Qaidam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Typisk ørkensteppelandskap i Qaidams nordlige del
Stor saltsjø i Qaidam: Dabsan Hu
Beliggenhet
Satellittfoto av Tsaidam-bekkenet.

Qaidam eller Tsaidam (fra mongolsk: Цайдам, «saltmyr» eller «bred dal»; forenklet kinesisk: 柴达木盆地; tradisjonell kinesisk: 柴達木盆地; pinyin: Cháidámù Péndì) er et svært tørt bekken som består av ørken, steppe og myrlendt mark i det vestlige Kina. Det ligger på et nivå innimot 3 000 moh.

Qaidam er omkranset av Kunlun i sør og Altyn-tag og Nanshan i nord. Politisk ligger det i det geografisk meget store prefekturet Haixi i provinsen Qinghai.

Navnet Qaidam benyttes også om en saltholdig myr i området (2700 moh.). Sør for det passerte den svenske forskningsreisende Sven Hedin i oktober 1896 på vei fra Tarimbekkenet gjennom det nordlige Tibet og sørlige Mongolia til Beijing.

Naturressurser[rediger | rediger kilde]

I områdets saltsjøer finnes det koksalt og kalium-, magnesium-, bor- og litium-salter. Nordøst i området er det bly-zink-forekomster, og i vest petroleum og naturgass. Området har også asbest, boraks og gips.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

 Denne artikkelen er helt eller delvis basert på materiale fra {{{artikkel}}} i Nordisk familjebok, utgitt mellom 1904 og 1926 – i dag offentlig eiendom.