Svalbard globale frøhvelv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 78°14′23″N 15°29′43″Ø

Ankomst til frøhvelvet.
Lagring av frø i kontainere av metall inne i hvelvet.

Svalbard globale frøhvelv er betegnelsen på et lagringsted som ligger inne i fjellet i nærheten av LongyearbyenSvalbard. Hvelvet vil romme inntil tre millioner forskjellige typer frø. De tre frøhvelvene ligger drøyt 120 meter inne i Platåberget på Svalbard, rundt 2,5 kilometer sør for Longyearbyen. Hvelvet består av to lufttette separate kammer i enden av en lang tunnel.

Det stod ferdig mot slutten av 2007, og de første frøene ble plassert i hvelvet i forbindelse med åpningen.[1] Frøhvelvet ble offisielt åpnet ved en seremoni 26. februar 2008[2], der bl.a Wangari Maathai, statsminister Jens Stoltenberg, EU-president José Manuel Barroso og 200 andre inviterte gjester var til stede.[1]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

For å bidra til å sikre det eksisterende plantelivet mot ulike globale katastrofer som for eksempel atomulykker, plantesykdommer og andre større trusler som kan utrydde plantene, skal opptil fire millioner ulike frø lagres nede i permafrosten. Genbanker fra hele verden, rundt 1400 i tallet, vil bidra og sende duplikater av alle sine frø til Svalbard. Dermed vil frø fra hele planeten være sikret for fremtiden. Hvert land eier sitt eget genetiske materiale, men i tilfelle en internasjonal krisesituasjon kan det gjøres tilgjengelig for alle[1]. En kjølig temperatur vil roe utviklingen av frøene og konserverer dem i årevis. Dersom det er behov for det, kan frøene tines opp fra lagringstemperaturen på minus 18 grader og igjen spire. Ved september 2009 hadde 219 land lagret over 423 899 frøtyper i lageret.[3]

Finansiering[rediger | rediger kilde]

Norge står for byggingen og Norge sammen med The global Crop Diversity Trust står for driften av anlegget. Frølagret kostet rundt 50 millioner kroner i 2008[2].

Sagt om Svalbard globale frøhvelv[rediger | rediger kilde]

  • Terje Riis-Johansen: «Noahs Ark på Svalbard»
  • José Manuel Barroso: «Dette blir en frossen edens hage. Et sted der livet kan bevares for all fremtid uansett hva som skjer rundt om i verden. Norge skal ha stor takk og ros for dette initiativet»[1].

Kunstutsmykning[rediger | rediger kilde]

Et kunstverk laget av Dyveke Sanne utsmykker inngangspartiet til Svalbard globale frøhvelv. Landbruks- og matdepartementet omtalte i en pressemelding i januar 2008 kunstverket slik[4]:

«Taket og deler av fronten i det synlige inngangspartiet er fylt med trekanter av høyreflekterende, syrefast stål i forskjellige størrelser. Sammen med andre lysbrytende elementer som dichroisk speilglass og prismer, vil disse kaste omgivelsene og lyset tilbake i alle retninger. Bygget vil reflektere sollys og lys, alt etter årstid og tid på døgnet. I mørketiden vil andre lyskilder overta. Lyset utgjør en komplementær størrelse til det mørke som er gravd ut i permafrosten innenfor, og vil være med å signalisere frøhvelvets posisjon til enhver tid.»

Kunstprosjektet ble produsert og gjennomført av Kunst i offentlige rom (KORO).

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Tore Ulabrand Johansen (26. februar 2008). «- En frossen edens hage». VG.no. Besøkt 26. februar 2008. 
  2. ^ a b Nordlys: DiCaprio kommer kanskje til Svalbard, presentert 19. januar 2008
  3. ^ Dagbladet.no: Velkommen til Noas Ark
  4. ^ Landbruks- og matdepartementet: Svalbard Globale frøhvelv: Kunsten er på plass, 29. januar 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]