Aralkum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Aralkum er en ørken som er oppstått på grunn av inntørkingen av Aralsjøen, og den ligger på den tidligere innsjøbunnen. Aralkum grenser til de store ørkenene Kysylkum i øst og Karakum i sør. Den må ikke forveksles med ørkenen Aral Karakum, som ligger nordøst for Aralsjøen.

Den tidligere innsjøbunnen ga til å begynne med et leveområde for planter og dyr. Men etter hvert som innsjøbredden trakk seg lengre unna forvant også vegetasjonen, på grunn av stadig økende vannmangel, og etterlot seg et inntørket ørkenområde. Dette er nå utgangspunkt for salt- og sandstormer, som har negativ innvirkning på både flora og fauna i områdene rundt, og på helsen til innbyggerne i regionen.

Så langt er det kun et fåtall forskningsarbeider som har befattet seg med Aralkum, spesielt som habitat, da den er et relativt nytt område. Dog har mange av arbeidene som har Aralsjøen som tema også befattet seg med det inntørkede området.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • René Létolle, Monique Mainguet: Der Aralsee. Eine ökologische Katastrophe. Springer Verlag, Berlin, Heidelberg 1996.
  • Christian Opp: Vom Aralsee zur Aralkum: Ursachen, Wirkungen und Folgen des Aralsee-Syndroms. In: Glaser, R. & K. Kremb (Hrsg.): Asien (tidsskrift), 2007, s. 90-100

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]