Mergel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mergel

Mergel (via tysk Mergel, fra middelalderlatin margila, av latin marga, fra keltisk opphav)[1] er en type kalkstein eller kalkholdig leire eller leirstein som inneholder 25–75% kalk, vanligvis kalsiumkarbonat, som er dannet ved avsetning i ferskt eller salt vann.[1] Istedenfor kalsiumkarbonat kan den også inneholde dolomitt. Tidligere ble mergel ofte brukt som jordforbedringsmiddel for å tilføre nyttevekstene kalsium. Dette ble kalt mergling.

I Danmark, hvor isen har flyttet grundig rundt på lagene i undergrunnen, er morenejord ofte blitt blandet med det underliggende krittlagene. På den måten er mange mergelforekomster oppstått. I Sverige refererer mergel vanligvis til alle typer jord eller bergarter som inneholder kullsyreholdig kalk (og talkum) fra noen få prosent til over 30 %, noe som gjør den egnet som jordforbedringsmiddel på dyrkbar mark med lite kalk.

En enkleste måtene å redusere utslipp av CO2 i produksjon av sement på, er å minke klinkerinnholdet i sementen. Det er forskning på nye klinkererstatninger og SINTEF Byggforsk mener de har funnet erstatningen gjennom mergel.[2]

...jorden var dyp og full av mergel. Det grodde år efter år uten gjødsling...
Arthur Omre Flukten (1951)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «mergel», NAOB
  2. ^ «Sement + mergel», Byggindustrien

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Marl – kategori av bilder, video eller lyd på Commons

Wiktionary: marl – ordbokoppføring