Hopp til innhold

Painted Desert (Australia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mount Arkaringa i Painted Desert

Painted Desert («Den malte ørkenen») er en liten ørken i Australia. Den ligger i delstaten Sør-Australia, 120 kilometer nord for Coober Pedy og 70 km sørvest for Oodnadatta. Den har, i likhet med sin navnebror i USA fått navnet på grunn av sitt spektakulære, mangefargede landskap.

Området hvor ørkenen i dag ligger var for 80 millioner år siden bunnen av en innelukket innsjø, hvor ulike fargede mineraler og fossiler ble avsatt. Etter at sjøen tørket inn har erosjon og utvasking av mineraler fra jordsmonnet over millioner av år brakt de mangefargede avsetningene til syne igjen, og gitt regionen sitt unike preg med et stort utvalg av farger: oker, gul, rød og brun, som sammen med kontrasten varierer avhengig av lyset og tid på døgnet. Ørkenen er også kjent for sine spesielle mesaer, fjell og geologiske formasjoner.

Et stort område mellom Painted Desert og Oodnadatta består av glimmermineraler. 50 kilometer fra Oodnadatta ligger bemerkelsesverdige landformer som Arckaringa Hills og den såkalte Månesletta. Disse landskapene har i nyere tid vært brukt som filmkulisser, og er kjent bl.a. fra Mad Max-filmene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]