of Islam in education in Central Asia in the 15th–17th centuries». STUDIES ON CENTRAL ASIA Nuova Serie. 1. 87: 155–161. JSTOR 25818118. 
  2. ^ Ancient Business Center "Chorsu" in Samarkand
  3. ^ «Samarkand – Crossroad of Cultures». UNESCO. Besøkt 19. februar 2024.