Hopp til innhold

Aral Karakum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Aral Karakum er en ørken som ligger nordøst for Aralsjøen i Kasakhstan. Den grenser i sør til elva Syr-Darja. Den har et areal på 40 000 km².

Området er relativt flatt og har en høyde som varierer fra 55 til 118 meter over havet. Sanddynene kan bli opp til 25 meter høye. Området er tørt og de uttørkede elveleiene fører som regel bare vann under snøsmeltinga om våren. Midlere årsnedbør ligger rundt 120 mm.

Vinteren varer fra midten av november til midten av mars, med varierende skydekke og ofte tåke. Middeltemperaturen om ettermiddagen er fra 5 til 10 minusgrader, og om natta ned mot −25 ºC. Den laveste temperaturen som er målt er −42 ºC. Når som helst om vinteren kan en likevel få perioder med mildvær. Nedbøren kommer stort sett i form av snø om vinteren og snødekket varer vanligvis fra midten av desember til slutten av mars. Snølaget blir vanligvis ikke mer enn 15 cm dypt, men i snørike vintre kan det bli opp mot 30 cm.

Sommeren varer fra mai til midten av september og er varm og ofte overskyet. Temperaturen om ettermiddagen ligger normalt rundt 30-35 ºC, men temperaturer opp til 43 ºC har vært registrert. Om natta faller temperaturen til 15-18 ºC. Om sommeren får en ofte tørre vinder og støvstormer som løfter sand og støv opp i lufta.

Området har noe vegetasjon, hovedsakelig i form av gress, som blir benyttet til sauedrift.