Rangipo Desert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
CentralPlateauNZ.jpg
Panorama over Rangipo Desert som viser de tre aktive vulkantoppene: Det snødekte Ruapehu (til venstre), det koniske Ngauruhoe (i midten) og den brede ryggen til Tongariro (til høyre).

Rangipo Desert er et øde, ørken-liknende område på New Zealand. Det ligger i distriktet Ruapehu i regionen Manawatu-WanganuivulkanplatåetNordøyaNew Zealand. Mot vest ligger de tre aktive vulkanene Mount Tongariro, Mount Ngauruhoe, og Mount Ruapehu, og mot øst åsrekken Kaimanawa Range.

Rangipo Desert

Rangipo Desert får 1500 – 2500 mm nedbør i året, og har derfor for mye nedbør for å bli regne som en ekte ørken, men ligner en ørken på grunn av det dårlige jordsmonnet, for en stor del vulkansk aske,[1] og uttørkende vinder. Vegetasjonen er sparsom med mest kratt, og her er utspring til mange mindre bekker som seinere renner sammen til større elver, og graver dype, taggete daler gjennom landskapet. Værlaget er strengt og alpint, med innpå 270 frostnetter i året, sammenlignet med mindre enn 30 i kyststrøkene i Hawke's Bay, 80 km mot øst. Kraftige snøfall – sjelden å se andre stader på øya – er også vanlige om vinteren.

Mye av området ligger mer enn 600 moh., og en betydelig del av det over 1000 moh.

Typisk landskap i Rangipo, sett vestover fra Desert Road.

På grunn av den uproduktive jorda er området for det meste ubobodd. Bosetningen Waiouru, med en militærleir ligger i sør, og mye av den sørligste delen av ørkenen blir brukt til øvingsføremål. Nord for ørkenen ligger fangeleiren Rangio Prison Farm.

Mange av de største elvene på Nordøya har utspringene sine i dette området, særlig i skråningene under Mount Ruapehu, det høyeste fjellet på Nordøya. Mellom disse er Waikato og Whangaehu River, så vel som større tilførsler til Rangitikei og Whanganui River.

Det går bare en vei gjennom ørkenen, en del av riksveien State Highway 1, kjent som «Ødemarksveien» (Desert Road).

Filmtrilogien Ringenes herre ble spilt inn på New Zealand, og scenene ved den svarte porten i Mordor ble tatt opp i Rangipo Desert i 2000.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ L. Harper, T. Mudd, P. Whitfield, D. Hall (september 2006). The Rough Guide to New Zealand (5 utg.). New York - London - Delhi. s. 386. ISBN 1-84353-679-X. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]