Mojaveørkenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mojaveørkenen ved Kingston Range

Mojaveørkenen er et ørkenområde i sydvestlige USA. Området dekker over 35 000 km² og omfatter betydelige deler av Syd-California og deler av Utah, Nevada og Arizona. Mojaveørkenen er oppkalt etter den indianske Mojavestammen. Største delen av ørkenen ligger 900 meter over havet. Opprinnelig har ørkenen vært svært tynt befolket, men i moderne tid har deler av ørkenen blitt urbanisert. Den største byen Las Vegas, Nevada har 1,9 millioner mennesker (2006)


Klima[rediger | rediger kilde]

I Mojaveørkenen regner det mindre enn 250 mm nedbør per år i gjennomsnitt. Ørkenen ligger mellom 1000 og 2000 meter over havet. En del av ørkenen er avsatt til Mojave National Preserve. Death Valley finnes her, som er det lavest liggende og varmeste stedet i Nord-Amerika. Her kan temperaturen regelmessig nærme seg 49°C i slutten av juli og begynnelsen av august. Zion National Park i Utah ligger i krysningen mellom Mojave, Great Basin, og Coloradoplatået. På tross av tørken har Mojave, og særlige Antilopedalen, lenge vært et senter for alfalfaproduksjon, forsynt med grunnvann ved irrigasjon og på 1900-tallet med vann fra den Californiske Akvedukten.

I Mojave forekommer det ekstremtemperaturer, og det er fire tydelige årstider. Om vinteren går temperaturen ned til -7 °C ved dalbunnene, og under -18 °C ved større høyder. Stormer som kommer inn fra nordvest i Stillehavet kan føre med seg regn og snø til hele området. Men Mojave ligger i regnskyggen av både Sierra Nevada og fjellmassiver inne i ørkenen, som f.eks. Spring Mountains, slik det ofte kun kommer skyer og vind inn over området, ikke regn. I lange perioder mellom stormsystemer kan vintertemperaturen komme helt opp mot 27 °C.

Været om våren fortsetter å bli påvirket av Stillehavsstormer, men det regn sjeldnere og mer spredt etter april.