Svartmeis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Svartmeis
Svartmeis
Svartmeis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Periparus ater
(Linnaeus, 1758)
Parus ater
Norsk(e) navn: svartmeis
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Spurvefugler
Familie: Meisefamilien
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: barskog
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for svartmeis

Svartmeis (vitenskapelig navn Periparus ater tidl. Parus ater) er en fugl i meisefamilien. Lengden er ca. 11 cm, og vekten er ca. 9 gram. Den er med dette den minste i meisefamilien.

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Svartmeis
Periparus ater

Svartmeisen har en kort stjert. Hodet er svart med hvite kinnflekker og fuglen har en hvit flekk i nakken. På oversiden er den grå med hvite vingebånd og på undersiden har den en lys gråbeige farge. Den kan forveksles med granmeis og løvmeis, men disse har ikke en hvit nakkeflekk.

Svartmeisen er en sosial fugl som gjerne holder seg sammen med andre fugler om vinteren. Ofte kan man se den i flokker sammen med granmeis og fuglekonger.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Næring[rediger | rediger kilde]

Fuglen er insekteter om sommeren, men på høsten går den over til frø og bær, som den hamstrer. Den er ganske vanlig ved fuglebrettet vinterstid, spesielt hvis den har gått tom for mat som den har hamstret.

Hekking[rediger | rediger kilde]

Fuglen hekker fra april til juli, ofte får den to kull pr. år. Svartmeisen får 8 – 10 egg, og rugetiden er 14 – 16 dager. Ungene forlater redet etter 14 – 16 dager. Svartmeisen bygger rede i trehull, men kan også finne på å bygge reir i hulrom på bakken eller i en fjellsprekk. I Norge finnes den i Sør-Norge og nord til Troms.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.